שתף קטע נבחר

על רעש ועל ריח: כך תשרדו בשלום את יחסי השכנים

הכלב של השכנים נובח במשך שעות? השכן מלמטה מעשן במרפסת? השכנים מדליקים מנגל כל יומיים? אתר "המקצוענים" עם טיפים להתמודדות משפטית מול שאר דיירי הבית המשותף

כשגרים בבית-משותף, מטרד קטן יכול להיות גדול מאוד בשל המגורים בסמיכות לכמות גדולה של דיירים. אם עשן הסיגריות של השכן חודר אל תוך הדירה שלכם, אם הכלב של השכנים מעיר אתכם כל חצי שעה בלילה, ואם אתם גרים בסמיכות למורה לפסנתר - דעו כי מגמת בית המשפט היא לטובת הסובלים ממטרדי רעש, ריח ועשן.  אז מהן הדרכים להתמודד עם בעיות מסוג זה? לפניכם המדריך.

 

"לפני הכל, חשוב להבין שהבסיס לחובת דייר בבית משותף להתחשב בשכניו, תוך כדי הגבלת מעשיו ורצונותיו נובעת מעקרון הבעלות החלקית, שמאפיינת נכס בבית משותף", מסביר עו"ד שחל, העוסק בתחום הבתים המשותפים. "בשונה מבעלות על בית פרטי, כאן הבעלות היא מוגבלת יותר. ברגע שאדם רוכש דירה בבית משותף הוא מראש מוותר על חלק מהאוטונומיה שלו".

 

עוד כתבות בנושא:

כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ

למה לצפות כשמשפצים את הבית

שיפוצים במקום קניית דירה

 

השכנים מפעילים מוסיקה באמצע הלילה ולא נותנים לכם לישון? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השכנים מפעילים מוסיקה באמצע הלילה ולא נותנים לכם לישון?(צילום: shutterstock)

 

עישון בבית משותף: בחדר מדרגות – אסור  

עישון בתוך מעלית בבית משותף, אסור מטעמי בטיחות. אך מה לגבי עישון בחדר המדרגות? "החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים אינו חל בתחומי הרכוש המשותף, שכן אינו נחשב ל'מקום ציבורי' לפי הגדרת החוק", מסביר שחל. "ועדיין, ניתן לטעון שאינו נחשב לשימוש רגיל וסביר בחדר המדרגות, מפני שאינו תואם את הייעוד שלו, מפני שהוא מוגדר כחדר מדרגות ולא כאזור עישון.

 

"בפסיקה, ישנו מקרה שבו התקבלה תביעה של דיירים בבית משותף, השוכרים משרדים בו. בית-המשפט קיבל את טענתם ואסר על עישון בחדר המדרגות, בטענה שאינו יכול להיחשב לאזור עישון, שכן הדבר יהיה מנוגד למטרת החוק.

 

לדבריו, "אמנם החוק לא חל על בתים המיועדים למגורים, אך מגמת הפסיקה היא להחמיר בעניין זה. עד היום טיפלתי בתיקים אשר כולם הסתיימו בפשרה מפני שבית-המשפט הבהיר לנתבעים שאין להם 'קייס'. כלומר, אם הם לא יסכימו לפשרה, ויקבלו על עצמם את המגבלות שדורשים התובעים, הם יפסידו בתיק".

 

כדי להימנע מראש מהגעה אל כותלי בית-המשפט, הדבר הנכון הוא להסדיר מראש כללי התחשבות בתקנון מוסכם בבית המשותף, או לכל הפחות באסיפת דיירים. שחל: "קיימים בתים משותפים רבים אשר בחרו להכניס לתקנון איסור מפורש על עישון באזורים המשותפים, ובייחוד בלובי או בחדר המדרגות".

 

עישון במרפסת הפרטית: אם זה מפריע - מחילים מגבלות

המגבלה על עישון בשטחים המשותפים מחמירה יותר מאשר המגבלה על עישון בשטחי הרכוש הפרטי. ועדיין, גם אנשים שמעשנים במרפסת דירתם או בסמוך לחלון המטבח שלהם, יכולים בהחלט למצוא את עצמם נתבעים בבית-משפט בעילה של מטרד עשן וריח.

 

"כשהעישון מגיע לדרגת מטרד ריח, זיהום ועשן, בין אם מקור המטרד הוא ברכוש המשותף ובין אם הוא מגיע מדירה פרטית, ניתן לתבוע לפי חוק ותקנות המפגעים, או לפי עוולת מטרד ליחיד שבפקודת הנזיקין", מסביר שחל. "ההגדרה של סעיף זה היא שהמעשה גורם לו להפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין שלו.

 

"אמנם זה נשמע מרחיק לכת ופולש לתחום הפרט מפני שזה מגביל את חירותו, אך לא כך הדבר. אם העישון הוא לעתים רחוקות, לרוב זה לא יגיע לכדי מטרד. אם לעומת זאת, מדובר בעישון בקביעות, הוא ייחשב למטרד, וההתייחסות אליו לא תהיה שונה מההתייחסות למטרדי רעש למיניהם. ממש כפי שאנו מקבלים מגבלות רעש בשעות הלילה המאוחרות, ושוללים את חירותם של הדיירים להפעיל מוסיקה בווליום גבוה, כך גם לגבי עישון. מדוע השכן צריך להשלים עם עשן וריח ולחיות מאחורי חלונות סגורים?". 

הכלב נובח שעות ללא הפסקה? לרוב זה גובל בהתעללות של בעל הכלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכלב נובח שעות ללא הפסקה? לרוב זה גובל בהתעללות של בעל הכלב(צילום: shutterstock)

מנגל – בית-המשפט המליץ על לא יותר מפעם בשבוע  

בחוק אין איסור על הפעלת מנגל. אך גם בעניין זה, אם הפעלת המנגל היא לעתים קרובות, היא יכולה להגיע לכדי מטרד. זאת, בייחוד כשבמנגל ישנם שני אלמנטים מזהמים – ריח ועשן.

 

"בעבר, ההחמרה הייתה בעיקר בתחום של רעש, אך לאחרונה המגמה היא גם לגבי המנגלים", אומר שחל. "סעיף 3 לחוק למניעת מפגעים קובע כי אסור לגרום לריח חזק או בלתי סביר מכל מקור שהוא. עד היום לא הותקנו תקנות שיגדירו מהו ריח בלתי סביר. ריח הוא גם פחות מדיד מרעש, וכעת עניינים מסוג זה מוכרעים לפי המקרה הספציפי שמגיע לבית-המשפט".

 

מקרה לדוגמה שהגיע לבית המשפט הוא בעניין בית משותף באזורי חן. שחל: "חלק מהדיירים להפעיל מנגל בתדירות גבוהה, עד שאחד השכנים הגיש תביעה. בית-המשפט המליץ על תדירות מקסימלית של אחת לשבוע, והדבר הוביל לאסיפת דיירים ולקביעת נוהל".

 

ניתן להתמודד עם העניין גם בדרכים יצירתיות. "הגיע אלי מקרה של דייר שביקש מהשכן בעל-פה ובכתב לא לעשות מנגל", מספר שחל. "בעקבות התעלמות השכן, הוא התקין מאוורר ענק וכיוון אותו לכיוון דירת השכן הממוקמת תחתיו. וכך, בכל פעם שהשכן הפעיל את המנגל, העשן היה נכנס אל תוך הדירה שלו. זה בהחלט היה פתרון יצירתי ויעיל".

 

גם במקרה של מנגלים, ניתן לקבל החלטה באסיפת דיירים. שחל: "צריך לזכור שזו לא החלטה סופית, אלא אסיפת הדיירים יכולה לשנות את דעתה בעניין מדי שנה. ניתן להחליט גם שמותר להפעיל מנגל רק בחצר ולא במרפסות, למשל".

 

מטרדי רעש – נביחות ללא הפסקה גובלות בהתעללות בכלבים

לגבי רעש, המגבלה היא בתקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש). לפי התקנות, לא ניתן להרעיש לאחר השעה 23:00 ולפני השעה 7:00. "כאן ללא כל ספק התרחבו מאוד המגבלות לטובת דיירים הנפגעים ממטרד הרעש", אומר שחל. "ישנה אוזן קשבת בבתי המשפט לתביעות שכנים הסובלים מהמטרד, כשעיקר הבעיות הן לגבי מוסיקה ונביחות של כלבים.

 

"לגבי נביחות, מדובר במקרה חמור אף יותר, מפני שלרוב כלבים לא ינבחו למשך זמן רב ללא סיבה. פעמים רבות מדובר בהתעללות בהם, השארתם קשורים לבדם למשך כל שעות היום, או העברתם למרפסת בשעות הלילה. ברגע שכלב מעיר את השכנים כדרך קבע בכל חצי שעה במשך הלילה, מדובר במטרד של ממש. במקרה כזה, פונים לווטרינר מחוזי, מתעדים את העניין ואף ניתן לקנוס את בעלי הכלב ולפתוח כנגדו בהליך פלילי".

 

כשמדובר במטרד הרעש, ישנם אמצעי מדידת רעשים. "ואולם, בתי-המשפט לא מחייבים את התובע להביא מדידה מקצועית, שעולה הרבה מאוד כסף, אלא מסתפקים בהקלטות או בעדויות", מציין שחל. "למשל, העתק פניה לפקח עירוני או למשטרה, שמגיעים לשטח, ייחשבו גם הם לראייה".

 

מקרה שהגיע לבית-משפט עסק בתביעת דייר כנגד השכנים מלמעלה. שחל: "בבית באשדוד, לאחר תלונות חוזרות ונשנות והתעלמות מצד השכנים, הוגשה תביעה. בית-המשפט חייב את הנתבעים להתקין שטיחים מקיר לקיר בכל רחבי הבית, כדי למנוע רעשים של דפיקות, משחקי כדור וגרירת כיסאות. זה בהחלט פתר את הבעיה".

 

אך מה קורה בשעות היום, כשמדובר ברעש ללא הפסקה? שחל: "מקרים של תיפוף ממושך, או של נגינה בפסנתר יכולים גם להיחשב למטרד, על אף שהם מתקיימים בשעות היום. זאת, משום שהם מתקיימים בתדירות גבוהה. בתי-המשפט באים לקראת הסובלים מהמטרד, ומחייבים את מי שמנגן להשתמש באמצעים אקוסטיים ולהקטין את עוצמת הרעש. בתיק שעסק במורה לפסנתר, היא נדרשה להעביר את הפסנתר לחדר אחר, משום שהחדר שבו התקיימו השיעורים היה צמוד לדירה הסמוכה".

 

כך תקטינו את הסיכוי שיתבעו אתכם  

כדי למנוע תביעות נגדכם, וכדי לשמור על יחסי שכנות טובים, יש כמה דברים שתוכלו לעשות באמצעים ביתיים. "תוכלו להתקין מאוורר בשטח ביתכם, בסמוך לפינת העישון או למנגל ולכוון את העשן, בהתאם לכיוון הרוח, כך שלא יפריע לשכנים", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

עוד מוסרים: "לגבי רעשים, הרי שקיימים פתרונות אקוסטיים מאוד מתקדמים בשוק, בטווח מחירים גדול. ניתן לאטום לפחות את אחד מחדרי הבית בקלות רבה יחסית, בעזרת התקנת שטיח מקיר לקיר וכן בעזרת קירות גבס אשר מאחוריהם אמצעי בידוד כמו צמר סלעים. קיימות בשוק דלתות אקוסטיות, וכן חלונות בעלי זכוכית כפולה המבודדים רעשים בצורה יעילה".

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים