שתף קטע נבחר

חגיגה בצלחת: ארוחה שילדים אוהבים

כדאי לגוון את ארוחת הערב המשפחתית ולדאוג שהילדים יטעמו מאכלים חדשים. מה עושים הורים לא יצירתיים? ועל אילו סוגי מזונות כדאי לכם להתעקש?

בשיתוף אסם

 

אתם מכינים ארוחת ערב לילדים וזוכים לקבל פרצופים של "עוד פעם אותו הדבר" או שהם אפילו לא טורחים להגיב וגם לא לאכול. לארוחת ערב משפחתיות יש תפקיד חשוב בהקניית הרגלי תזונה ובזמן איכות של ההורים והילדים. עם קצת מאמץ ורצון טוב אפשר להפוך אותה לארוחה קצת יותר צבעונית, מגוונת ושמחה.

 

"גיוון הוא המפתח לתזונה נכונה ולכן חשוב לחדש ולגוון בכל ארוחה", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית בצוות "חיים בריאים" של אסם. "היתרון בגיוון בארוחת הערב המשפחתית הוא הסעודה בחברותא ואז ההורים ואחים הגדולים משמשים דוגמה ויש סיכוי סביר יותר שגם הילדים ירצו להתנסות במזונות החדשים"

 

מה היית ממליצה להורה שלא נחשב יצירתי במיוחד?

"לנסות לזכור כלל פשוט - חשוב שבכל ארוחה תמיד יהיו דגנים מלאים, ירקות טריים או מבושלים ומקור לחלבון. דגנים מלאים לדוגמה: לחם מקמח מלא, פסטה מלאה או קוסקוס מלא".

הערב אוכלים פרצופים מחייכים (צילום: shutterstock)
הערב אוכלים פרצופים מחייכים(צילום: shutterstock)
 

למה דגנים מלאים?

"דגן מלא מכיל את שלושת רכיבי גרעין הדגן: קליפה - העשירה בסיבים וויטמינים מקבוצה B, אנדוספרם - החלק העמילני (קיים גם בדגן מעובד) ונבט - המכיל ויטמינים, פיטוכימיקלים ומעט מינרלים.

 

"דגנים מלאים אלו הם מזונות העשירים בסיבים, ויטמינים מקבוצת B ורכיבים מזינים נוספים שתורמים לתחושת שובע לאורך זמן ופעילות עיכול תקינה".

 

מה עוד כדאי לשים על השולחן?

"ירקות ופירות הם מרכיבים חשובים בתפריט של תזונת המשפחה. הם מכילים ויטמינים, מינרלים, סיבים ומהווים רכיב הכרחי לשמירה על הבריאות. כל הדרכים לאכילת פירות וירקות נכונות: טריים, חתוכים או שלמים, בסלט, מבושלים בפשטידה או מרק ורצוי תמיד במגוון צבעים. הירקות צריכים להוות שליש עד חצי מהצלחת.

 

"בנוסף, חלבונים, לדוגמה: ביצים, מוצרי חלב, דגים, קטניות, בשר וכדומה. חלבונים חשובים לגדילה, התפתחות ולקיום תהליכים בגוף וגם תורמים גם לתחושת השובע. שומנים בדרך כלל מהווים חלק מהמנות. חשוב להעדיף שמנים מהצומח לא רווים, כמו למשל שמן זית שמוסיפים לסלט, טחינה או אבוקדו".

לא לשכוח פירות וירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא לשכוח פירות וירקות(צילום: shutterstock)
 

אם ממש אין לכם רעיונות לארוחת ערב, פיינה ממליצה להתייעץ עם הילדים ולהיעזר בהם ברעיונות לארוחת הערב ואפילו בהכנתה. "בסופו של דבר אם יכינו דברים שהם ביקשו יש סיכוי גדול שהם גם יאכלו בשמחה. שתפו אותם גם בתכנון הארוחה ובקניות אם אפשר. שיתוף הילדים בהכנת המזון, אם הם בגיל המתאים, ושיחה תוך כדי על הערכים התזונתיים של כל מאכל ששמים על השולחן, תורמים להכוונה שלהם לבחירות הנכונות במזון".

 

לכתבות נוספות - היכנסו ל"שולחן משפחתי"

 

האם דברים ששוברים את השגרה כמו צלחת מעוצבת או גיוון באוכל עשויים לעזור במקרים של "סרבני אוכל"?

"בהחלט אפשר לנסות צלחות מעוצבות או רעיונות דומים אבל הכי חשוב לזכור שלרוב 'סרבנות לאוכל' היא תקופה חולפת ובינתיים חשוב להמשיך להציע מגוון מזונות, לשבת לאכול יחד ולתת דוגמה לאכילה נכונה. זכרו כי תפקיד ההורים להציע מזון המתאים לצרכים של הילדים, לקבוע את זמן הארוחות ומיקומן. תפקיד הילדים להחליט מה וכמה יאכלו. ילדים בריאים אוכלים כשהם רעבים ומפסיקים כשהם שבעים.

 

"חשוב מאוד גם שההורים יספקו דוגמה אישית בתזונה נכונה וזה המקום המשמעותי של הארוחה המשפחתית. זכרו כי בדרך כלל יש להציע מזון חדש במספר רב של הזדמנויות וצורות הכנה שונות עד שילד מוכן להתנסות או לומד לאהוב אותו".

 

 

פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.

 

בשיתוף אסם






פורסם לראשונה 15/03/2017 08:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מומלץ להכין את הארוחה יחד עם הילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים