שתף קטע נבחר

אסור שחולים בישראל ימתינו שנתיים וחצי לניתוח החלפת מפרק

מערכת הבריאות חייבת לספק למטופלים שירות יעיל ומהיר במחיר סביר. החלטה ממשלתית ותקצוב נוסף לשדרוג מערכות ותוספת שעות עבודה ומיטות תהיה מענה רפואי הולם. 3 מיליארד שקל תוספת לבריאות אינה משימה קשה

למערכת הבריאות בישראל חסרים כיום כ-3 מיליארד שקל בבסיס התקציב השנתי כדי להעניק שירות רפואי סביר ויעיל לחולים. בואו נתחיל מהסעיפים המוכרים: "כל שנה האוכלוסייה שלנו צומחת ב-2% דבר המחייב תוספת של 300 עד 400 מיטות אשפוז חדשות", כך אומר ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל.

  

"כל שנה חסר סכום של כחצי מיליארד שקל לקופות החולים", מוסיף רן סער, מנכ"ל מכבי שירותי בריאות. גם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, התייחס לבעיה בכנס  כלכליסט לבריאות ואמר כי "בראייה ארוכת טווח מערכת הבריאות לא תוכל להתמודד עם זה שהצינור התקציבי שלה מגיע מהממשלה כפי שהוא מגיע היום. נהיה חייבים להעלות את דמי הביטוח הרפואי".

 

קראו עוד

דו"ח בנק ישראל: הציבור משלם מדי שנה 7.4 מיליארד שקלים לביטוחי בריאות

קופות החולים בגרעונות - מי משלם? המטופלים

 

העלאת דמי הביטוח אפשרית אבל ייתכן שצריך לפעול דווקא להגדלה משמעותית נוספת של תקציב הבריאות הממשלתי. הצינור התקציבי הממשלתי יכול לשאת בנטל על חשבון יעדים אחרים. בר סימן טוב נגע בדבריו גם בבעיות הסיעוד שעלו בהרחבה עוד בכנס הבריאות 2016 בים המלח.

 

אריכות החיים המבורכת של אזרחי ישראל הפכה להוצאה כספית כבדה למערכת הבריאות. מעבר להוצאה הכבדה הנדרשת לסיעוד בגיל השלישי קיים צורך לטפל בשורה ארוכה של מחלות שחלקן הפכו למגפה: סוכרת, לחץ דם, השמנה, כבד שומני ונוספות.

 

בעידן הרפואה המודרנית עם טכנולוגיה מתקדמת ההוצאה על חולים צומחת. כולם רוצים להיות בריאים ולכן נדרשות יותר תרופות, בדיקות ולבסוף גם יותר מכשור רפואי וניתוחים.

 

להבריא את מערכת הבריאות (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
להבריא את מערכת הבריאות(צילום: עופר מאיר)

 

כמה זמן ממתינים בישראל לניתוח?

ישראל כיום היא מדינה בעלת הוצאה ציבורית נמוכה יחסית בעולם לחולים. בתי החולים בארץ מתפקדים ללא תקציב מוגדר ידוע מראש והדבר מוצא את ביטויו במערך תורים ארוך ומייגע לניתוחים ברפואה הציבורית.

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית, אידלמן, העיד לאחרונה כי "מערכת הבריאות לא מצליחה לספק למטופליה שירותים סבירים". אידלמן פגש קשישה שהמתינה שמונה חודשים לניתוח גלאוקומה פשוט יחסית. תור להחלפת מפרק רגל במערכת הציבורית לחולה בגיל 65 הסובל מכאבים יכול לקחת גם שנה ויותר.

 

הר"י ביצעה סקר סמוי מול מספר בתי חולים והתגלה שלניתוח בקע במרכז הארץ יחכו שנה, החלפת מפרק בסורוקה בבאר שבע תתבצע בעוד 30 חודש (שנתיים וחצי תמימות). לא יתכן שחולה תמתין שנה לניתוח בלוטת התריס במרכז הארץ תוך שהיא סובלת. 

 

מצבם של חלק מהחולים בפריפריה גרוע יותר. עליהם להגיע עצמאית לבדיקות בצום מלא, לניתוחים הם צריכים להמתין לעיתים זמן ארוך יותר והם מופנים לטיפולים (כימותרפיה) לבתי חולים שיש להם הסכמים מול קופות החולים שלהם ואלה בניסיון לצמצם הוצאות מסוגלות לשלוח את המטופל לבית חולים רחוק שעות ממקום מגוריו.

 

קופות חולים שמוכנות לשלם על הפניית מטופלים (נושאי ביטוח משלים יקר) למומחים נושאות רק ב-75% מהתשלום שהמטופל שילם למומחה. פיענוח רדיולוגי מהיר של צילומי CT במכון שהופנתם אליו על ידי קופת חולים עולה 500 שקל או שתמתינו שבוע לרדיולוג מהמכון.

 

אלה רק דוגמאות בודדות לאי מתן שירותים רפואיים סבירים, ולא נגענו בטיפול הסיעודי בקשישים שחשף התעללות קשה בסיעודיים דברים שהדעת אינה תופסת, ובמחלקות הפנימיות עם 150% תפוסה, ונושאי בריאות נוספים (פסיכיאטריה) מעיקים ללא שירות מתאים. גם הרחבת סל הבריאות לחולים שעלולים למות הוא נושא שראוי לתקצוב נוסף למרות המאמץ הרציני שנעשה בנושא.

 

תוכנית שיפור תקציב הבריאות - אינה קשורה לשכר

שר הבריאות, ח"כ הרב יעקב ליצמן, ביצע מספר שינויים מרשימים במערכת הבריאות. השר זמין מקודמיו לתלונות הציבור, מסייר בעצמו בבתי החולים, משתדל להיאבק בתקצוב המערכת. השר הגדיל את תקציב סל התרופות מצילות החיים והוא מנסה לטפל בדרכו בהרגלי מזון לא בריא, סוכרת, השמנה והידברות עם האוצר על תקציב משרד הבריאות. הרב ליצמן יכול לבצע שינוי של ממש חברתי-כלכלי במערכת הבריאות.

 

תוכניתו של ליצמן להנהגת ביטוח סיעודי ממלכתי היא צעד חשוב ואחראי כלפי הקשישים ונקווה שיתגשם. כמו שהממשלה דנה בתוכניות תקציביות ארוכות טווח בתחום הדיור והתחבורה, עליה לקיים דיון מקיף במצב שירותי הרפואה הרעוע (בעיקר בפריפריה) ובהשקעה מהותית של כ-3 מיליארד שקל בתשתית הרפואית הקיימת ושדרוגה.

 

לא מדובר בתוספת שכר לצוותים רפואיים, מדובר בהרחבת שעות הניתוחים בבתי החולים שהרי התשתית הרפואית כבר קיימת וצריך לנצלה ולשדרגה ליותר שעות עבודה מדי יום.

 

מערכת הבריאות שלנו משופעת ברופאים טובים בעלי מוניטין ובצוותים בעלי ניסיון ויכולת. גיוסם לשיפור השירות לציבור החולים, תוך תקצוב ושיפור המתקנים, הוא משימה לאומית שאנו צריכים לעמוד בה.

 

הגיע הזמן שהקשישה לא תמתין שמונה חודשים לניתוח גלאוקומה והחלפת מפרק תיקח מספר חודשים. מתן שירות הולם ומהיר אינו חלום הוא משימה חברתית אנושית שצריך לבצעה במהירות.

 

פרופ' יהודה אדלר, קרדיולוג בכיר הנהלת שיבא, סגן דיקאן למנהל רפואי במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א)


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' יהודה אדלר. שירותי בריאות יעילים ומהירים לכולם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים