שתף קטע נבחר

אמא שלו משגעת אותי. איך נעבור את החג?

לחוצה מהמפגש עם אמא שלו? ד"ר רונית כהן זמורה על הקשר המיוחד שבין הכלה לחמות, על הסיבות שבגללה מערכת היחסים הזאת מורכבת ומסורבלת כל כך, וגם טיפים שיעזרו לשתיכן לצלוח את המפגש הקרוב

רבות נכתב על יחסי כלה-חמות, כאשר כמעט בכל משפחה נמצא התייחסות חיובית או שלילית למערכת היחסים הזאת, המקבלת דגש מיוחד בעונת החגים. מכאן שאם מערכת היחסים בין החמות לכלתה טעונה במהלך השנה ומאופיינת במתחים, תחושה של חוסר הדדיות וחוסר הוגנות, מפגש זה עשוי ליצור מצב דליק ביותר בייחוד בעונת החגים הלחוצה.

 

למעשה, מפגש זה עתיד להוציא החוצה את כל הרחשים והקונפליקטים הנובעים מההבדלים בהשקפת העולם, בערכים התרבותיים, החברתיים, פערי הדורות, הנאמנות, הכבוד והביקורתיות בין שתי המשפחות, כאשר הבן הוא זה שנמצא באמצע ומרגיש נאמנות כפולה, מצד אחד לאימו שגידלה אותו, ומצד שני לאשתו שאומרת לו "תגיד לה". הכלה והחמות מתגוששות, אם באופן גלוי ואם באופן סמוי, והאווירה הינה מתוחה ומחלחלת לתוך הקשר הזוגי.

אוי לא, הנה זה מגיע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוי לא, הנה זה מגיע(צילום: shutterstock)
 

מדוע זה קורה?

הקשר בין הכלה והחמות נוצר כתוצאה מבחירת הבן את אשתו. בבחירה זאת יש מעין אמירה או הצהרה לפיה האישה הראשונה בחייו, זאת שגידלה אותו ועשתה רבות בשבילו, צריכה כעת לפנות את מקומה לאישה אחרת. כך נוצר מצב שבו יש שתי נשים שלא בחרו זו את זו - אחת שהקריבה, נתנה והביאה את בנה למקום שבו הוא נמצא כיום, שאוהבת אותו, אך גם צריכה לפנות את הדרך ולתת אותו מן המוכן לאותה צעירה שנהנית מפירות אלו. לכל אחת מהן יש מערכת אמונות, כעסים וציפיות שהיא נושאת ממערכות יחסים אחרים, אבל יש להן השלכה על מערכת היחסים בהווה. לדוגמה, הכלה עשויה להשליך על חמותה את תסכוליה מיחסיה עם אימה, בזמן שהחמות תשליך על כלתה את תסכוליה על החיים שהשאירה מאחור.

 

יש כאן שתי נשים שאוהבות את אותו גבר, מייצגות ערכים שונים ותפיסות שונות, וצריכות לבנות בניהן מרקם יחסים שמושתת על כבוד והערכה. הבן שיצר לעצמו משפחה חדשה, שזהו תהליך טבעי, צריך ליצור מערכת יחסים חדשה בינו ובין משפחת המוצא. עליו לערוך שינוי במערכת היחסים עם אימו, ליצור היפרדות וגבולות בין הדורות השנים.

זכרו ששתיכן אוהבות את אותו גבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זכרו ששתיכן אוהבות את אותו גבר(צילום: shutterstock)
 

אז איך בכל זאת עוברים את תקופת החגים?

יש לקחת בחשבון שסביב השולחן אומנם מסובים אנשים הנקראים בני משפחה, אך כל אחד מהם הוא עולם ומלואו ויש לו רצונות, מחשבות ורגשות משלו. כדי לחבור ביחד, יש לכבד אחד את השני ולקבל את השונות. משפחתו של הבן היא עתה משפחה העומדת בפני עצמה. יש לה רצונות וצרכים משלה, והיא נפרדת ממשפחת המוצא. יש לכבד את הייחודיות שלהם ואת הדרך החדשה שהם מנתבים להם. ההחלטה היכן לחגוג, מתי ואופן הקשר עם משפחת המוצא, צריכה להתקבל על ידי הזוג הצעיר. 

טיפים לכלה

נסי להכיר תודה לחמות שגדלה לך בעל לתפארת (או שלא), ועשתה את המקסימום מבחינתה, ולכן החמיאי לה על הדברים הטובים שבבנה. תמיד יש במילים אלו להמתיק את המצב ולמזער קונפליקטים. כמו כן, נסי להתייעץ עם בן זוגך וללמוד ממנו על משפחתו, כללי ההתנהגות שלהם ונסי לקבל עליך את כללים אלו בביתם. אם תעשי זאת - בעלך ינהג באותו אופן בבית הוריך.

 

טיפים לחמות

נסי להיות פחות שיפוטית וביקורתית כלפי הכלה שהיא אישה צעירה, שאינה מכירה את הכללים במשפחה שלכם, ובבקשה הקלי עליה. הכלה לא "לקחה לך את הילד", אבל היא כן יכולה להרחיב לך את הנכסים (באמצעות נכדים) ולהביא פירות לעמלכם.

 

במפגש בין שני הדורות, נסו ליצור הווי משותף וחדש, תוך שמירה על מרחב אישי לכל המשתתפים בו, אשר בו יהיה חלק למסורת העבר וערכים, תוך פינוי מקום לערכים ומנהגים חדשים שיגיעו בעקבות הרחבת המשפחה. ניסיון לשמור על העבר ללא נתינת מקום לשינוי, הוא לא פחות ממתכון לאסון, לכן מוטב שתאמצו גם דברים חדשים ולא תתקבעו בעבר. נקיטת דרך זאת תביא את כולם להרוויח מהמצב.

 

בהצלחה וחג שמח!

 

ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החתן נמצא באמצע בין שתי הנשים של חייו
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים