שתף קטע נבחר

דו"ח של האו"ם יטען: ישראל מספחת בפועל, להפסיק את הסחר עם ההתנחלויות

ל-ynet נודע כי בטיוטה שהכין הנציב לזכויות אדם של הארגון הוא קורא למדינות החברות לפעול להפסקת הקשרים הכלכליים עם היישובים הישראליים ביהודה ושומרון. "השתלטות חד צדדית על שטחים בניגוד לחוק הבינ"ל", נכתב בטיוטה. "ההתנחלויות מפרות זכויות אדם וגורמות לצורך בסיוע הומניטרי"

 

ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארכיון(צילום: AFP)

דו"ח חדש וחמור של האו"ם בנושא ההתנחלויות, שצפוי להתפרסם בקרוב, יאשים את ישראל בסיפוח בפועל של שטחים כבושים, ויקרא לחברות בארגון לפעול להפסקת הסחר או פעילות כלכלית אחרת ביהודה ושומרון, ירושלים המזרחית ורמת הגולן. הדו"ח נכתב על ידי הנציב לזכויות האדם של האו"ם בז'נבה, הנסיך הירדני זייד ראאד זייד אל-חוסיין, ואין בו כל התייחסות או אזכור לטרור הפלסטיני בשטחי יהודה ושומרון או בכלל.

 

טיוטת הדו"ח תוקפת את הרחבת ההתנחלויות: "במלאות 50 שנים לכיבוש הישראלי בשטחים הפלסטיניים, מפעל ההתנחלויות הבלתי חוקיות ממשיך להתקדם במהירות. ההתרחבות הבלתי פוסקת של ההתנחלויות הלא חוקיות, והמאמצים לחזק את השליטה הישראלית בגדה המערבית באמצעות פעולות ממשלות ישראל מאז 1967, הביאו לצמיחה עקבית באוכלוסיית המתנחלים ולהשתלטות חד-צדדית על שטחים נרחבים בניגוד לחוק הבינלאומי".

 

בטיוטה מצוין שהמדיניות והצעדים של ישראל מעלים חשש לגבי השתלטות דה-פקטו על שטחים נרחבים בגדה המערבית: "מעבר לכך, למדיניות ההתנחלויות יש השפעות הרסניות על מצב זכויות האדם של הפלסטינים בגדה ובמזרח ירושלים".

 

על פי הטיוטה, הדו"ח יקרא למדינות "לא לסייע להפרות החוק הישראלי בשטחים", ולהנחות את העסקים הפועלים בהן ליישם את החלטות האו"ם בנוגע ליהודה ושומרון. הוא מבקש מחברות ותאגידים עסקיים לצמצם או למנוע לחלוטין את הפעילות שלהם בשטחים ואת אספקת השירותים והמוצרים להתנחלויות.

הנציב לזכויות אדם של האו"ם, זייד ראאד זייד אל-חוסיין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנציב לזכויות אדם של האו"ם, זייד ראאד זייד אל-חוסיין(צילום: AFP)

בהקשר זה נטען שהייצור והסחר מהווה מקור מרכזי להכנסות ההתנחלויות, המסייעים לקיומן והרחבתן, ושהסחר של ארגונים ומדינות עם ההתנחלויות משפיע לרעה על מצבם ההומניטרי של הפלסטינים.

 

"מפעל ההתנחלויות הוא הגורם המרכזי להפרות זכויות אדם ולצורך בסיוע הומניטרי בגדה ובמזרח ירושלים", נכתב בטיוטה. "הוא נותר אחד המכשולים המרכזיים להשגת מדינה פלסטינית. עולה חשש כבד בנוגע לתפקיד המרכזי שממלא ייצור וסחר בהתנחלויות בעזרה ותמיכה בשימור ההתנחלויות. מדינות צריכות להנחות את העסקים שפועלים בתחומם כיצד ליישם את הקווים המנחים של האו"ם באזור השטחים הפלסטינים הכבושים. עסקים וחברות צריכים להיות מחויבים לזכויות האדם על ידי זיהוי,

מניעה ולקיחה בחשבון של ההשפעה שלהם על זכויות האדם של הפלסטינים בעקבות הפעילות העסקית שלהן".

 

הדו"ח יתייחס בהרחבה גם ליישובים ברמת הגולן, והוא מביע דאגה מהתוכנית להקים פארק לאומי "בחרמון הכבוש", ומהצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שלפיה כי ישראל לא תוותר על רמת הגולן.

 

לפני כשנה הטילה המועצה לזכויות אדם של האו"ם על הנציב לזכויות אדם זייד אל-חוסיין לגבש רשימה של כל החברות הישראליות והבינלאומיות שפעילות באופן ישיר או עקיף בהתנחלויות בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורמת הגולן. אולם בינתיים פרסום הרשימה נדחה בשל לחצים של ארה"ב. עם זאת, הדו"ח החדש נכתב בהמשך לאותה החלטה מלפני שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים