עימותים בועידת איפא"ק
השבוע נפתחה בוושינגטון וועידת איפא"ק השנתית. סגן הנשיא פנס הגיע והצהיר על התמיכה בישראל, שגריר ישראל תיאר שיתוף פעולה הדוק מאי פעם ובחוץ מאות יהודים אמריקאים צעקו "די לכיבוש"
ביום ראשון נפתח הכנס השנתי החגיגי של איפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית הגדולה בארה"ב. איפא"ק נוסדה בשנת 1951 על ידי יהודים אמריקאים שקיוו לקדם את האינטרסים של ישראל ואת שיתוף הפעולה בין שתי המדינות, לחזק את הברית בין ישראל וארה"ב ולקדם את האינטרסים הביטחוניים ההדדיים. היא נחשבת כבר שנים ארוכות לאחת השדולות החזקות והמשפיעות ביותר בקונגרס.
אל הכנס מגיעים בכל שנה פוליטיקאים מישראל ופוליטיקאים מקומיים. סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי הגיעה השנה אל הכנס, כך גם יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, שר הבינוי יואב גלנט, מגוון חברי כנסת ורה"מ בינמין נתניהו, שאמנם נשאר בישראל אך נאם מול הוועידה בשידור חי. בנאומו הצהיר נתניהו כי מדינת ישראל תגן על עצמה "לא רק בשדה הקרב הפיזי, אלא גם בשדה הקרב המוסרי". הוא הוסיף והביע את הוקרתו לממשל טראמפ על התמיכה בישראל וציין כי על אף קיצוצי התקציב האמריקאי, הסיוע הביטחוני שנחתם עם ממשל אובמה לא השתנה.
מלבד חברי הקונגרס שפוקדים את הוועידה מדי שנה, גם סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס נאם כבר מול חברי איפא"ק וזכה לתשואות כשהצהיר כי ממשל טראמפ שוקל להעתיק את שגרירות ארה"ב בישראל מתל אביב לירושלים. זו כמובן איננה אמירה חדשה, ואיננה מעידה על צעדים כלשהם, אך היא מגיעה לאחר חודשיים בהם הנושא לא עלה לסדר היום ובפעם האחרונה שנשאל גם הנשיא טראמפ אמר כי עדיין מוקדם מדי לדון בסוגייה. פנס אמר בנאומו כי הנשיא טראמפ מחויב לקידום "הסכם שלום צודק בין ישראל והפלסטינים", ובהסכם שכזה יצטרכו להיות גם ויתורים. הוא הדגיש כי הממשל לא יתפשר על ביטחונה של ישראל, לא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני ושטראמפ "מחויב ללא התנצלויות לישראל".
ביומה הראשון של הועידה נאם שגריר ישראל בארה"ב, רון דרמר, שהצהיר כי לראשונה מזה עשורים מתקיים תיאום מושלם בין המדינות. דרמר אמר את הדברים בין היתר על רקע השיחות המתגבשות בשבוע האחרון לתיאום הבנות בנוגע לריסון הבנייה בהתנחלויות.
הנואמת שזכתה לתשואות הרמות ביותר, הייתה ללא ספק שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי שדיברה על עידן חדש ושיוויוני כלפי ישראל באו"ם. היילי אף מתחה ביקורת על הסכם הגרעין עם איראן, ולמרות שלא קראה לביטולו, הצהירה שהממשל יעקוב בדריכות אחר האיראנים. אחרי דבריה של היילי כתב ראש הממשלה נתניהו, בעמוד הפייסבוק הרשמי: "השגרירה באו"ם ניקי היילי, תודה לך על תמיכתך ללא סייג בישראל! הגיע הזמן לשים קץ לאבסורד באו"ם".
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, שנאם אף הוא בכנס, תמך בהצהרותיה של היילי וטען שהשינוי כבר מתרחש. "ממשל טראמפ שינה את כללי המשחק באו"ם והתוצאות מורגשות היטב. אנו מתכננים", הצהיר, "לקדם שינוי אמיתי ומשמעותי באו"ם יחד עם ידידינו במשלחת האמריקאית. ביחד אנו מעבירים מסר ברור, נגמרה התקופה שבה או"ם פעל באובססיביות נגד ישראל".
קרוב ל-20 אלפי משתתפים הגיעו לכנס בוושינגטון. למרות שרבים הודו כי בכל שנה כמעט מדברים על עידן חדש, ועל חשיבות התמיכה בישראל, הפעם נראה שהתחושות היו שונות מעט. "בכל שנה מחדש מפתיע לראות שיותר ויותר אנשים מגיעים לכנס", אמר שחר עזאני, מנכ"ל ארגון stand with us בחוף המזרחי. "מדובר בעידן באמת חדש לישראל. כפי שציין דרמר, יש הבנה בממשל ארה"ב בנוגע לעמדת ישראל ואנחנו עדים להתנהלות החדשה של ארה"ב למשל באו"ם". עזאני סיפר שאחד הנושאים החשובים בכנס הוא הקונצנזוס החיוני של ישראל באמריקה. "חשוב להקפיד להדגיש שתמיכה בישראל והשותפות של ישראל עם ארה"ב היא עניין על מפלגתי. כמובן שחייבים לתת את הקרדיט היכן שמגיע, כפי שנעשה בכנס, אך של ישראל ראינו שם בזה שיש כאן נושא על אסור לייצר מצב שבו עושה רושם שישראל שייכת לצד אחד על המפה הפוליטית בארה"ב. זו הייתה נקודה חשובה מאוד למחשבה. איפא"ק ידועה כשדולה שמשלבת את המפלגות הרפובלקנית והדמוקרטית וכך, מנמעה עד כה מכל רגישות או רמיזה פוליטית. גם נתניהו הקפיד בין המחמאות לממשל החדש ולעבודה המשותפת להזכיר את הברית העל מפלגתית. "איפא"ק הייתה תמיד שותפה חיונית בחיזוק הברית בין שתי מדינותינו. בבניית תמיכה דו-מפלגתית רחבה בישראל, איפא"ק מסייעת להבטיח שהברית בינינו תעמוד במבחן הזמן. תודה לכם", הוסיף, "על הסיוע בהבטחת עתידה של המדינה היהודית האחת והיחידה."
בין הרפובליקנים והדמוקרטים שפקדו את הוועידה, נאם גם יו"ר בית הנבחרים, פול ראיין, שהגדיר את הסכם הגרעין כ"נתיב להשגת יכולות גרעיניות אם איראן תקפיד למלא אותו בסבלנות".
ובזמן שהאלפים מתכנסים מאזינים לנאומים בוועידה, מחוץ לבניין נערכה הפגנה גדולה של מאות יהודים אמריקאים שחסמו את הכניסה לכנס אותו הגדירו כ"ערב יום השנה ה-50 של הכיבוש" במחאה על מדיניות ישראל. מרבית המפגינים משתייכים לארגון היהודי-אמריקאי 'אם לא עכשיו' ("If Not Now") המתנגד לתמיכת יהודי ארה"ב בישראל. "יהודים לא יהיו חופשיים עד שהפלסטינים יהיו חופשיים", קראו המפגינים. "כיבוש אינו ערך יהודי, התנגדו לאיפא"ק, התנגדו לכיבוש". מטרת ההפגנה, לטענתם, הייתה לשים סוף לשתיקה שסלתה לדעתם מצד יהודי ארה"ב במשך 50 שנות כיבוש ישראלי בשטחים הפלסטיניים, והשתיקה, להגדרתם, של איפא"ק ומוסדות יהודיים לנוכח מדיניות ה"אפליה והפוליטיקה הפוגענית של ממשל טראמפ".
בשלב מסוים חסמו המפגינים את הכניסות מה שחייב את המאבטחים לנעול אותן. בהמשך הם אזקו עצמם אחד לשני והתפללו תפילת שחרית. מנגד הביעו ארגונים אחרים תמיכה במדינת ישראל ולפרקים התעמתו הקבוצות זו מול זו. בין המפגינים נגד מדיניות ישראל הייתה גם חברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ.
