שתף קטע נבחר

צלפים במקום ויאגרה: 5 צמחים מקומיים לשיפור הבריאות

עירית גדולה עשויה להעלים יבלות, אלמוות הכסף יכול לעזור בטיפול באבנים בכליות וצלפים עוזרים בשיפור כוח הגברא. חוקר הצמחים נסים קריספיל מסביר איפה אפשר למצוא את צמחי המרפא שגדלים בארץ, איך הם יכולים לעזור בהעלמת כאבים ומחלות - וכיצד משתמשים בהם

צמחי מרפא מסייעים לנו להרגיש טוב יותר, והתועלות שלהם ידועות כבר אלפי שנים. איזה צמחים מתאימים לנו, איך להשתמש בהם ואיפה ניתן למצוא אותם?

 

1. יבלות

יבלות הן בליטות זיהומיות קטנות שנוצרות בשכבת הביניים של העור. נגיף מעורר את התאים להתרבות בקצב מהיר מהרגיל, והם נדחפים כלפי מעלה ויוצרים גוש קטן, מוצק ויבש על פני העור. ברוב המקרים היבלות אינן מטרידות ונוטים להתעלם מהן, אך לעתים הן גורמות לבעיות אסתטיות או לבעיות תפקודיות, דוגמת כאב בזמן הליכה.

 

הצמח שיעזור: עירית גדולה – Asphodelus ramosus

לעירית הגדולה נמצא שימוש רפואי עממי בעבר בקרב ערביי ארץ ישראל - טיפול ביבלות קשות הגדלות בין פרקי האצבעות בידיים וברגליים. שימושים רפואיים נוספים בעירית - טיפול בצהבת, באקזמה, בנפיחות ברגליים ובסדקים שבעור והפגת גזים מהבטן.

 

עירית גדולה. לחזור על הטיפול ביבלות 3 פעמים ביום (צילום: נסים קריספיל) (צילום: נסים קריספיל)
עירית גדולה. לחזור על הטיפול ביבלות 3 פעמים ביום(צילום: נסים קריספיל)

 

איפה אפשר למצוא אותו?

הצמח נפוץ בשטחים פתוחים בחבל הים תיכוני וחודר גם לאזורים המדבריים של הארץ.

 

אופן השימוש

מוציאים מתוך הקרקע כמה "אצבעות" שורש, רוחצים היטב במים, מקלפים את הקליפה החומה וכותשים לדייסה. את הדייסה מורחים על היבלת וחובשים בתחבושת בד. יש לחזור על הטיפול 3 פעמים ביום במשך חודש.

 

קראו עוד:

בלי תרופות: 5 צמחי מרפא לאיזון רמת הסוכר בגוף

ארון תרופות טבעי: 7 צמחי מרפא שצריך בבית

 

2. עור מבוקע וקשה, פטריות ברגליים

עור כף הרגל נוטה להיסדק ולהתייבש. בנוסף לכך, פטרייה המצויה לעתים בסביבה החשוכה והחמימה של הנעליים או במקומות ציבוריים קהילתיים כמו בריכות שחייה, חדרי הלבשה ומלתחות פוגעת בכפות הרגליים. ייבוש וניגוב בלתי מספקים מעודדים את התפתחות הפטרייה.

 

הצמח שיעזור: ארכובית שבטבטית - Polygonum equistiforme

הצמח מקובל מאוד לטיפול בהרעלות קיבה קשות, כאבי בטן, צרבת, שלשולים, פצעי שפתיים, עור קשה ומבוקע, דימום חניכיים וחסימות בדרכי השתן.

 

ארכובית שבטבטית. תערובת מרפאה עם שמן זית (צילום: נסים קריספיל) (צילום: נסים קריספיל)
ארכובית שבטבטית. תערובת מרפאה עם שמן זית(צילום: נסים קריספיל)

 

איפה אפשר למצוא אותו? הצמח נפוץ בשטחים פתוחים בחבל הים תיכוני וחודר גם לאזורים המדבריים של הארץ.

 

אופן השימוש

קוטפים עלים וגבעולים רכים של ארכובית ומועכים אותם במעבד מזון ביתי בתערובת עם שמן זית עד לקבלת משחה סמיכה. את המשחה ניתן לשמור בצנצנת זכוכית אטומה לאוויר ולאחסן בקירור. מורחים את המשחה על עור יבש וסדוק בעקב כף הרגל, באזורים בכף הרגל בהם התפתחה פטרייה ובכפות הידיים.

 

3. אבנים בכליות

לכליות תפקיד מרכזי בגופנו. הן מסייעות בסילוק חומרי פסולת ועודפי נוזלים מן הגוף, מסננות את הדם ומפקחות על רמת החומציות של הגוף. אבנים בכליות נוצרות מגבישים קטנים המצויים בשתן ושוקעים בכליות. גודל האבנים יכול לנוע בין גרגר של חול לכדור פינג-פונג. תזוזה של האבן בדרכי השתן עלולה לגרום לחסימה או לגירוי סביבתי שבעקבותיהם מופיע כאב פתאומי באזור המותניים, עם או בלי הקרנה לשיפולי הבטן והמפשעות.

   

הצמח שיעזור: אלמוות הכסף – Paronychia argentea

הופעתו המכסיפה של הצמח וכושרו לשמור על צורתו הקנו לו את השם "אלמוות הכסף". שמו הערבי של הצמח הוא "ריג'ל אלחמאמה" – רגלי היונה. ברפואה העממית של הערבים בארץ ישראל קשרו לו כתרים בתחום הטיפול בעצירות בדרכי השתן ובאבנים בכליות, ואכן הוא מוכיח את עצמו ביעילות רבה.

 

מרגישים הקלה כבר בתחילת הטיפול. אלמוות הכסף (צילום: נסים קריספיל) (צילום: נסים קריספיל)
מרגישים הקלה כבר בתחילת הטיפול. אלמוות הכסף(צילום: נסים קריספיל)

 

איפה אפשר למצוא אותו? אלמוות הכסף מצוי בעיקר בבתי גידול סלעיים אך גם בשדות בור ובין חלקות מעובדות.

 

אופן השימוש

קוטפים חופן עלים, גבעולים ותפרחות – יבשים או ירוקים – ומבשלים בליטר מים כחצי שעה. מסננים, מקררים ושותים כתה 5-4 כוסות ביום. אפשר להכין כמות גדולה של מרתח ולשמור אותה בקירור במכל פלסטיק. תמיסה זו טעימה ואין לה טעמי לוואי. משך הטיפול – כשבועיים עד חודש. הקלה ושיפור מורגשים כבר בשלבים הראשונים של הטיפול.

 

4. אין אונות

אין אונות היא קושי להגיע לזקפה מלאה או לשמור עליה עד הגעה לסיפוק. בעיית האין אונות פוגעת בכרבע מהגברים בארץ עד גיל 65 ועדיין לא נמצאו תרופה או טיפול הפותרים אותה. חשוב לדעת שלוויאגרה ולתרופות דומות המביאות לזקפה משופרת נלוות תופעות כמו כאב ראש קל, סומק, ירידה קלה בלחץ הדם, גודש באף, תחושת סחרחורת, חולשה קלה ואף בחילה.

 

הצמח שיעזור: צלף קוצני – Capparis spinosa

הצלף נזכר בתנ"ך בשם חנון בן צלף. ניצני הפרחים הסגורים נכבשים במלח או בחומץ ומקובלים כתבלין פיקנטי לתיבול סלטים, אורז, גבינות, מאכלי ים ובמיוחד בצירוף עם אנשובי. הפלאחים הערבים נוהגים לתבל את ה"ראייב" – הרוויון המסורתי - בתימורות צלף.

 

גודש האבקנים וצורת הפרי הפכו את הצמח לסממן המעורר תאווה מינית. לא בכדי משמרים הפלאחים הערביים עד היום את מנהג השימוש בפרי להגברת כוח הגברא, נוסף לשימוש בו כתרופה לטיפול בליקויי שמיעה, בשיגרון, בפצעים פתוחים ומזוהמים, בסוכרת, בכאב שיניים ובמחלות חזה.

  

צלף קוצני. יעיל גם לבעיות לב (צילום: נסים קריספיל) (צילום: נסים קריספיל)
צלף קוצני. יעיל גם לבעיות לב(צילום: נסים קריספיל)

 

איפה אפשר למצוא אותו? הצלף גדל באזורים הים תיכוניים וכן בשולי בקעת הירדן, במדבר יהודה, בנגב ובערבה. בתי גידולו: קירות, מצוקים, גדרות, ערמות אבנים וקרקעות דלות.

 

אופן השימוש

קוטפים את פירותיו המבשילים בחודשים יולי–ספטמבר. חוצים אותם לשניים באמצעות סכין ומשרים אותם לפרק זמן של שבועיים ביין מתוק (10 פירות לליטר יין). שותים מהמשקה כוסית אחת או 3 כפות גדושות ביום.

 

5. כאבי ראש

הם תוקפים תשעים אחוז מהאוכלוסייה. הם חדים, הולמים במצח, באחורי הראש ובצוואר ופוגעים קשות בכושר התפקוד שלנו. עדיין לא נמצא מזור לכאבי ראש למעט תרופות המשככות את הכאב.

 

הסיבות השכיחות ביותר להופעתם של כאבי ראש הן מתח, חרדה, חוסר או עודף שינה, צריכה מופרזת של אלכוהול, ריכוז ממושך, מאמץ יתר של העיניים, חלל בלתי מאוורר, סביבה רועשת, דלקת במערות האף (סינוסיטיס), דלקת של האוזן התיכונה ואכילה מופרזת.

  

הצמח שיעזור: חרצית עטורה – Chrysanthemum coronarium

מקור השם "חרצית" ב"חרוץ", שפירושו זהב, כנאמר בזכריה ט',ג' : "ותבן צר מצור לה ותצבר – כסף כעפר וחרוץ כטיט חוצות". הכפריות הערביות נוהגות ללקט את עלי החרצית ואת תימורותיה העסיסיות ולהכין מהם סלט. ברפואה העממית הערבית היא מקובלת לשיכוך כאבים בעת המחזור וכתרופה לטיפול במיגרנה.

 

חרצית עטורה. גם לשיכוך כאבי בטן בזמן מחזור (צילום: נסים קריספיל) (צילום: נסים קריספיל)
חרצית עטורה. גם לשיכוך כאבי בטן בזמן מחזור(צילום: נסים קריספיל)

 

איפה אפשר למצוא אותו? נפוצה כמעט בכל אזורי הארץ בשדות בור , בצדי דרכים וליד מקומות ישוב .

 

אופן השימוש

אכילת גבעולים רעננים באביב או שתייה של תה שנחלט מפרחים יבשים עשויים למנוע התקפי מיגרנה. המינון: חצי כפית פרחים יבשים לכוס מים. יש הנוהגים להספיג תחבושת במשרה חרצית ולהניח אותה על המצח. המינון: 3 כפות גדושות של פרחים לחצי ליטר מים.

 

נסים קריספיל הוא סופר, חוקר ואנתרופולוג. בימים אלה יוצא לאור ספרו "צמח ומרפא" - צמחי מרפא לפי אברי גוף

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצמחים המקומיים שירפאו אותנו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים