שתף קטע נבחר

הכוח לשנות: גם הנוער אחראי על העתיד

גם לי יש כוח להוביל ולשנות. היכולות הזו, היא לא רק נחלתם הבלעדית של המבוגרים. כילדה בת 17, יזמתי את פרויקט "זיכרון מוזיקלי", שמחבר בין ניצולי שואה לתלמידי תיכון דרך כוחה של המוזיקה. טור אישי

 

לפני כשנה, לראשונה בחיי, הבנתי את הכוח שיש בנו, בני הנוער, להוביל ולעשות שינוי. עד אז, חשבתי שהיכולת להוביל ולשנות, היא נחלתם של המבוגרים. "האסימון" הזה, נפל לי אחרי שנוכחתי לראות כיצד פרויקט שהקמתי, בשם "זיכרון מוזיקלי", הצליח לגעת בחייהם של מאות אנשים.

 

מדובר בפרויקט, המחבר בין בני נוער וניצולי שואה באמצעות מוזיקה. המיזם, הגיע לשיאו ביום השואה האחרון, כאשר העלנו יחד, מופע מרגש ב"יד ושם", שבו הצגנו את התוצר המוזיקלי המשותף, מול קהל של 1,200 איש. בזמן המופע, הבנתי את העוצמה של הפרויקט שיצרתי בעצמי, ואת הכוח שלי כנערה להשפיע על החברה בה אני חיה.

 

חן פרי ב"זיכרון מוזיקלי" - חיבור בין הדורות ()
חן פרי ב"זיכרון מוזיקלי" - חיבור בין הדורות

 

אז איך הכל התחיל? ולמה בכלל כילדה בת 17 אני יוזמת פרויקט כזה? לפני כשנתיים, כשהייתי תלמידה בכיתה י', במסגרת תכנית המחויבות האישית בבית-הספר, חבריי ואני החלטנו להתנדב עם ניצולי שואה. פנינו למספר ארגונים ועמותות בירושלים העוסקים בנושא, וקיבלנו מענה שלילי. הסיבה - הם לא מקבלים מתנדבים מתחת לגיל 18, בעיקר בגלל טעמים בירוקרטיים.

 

"בזיכרון מוזיקלי", הצלחתי בחייהם של מאות אנשים ()
"בזיכרון מוזיקלי", הצלחתי בחייהם של מאות אנשים

 

היינו חסרי מנוחה. לא מצאנו אף מסגרת, שבה נוכל ליצור חיבור עם ניצולי השואה, החיים בקרבנו. באותו זמן, נפלה בחלקי הזכות, להצטרף לארגון Lead, מסלול לפיתוח מנהיגות, שהוקם במטרה לפתח את דור המנהיגים הבא של מדינת ישראל. ב-Lead, התבקשתי לחשוב על פינה חשוכה, שברצוני להאיר, ולנסות להשפיע. שם לראשונה בחיי, נתנו לי להרגיש, כי יש לי את הכוח להוביל שינוי. הרגשתי איך מסתכלים עליי בגובה העיניים ואומרים לי: "את יכולה יותר, ואין סיבה שלא תעשי". הפנמתי, שאני לא צריכה להמתין לסיים תיכון, צבא ואוניברסיטה, אלא שגם כתלמידה בת 17 יש לי את הזכות והיכולת להשפיע.

 

לא ויתרנו עד שיצרנו מסגרת משותפת. מפגש בין ניצולי שואה ונוער ()
לא ויתרנו עד שיצרנו מסגרת משותפת. מפגש בין ניצולי שואה ונוער

 

ברגע הזה, נזכרתי במקרה שחוויתי בכיתה י', והחלטתי לפעול. היה חשוב לי לבנות מסגרת ותכנית המאפשרת לבני נוער, שמעוניינים בלמידה משמעותית חיבור אישי עם ניצולי שואה. האור הגיע, מבית-הספר הבינלואמי לחקר השואה ב"יד ושם", שהסכים לשתף איתי פעולה. במסגרת התהליך, נפגשנו אחת לשבוע עם ניצולי השואה, במטרה לתעד את סיפוריהם ולעבוד על קטע מוזיקלי, המובסס על שירי ילדותם.

 

ניצולי שואה ונערים - חיבור על בסיס מוזיקלי ()
ניצולי שואה ונערים - חיבור על בסיס מוזיקלי

 

כך נולד המופע "זיכרון מוזיקלי", שסיכם מסע מרתק אל ניגוני וסיפורי הילדות של ניצולי השואה בשילוב יצירה מוזיקלית שלנו, בני הנוער. באולם ב"יד ושם" בו מועברים בדרך כלל טקסים ואירועי זיכרון, העלנו את המופע, ויחד הצלחנו לציין את יום השואה, בדרך מקורית ושונה. פילסנו את הדרך הנעימה לגשת אל שבילי השואה בזוית חדשה, דרך הניגונים וזיכרונות הילדות היפים, והוספנו משמעויות אחרות ליום השואה.

 

 

רגע השיא: יום הזיכרון לשואה ולגבורה, מופע מוזיקלי עם זיכרנות ושירים ()
רגע השיא: יום הזיכרון לשואה ולגבורה, מופע מוזיקלי עם זיכרנות ושירים

 

כבני נוער שפעילים ברשתות החברתיות, ומעודכנים באירועים המתרחשים סביבנו, אין כל סיבה, שרק המבוגרים יפעלו ויחליטו עבורנו, איך יראה העתיד במדינה. גם אני מעולם לא חשבתי, שאצליח לסחוף אחרי 70 בני נוער בגילי, ולרתום אותם לפרויקט שאני מנהלת. הצלחתי לגייס לפרויקט כ-100 אלף שקלים מ"יד ושם" לטובת היוזמה, יש לנו את הכוח לפעול ולתרום, גם בתחום עיצוב הזיכרון הקולקטיבי של השואה.

 

  • הכותבת היא תלמידת כיתה י"ב, בתיכון האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, שגרירה ב- Lead, המסלול לפיתוח מנהיגות בישראל.

 

  • Lead המסלול לפיתוח מנהיגות, הוקם במטרה לפתח את דור המנהיגים הבא של מדינת ישראל. מדי שנה, כ- 6,000 בני נוער מכל הארץ מגישים מועמדות למסלול, מתוכם, נבחרים 120 בני ובנות נוער שזוהו כבעלי פוטנציאל למנהיגות והובלה. הם מצטרפים לתכנית מעמיקה וייחודית, המאפשרת להם לפתח את היכולות שלהם, וכך להתפתח ולהפוך, כל אחד בתחומו, למנהיגים ומובילים. Lead ממשיך ללוות את בוגרי בתכנית עד הגיעם לגיל 35. במהלך 17 השנים מאז הוקם Lead, הקימו משתתפי המסלול מאות פרויקטים שנודעה להם השפעה עמוקה על אלפי אנשים בכל הארץ. כיום, בוגרי התכנית מצויים בתפקידי הנהגה והובלה במשק הישראלי: בצבא, בהיי- טק, במגזר הפרטי והציבורי ובשדה החברתי. ההשתתפות בתכנית לא כרוכה בעלות וההרשמה למסלול נפתחה בימים אלה. בני נוער בכיתה י' מוזמנים להגיש מועמדות דרך אתר הארגון 

 

 

  • ב-28 במרס יתקיים יום מעשים טובים, המהווה יום שיא לפעילות שנתית למען הקהילה והסביבה. למעלה ממיליון וחצי ישראלים, צפויים להשתתף בפרויקט שיתקיים השנה ב-87 מדינות. הרעיון מאחורי היוזמה, הוא כי כל אדם יכול לעשות מעשה טוב למען הזולת, מעשה טוב גדול או קטן, שיכול לסייע לאחר - החל בחיוך למישהו, ביקור בביתו של שכן קשיש ועד להתנדבות בפרויקטים למען החברה והסביבה.

 

  • רוצים לעשות טוב ולהצטרף ליום מעשים טובים? חפשו בגוגל "יום מעשים טובים" או חייגו *9093 . לפרטים נוספים חפשו 'יום מעשים טובים' בגוגל או בפייסבוק

http://www.good-deeds-day.org.il/

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חן פרי, יוזמת "זיכרון מוזיקלי"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים