שתף קטע נבחר

כמה שווים חיי אפגני? תלוי את מי שואלים

אב אפגני איבד את בנו בפעולה אמריקנית במדינה וקיבל מצבא ארה"ב עשרת אלפים דולר. אב אחר ששכל את בנו קיבל אלף דולר ואיש ש-22 קרובי משפחתו נהרגו בהפצצה אמריקנית לא קיבל שום פיצוי. וושינגטון סופגת ביקורת על המדיניות הלא אחידה: "אין נוהל מסודר. יחס לא שוויוני לאפגנים"

במרס 2014 שילם צבא ארצות הברית לגבר אפגני יותר מאלף דולר פיצויים על הרג בנו האזרח במבצע שנערך ליד הגבול עם איראן. כך עולה מנתונים של הצבא האמריקני שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס. שישה חודשים לאחר מכן קיבל אב אפגני אחר עשרת אלפים דולר מצבא ארה"ב לאחר שבנו הילד, גם אזרח ולא לוחם, נהרג במבצע צבאי בהובלת ארה"ב באותו אזור בדיוק.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

חאג'י אללה דאד, בן 68, איבד בחודש נובמבר 20 קרובי משפחה, בהם אחיו וגיסתו, במבצע של צבא ארה"ב והכוחות המיוחדים האפגניים ליד העיר הצפונית קונדוז. לדבריו, הוא לא קיבל שום כסף מהצבא האמריקני, אם כי קיבל פיצוי מממשלת אפגניסטן.

 

מבנה שהופצץ על ידי האמריקנים כדי לסייע לכוחות אפגניים ואמריקניים בשטח. קונדוז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבנה שהופצץ על ידי האמריקנים כדי לסייע לכוחות אפגניים ואמריקניים בשטח. קונדוז(צילום: רויטרס)
קרוב ל-16 שנה עברו מאז הפלישה לאפגניסטן ולארה"ב עדיין אין הליך מסודר לקביעת תשלומי פיצויים למשפחות של אלפי אזרחים אפגנים שנהרגו או נפצעו בפעולות שבהן היה מעורב צבא ארה"ב.

 

הטליבאן שילם כסף לקורבנות והאמריקנים הלכו בעקבותיו

הצבא האמריקני החל לשלם פיצויים למשפחות של קורבנות אפגניים כדרך להתמודד עם אנשי הטליבאן שפעלו באותה הדרך.

 

הגישה של ארה"ב לפיצויים היא שרירותית ולפי צורך, והיא מנסה להתאים את עצמה לרגישויות התרבותיות והאזוריות - לא תמיד בהצלחה מרובה בשל היותה כוח צבאי זר באפגניסטן. פעילי זכויות אדם טוענים שמערכת תשלום הפיצויים אינה הוגנת ומבלבלת את האפגנים, שרבים מהם עניים ולא משכילים.

 

דובר בפנטגון אמר שהצבא האמריקני משאיר לעצמו את החלטה כמה לשלם למפקדים בשטח משום שהם נמצאים בעמדה הטובה ביותר לשפוט את האירועים ולהחליט על גובה הפיצויים למשפחות קורבנות אפגנים.

 

אזור קרבות בין כוחות הצבא האפגני לבין כוחות הטליבאן בקאבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזור קרבות בין כוחות הצבא האפגני לבין כוחות הטליבאן בקאבול(צילום: רויטרס)
"תשלומי ניחומים באפגניסטן מבוססים על נורמות תרבותיות של האזור המקומי, עצה משותפים אפגנים ונסיבות האירוע", אמר אדם סטאמפ, הדובר ממשרד ההגנה בוושינגטון.

 

הפנטגון: המפקדים בשטח קובעים את סכום הפיצויים

"לכן למפקדים האמריקנים בשטח יש סמכות לקבל החלטות ביחד לתשלומים משום שיש להם את ההבנה הגדולה ביותר של הגורמים הללו", אמר הדובר. בהינתן מצב זה, לא ממש ברור איך קובע הצבא האמריקני את תשלומי הפיצויים על בסיס הנתונים שבפניו.

 

וושינגטון החלה ב-2005 לשלם פיצויים באפגניסטן לאחר שהבינה שהטליבאן צובר השפעה ואהדה משום שהוא נותן כסף לאזרחים תקיפות אמריקניות קטלניות. כך לפי "המרכז למען אזרחים בסכסוך", ארגון תמיכה ומחקר שמושבו בארה"ב.

 

בהתאם למשפט הבינלאומי והחוק האמריקני, ארה"ב לא צריכה לשלם פיצויים לאזרחים שנהרגו במהלך פעולותיה הצבאיות. עם זאת, היא העבירה תשלומי פיצויים במהלך מלחמת קוריאה בשנות החמישים ואף שילמה פיצויים לקרובי משפחה של אזרחים שנהרגו בסכסוך בעיראק.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
מבקרי מדיניות התשלומים האמריקנית טוענים שהיעדר הליך מסודר לקביעת פיצויים משמעותו שאזרחים אפגנים לא זוכים ליחס שוויוני במהלך הסכסוך במדינה שלא גווע לרגע.

 

4,000 דולר לנזק למכונית ו-1,000 דולר למוות של ילד

מפקד אמריקני בכיר באפגניסטן אמר שכדי לשבור את הקיפאון במלחמה נגד הטליבאן צריך לשלוח למדינה כמה מאות חיילים אמריקנים. "זה מדאיג שאנחנו מדברים על הגברת הפעולות ללא הליך מוסדר לקביעת תשלום פיצויים", אמרה מרלה קינאן, מנהלת בכירה בארגון "המרכז לאזרחים בסכסוך".

 

"גבר בקנדהאר עשוי לקבל 4,000 דולר על נזק שנגרם למכוניתו ואילו אישה בעיר גארדז תקבל אלף דולר על בנה המתה. מגיע לאזרחים משהו טוב יותר", אמרה קינאן.

 

לפי מסמכים של צבא ארה"ב שהגיעו לילדי רויטרס במסגרת החוק לחופש מידע, כוחות ארה"ב שילמו למשפחות אפגניות כ-1.2 מיליון דולר על מותם של לפחות 101 אפגנים ועל פציעתם של 270 אנשים אחרים מסוף 2013 ועד לשנת 2016. כמעט כל הקורבנות היו אזרחים. חמישה מתשלומי הפיצויים הועברו לחברי הממשלה האפגנית. סכום הפיצויים, גם כשמדובר היה במקרים דומים, היה שונה. "זה מראה שכל יחידה (צבאית) קבעה את המדיניות שלה ואין הליך מסודר (או אפילו הנחיה כלכלית) ברחבי הצבא איך לבצע את התשלומים ובאיזה סכום הם צריכים להיות", אמרה קינאן.

 

מקום התקיפה של בית החולים שנוהל על ידי "רופאים ללא גבולות" ()
מקום התקיפה של בית החולים שנוהל על ידי "רופאים ללא גבולות"
במקרה של אללה דאד, כספי הפיצויים לא הגיעו מצבא ארה"ב, אלא מממשלת אפגניסטן. התקיפה שהרגה את קרובי משפחתו בבוז, ליד קונדוז, נחקרה על ידי הצבא האמריקני. החוקרים מצאו בינואר ש-33 אזרחים אפגנים נהרגו ו-27 נפצעו כשכוחות מיוחדים אמריקניים ואפגניים השיבו אש לעבר כוחות טליבאן שהשתמשו בבתי אזרחים, וקראו לסיוע אווירי אמריקני. ארה"ב לא שילמה שום פיצוי במקרה זה והותירה לממשלה האפגנית להחליט מה היא רוצה לעשות. אמר דובר של הכוחות האמריקניים באפגניסטן, קפטן ביל סאלווין. הצעד האמריקני במקרה זה אינו ברור.

 

"ארה"ב צריכה לקחת אחריות על מעשיה"

מחמוד דאניש, דובר של מושל מחוז קונדוז, אמר שממשלת אפגניסטן שילמה מאה אלף אפגנים (1,500 דולר) על כל מקרה מוות ו-50 אלף אפגנים (750 דולר) לכל פצוע. אללה דאד אמר שארה"ב גם הייתה צריכה לקחת אחריות על האזרחים שאיבדו את חייהם. "האמריקנים צריכים לקחת אחריות על מה שעשו והם צריכים לשלם לכל אחד ואחד שנהרג או נפצע בתקיפה הזו", אמר אללה דאד, שתשעה מקרובי משפחתו גם נפצעו בתקיפה האמריקנית-אפגנית. הוא נאלץ לעזוב את עבודתו כמורה וכעת עובד בשדות התירס והאבטיחים שלו. "ממשלת אפגניסטן הבטיחה לשלם על הבתים, המכוניות, המכונות ובעלי החיים שלנו, אבל עד כה היא לא עשתה זאת", הוא התלונן.

 

42 בני אדם נהרגו בתקיפה האמריקנית של בית החולים בקונדוז (צילום: AFP PHOTO/MSF) (צילום: AFP PHOTO/MSF)
42 בני אדם נהרגו בתקיפה האמריקנית של בית החולים בקונדוז(צילום: AFP PHOTO/MSF)

 (צילום: AFP PHOTO/MSF) (צילום: AFP PHOTO/MSF)
(צילום: AFP PHOTO/MSF)

ממשלת מחוז קונדוז אישרה שהיא שילמה לאללה דאד פיצויים וכן את מספר ההרוגים והפצועים ממשפחתו שלטענתו נפגעו בתקיפה האמריקנית-אפגנית. "אנחנו מבינים ששום סכום כסף לא יכול לפצות על הסבל ואובדן חיים", אמר מפקד הכוחות האמריקניים באפגניסטן סאלווין.

 

אחת הדוגמאות המוכרות ביותר לתשלומי פיצויים הייתה לאחר התקיפה האמריקנית בקונדוז ב-2015, שבה נהרס בית חולים שנוהל על ידי ארגון "רופאים ללא גבולות". בתקיפה נהרגו 42 בני אדם ו-37 נפצעו. התקיפה האמריקנית סוקרה בהבלטה בעולם וזכתה גם לתשומת לבו האישית של הנשיא האמריקני דאז, ברק אובמה.

 

"הנשיא התעניין אישית בתקרית בקונדוז וזו גם הסיבה שבגללה גם אנחנו התעניינו בה", אמר גורם בכיר לשעבר בבית הלבן, שהוסיף שנדיר מאוד שגורמי ממשל בוושינגטון מעורבים בתשלומי פיצויים באפגניסטן. על תקיפת בית החולים בקונדוז שילמה ארה"ב 3,000 דולר לכל פצוע ו-6,000 דולר על כל הרוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אזור קרבות בקונדוז בין הטליבאן לכוחות האפגניים
צילום: רויטרס
מומלצים