שתף קטע נבחר

עדות השוטר במח"ש על הפגיעה בנהג הבדואי: "יריתי ירי אזהרה, לא לכיוון הנהג"

בשעה שמח"ש ממשיכה לבדוק את נסיבות האירוע שנגמר במות שוטר ונהג בדואי בכפר אום אל-חיראן, נחשפת עדותו של השוטר הראשון שירה לעבר הרכב שבו היה הנהג הבדואי: "הרכב התקדם לעבר השוטרים ולא עצר גם אחרי שקראו לו לעצור כמה פעמים"

 

 

 

ארבעה לוחמים היו מעורבים באירוע הירי והדריסה שהסתיים במותם של רס"ב ארז עמדי לוי ויעקוב אבו אלקיעאן. לאחר פרסום ממצאי בדיקת מח"ש הראשוניים בנוגע לאירוע, שלפיהם הירי לא היה מידתי ונפלו כשלים בהתנהלות הכוח, נחשפת עדותו של השוטר הראשון שירה לעבר הרכב. "הרכב התקדם לעבר השוטרים ולא עצר גם אחרי שקראו לו לעצור כמה פעמים", אמר לאנשי מח"ש שבדקו את התנהלות האירוע, "יריתי ירי אזהרה כדי לגרום לנהג לעצור". במשפחתו של אבו אלקיעאן טוענים כי מדובר ב"רצח", והם קראו לשר לביטחון פנים גלעד ארדן ולמפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך להתפטר.

 

הלוחם אמר לגורמי החקירה כי הירי היה לכיוון גלגלי הרכב, לדבריו לא מתוך כוונה לפגוע בנהג אלא כדי להזהירו. על פי ממצאים ראשוניים מבדיקת מח"ש, במקביל אליו ירה שוטר נוסף ירי אזהרה שלא לכיוונו של אבו אלקיעאן. מיד אחר כך, הרכב האיץ ושוטרים נוספים פתחו בירי לעברו, תוך שהנהג פוגע בשוטר ארז עמדי לוי ז"ל והורג אותו. בדיקת מח"ש העלתה כאמור כי מדובר בירי לא-מידתי שיכול היה לפגוע גם בשוטרים אחרים שהיו בזירה.

 

 

 

את גרסתו לאירוע סיפר השוטר גם בבדיקה ראשונית שנפתחה במחוז דרום של המשטרה ואחר כך גם לחוקרי מח"ש.

 

גורם המקורב לחקירה מסביר כי נדרשה החלטה בשבריר שנייה, כך שניתן להבין את המצב גם אם נעשו טעויות. "אבו אלקיעאן קיבל שפע של התראות ולא שעה להן. הוא המשיך בנסיעה. כשאתה נמצא בשטח בעלטה מוחלטת בתנאי חוסר ודאות - השוטרים פועלים בצורה הדרגתית והרכב המשיך להתקדם לעברם. הם חשו סכנת חיים ברורה ומיידית. יכול להיות שמבחינה אובייקטיבית הוא לא התכוון לעשות דבר  - אבל מה שקובע את ההתנהלות הוא מה שבן אדם חש באותו רגע מבחינת סובייקטיבית".

 

עם זאת, הגורם שב והדגיש: "אי אפשר לשאול את הנהג מה הייתה כוונתו, אך מצופה שברגע שיש ירי אזהרה נהג יעצור. בן אדם שחס על חייו - האינסטינקט הוא לעצור".  

 

המפכ"ל: "לא משתתף בחגיגה"

עורכי הדין עפר ברטל ודב גלעד כהן ממשרד ברטל-כהן, המייצגים את הלוחמים שהיו מעורבים בתקרית אום אל-חיראן, מסרו כי "לא מן הנמנע שטרגדיה של טעויות, חלקן הארי מצד אבו אלקיעאן, היא זו שהובילה לירי הדרגתי ומוצדק לעברו, נוכח הנסיבות הכאוטיות שהיו בפני הלוחמים. הללו סומכים על מח"ש שתגיע למסקנה ולפיה הירי היה מוצדק מבחינתם ואין לתלות בהם כל אשמה". 

 

מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך הגיב מוקדם יותר לפרסומים על אודות ממצאי בדיקת מח"ש, ואמר בסיום טקס חלוקת אותות למצטיינים בבית הנשיא: "אגיד רק משפט אחד - אני לא משתתף בחגיגה. שוחחתי עם ראש מח"ש, אין מסקנות למח"ש. אני לא יכול להיות אחראי על פרסום לא רשמי. אני יודע בוודאות מראש מח"ש שטרם התגבשו מסקנות. יש עוד הרבה מידע שאין להם. הבדיקה בעיצומה. לכן אנחנו נשמור על החוק בניגוד לאחרים ולא נתייחס עד שתסתיים חקירת מח"ש".

 

ממח"ש נמסר בתגובה לפרסום: "במענה לפניות הרינו להבהיר כי בדיקת האירועים באום אל-חיראן טרם הסתיימה. הבדיקה בשלבים מתקדמים וממתינים כעת לתוצאות בדיקות בליסטיות. בסיום הבדיקה, לאחר שיתבררו ממצאיה, תעביר אותם מח"ש לגורמים הרלוונטיים ותביא אותם לידיעת הציבור". אתמול נמנע השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, מלהגדיר שוב את האירוע כפיגוע כפי שעשה תחילה.

 

 

ממצאים ראשונים: "ירי לא-מידתי"

האירוע התרחש ב-18 בינואר, כאשר כוח משטרתי הגיע לאבטח הריסת מבנים בלתי חוקיים בכפר. במהלך המשימה התקרב לעבר הכוח רכב שעורר את חשדם של השוטרים. הם פתחו לעברו בירי, וכתוצאה ממנו נפצע הנהג. הרכב המשיך בנסיעה ודרס למוות את רס"ב ארז עמדי לוי (34), שהיה בכוח האבטחה. הנהג, יעקוב אבו אלקיעאן (47), מת מאוחר יותר מפצעיו.

 

ממצאי בדיקת מח"ש העלו בסבירות גבוהה כי לא היה צורך מבצעי בירי האזהרה לעבר רכבו של אבו אלקיעאן, וכי הוא בוצע מוקדם מדי. כמו כן, עלה מהבדיקה כי בהמשך אירעה תקלה מבצעית נוספת, כששוטרים ביצעו ירי לא פרופורציונלי, מבלי להתחשב במיקום שוטרים נוספים בזירה, וזאת באופן שעלול היה לגרום לנפגעים בקרב המשטרה. במח"ש בודקים גם אם חלק מהשוטרים שירו, סברו שנפתחת לעברם אש, מה שגרם למעשה לירי דו-צדדי.

 

רכבו של אבו אלקיעאן לאחר הירי (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
רכבו של אבו אלקיעאן לאחר הירי(צילום: דוברות המשטרה)

 

 

תוצאות הבדיקה אינן סופיות ובמח"ש ממתינים לבדיקות בליסטיות ובדיקות נוספות. כרגע עיקר הממצאים מעלים חשדות לכשלים מבצעיים שחלקם חמורים, אולם עד כה מסתמן כי מדובר בתקלות מבצעיות ולא בעבירות משמעתיות או פלילות.

 

השוטרים שירו, ובפרט זה שביצע את ירי האזהרה לעבר הרכב, ציינו כי חשו איום ממשי וכך פירשו את המצב באותו הרגע. כמו כן, יש להבהיר כי המתחם היה חשוך, והיה קושי לזהות את מיקומי הכוחות והאיומים בו. הכוחות בשטח העידו שלא יכלו לפרש אחרת את הסיטואציה, מלבד ניסיון לבצע פיגוע.

 

אחמד, אחיו של יעקוב, אמר היום ל-ynet כי בתקרית הקשה התרחשה שרשרת תקלות. לדבריו, "היה כשל מבצעי, הייתה הריגה בשוגג של השוטר וכתוצאה מזה הוא נהרג, 'בתמורה' אח שלי נרצח. זו האמת, הייתה שרשרת של פשלות, לא אחת ולא שתיים, פשלות של המשטרה ושל קובעי המדיניות".

 

האח אמר עוד כי "לא צריך ללכת בעקבות הטיוח של המשטרה. לצערי, המשטרה התנהלה בצורה לא אחראית, גם ראש המשטרה התנהל בצורה לא אחראית. אני אח שכול, ואני מצטרף למשפחת השכול במדינת ישראל. אני נהגתי באחריות והשר קרא לדברים אחרים. לצערי זה מאוד מאכזב, אני מאוד מאוכזב מהתנהלות המשטרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים