שתף קטע נבחר

העלים 600 אלף ש' – אבל עונש המאסר הומר

בעל חברה הורשע בעבירות מס ונידון ל-8 חודשים בכלא. אבל בערעור השתכנעו השופטים שהוא ראוי לשיקום, ולכן המירו את העונש בעבודות שירות

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה ערעור שהגיש איש עסקים שנידון לשמונה חודשי מאסר בגלל העלמת מס של 600 אלף שקל, והמיר את עונשו לעבודות שירות. השופטים קבעו כי הוא הוכיח שמאמצים לשלם את שהחסיר מהקופה הציבורית, ולכן זכאי לקבל הזדמנות להשתקם.

 

בכתב אישום שהגיש אגף המכס והמע"מ לבית המשפט השלום באוגוסט 2010 יוחסו לנאשם – מהנדס ובעל חברה – כמה אישומים של העלמת מע"מ בשנים 2009-2006. בין היתר נטען שהוא נמנע מלהגיש 21 דוחות תקופתיים, וניכה מס תשומות שלא כדין על סמך 35 חשבוניות שלא גילמו עסקאות אמיתיות.

 

בנובמבר 2015 דיווחו הצדדים על הגעה להסדר טיעון שלפיו על החברה יוטל קנס, ועל הנאשם שישה חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס. כל זאת, בתנאי שבתוך 60 יום הוא יעביר למע"מ 200 אלף שקל במזומן. אלא שהנאשם לא הצליח להשיג את הכסף, לטענתו משום שהיה אמור לקבל אותו מאחיו שהלך לעולמו.

 

באותה תקופה צורפו לתיק עוד שתי עבירות של מס הכנסה (אי הגשת דו"חות). הוא הורשע גם בהן, ובדצמבר 2016 נידון לשמונה חודשי מאסר בפועל, מאסרים על תנאי וקנס של 15 אלף שקל. בין לבין הוא הצליח לשלם 40 אלף שקל למע"מ והסיר את המחדלים למס הכנסה.

 

בינואר 2017 הגיש הנאשם ערעור למחוזי על העונש בטענה שבית המשפט לא התייחס לנסיבות הקשות שבעטיין לא הצליח לגייס את הכסף. הוא סיפר שהוא אדם נורמטיבי שהסתבך ונמצא כיום בהליכי פשיטת רגל. אם יישלח למאסר, הוסיף, לא יוכל לפרנס את משפחתו.

 

בדיון שהתקיים במרס האחרון הוא מסר צ'ק של 160 אלף שקל שניתן לו על ידי מעסיקו הנוכחי, וביקש לאשר בדיעבד את הסדר הטיעון. אולם המדינה התנגדה וטענה שהעובדה שההמחאה לא הופקדה בפועל מעידה על חוסר תום לב. אלא ששלושה ימים לאחר הדיון הפקיד המערער את ההמחאה בקופת מע"מ, ולאחר מכן ניגשו השופטים יגאל גריל, כמאל סעב ואבי לוי להכריע בערעור.

 

שלושתם סברו פה אחד שיש להמיר את המאסר בפועל ל-6 חודשי עבודות שירות, בהתאם להסדר הטיעון. לדבריהם אמנם העבירות שביצע המערער פגעו בקופה הציבורית ובערך השוויון בנטל המס, אולם יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מהסדר הטיעון שבגינו המערער הודה בעבירות.

 

הם הבהירו שהנסיבות שתיאר המערער לא נסתרו או הופרכו, וכי אינם מסכימים עם המדינה שאין מקום לכבד את ההסדר בשלב זה או כי המערער נהג בחוסר תום לב. השופטים הדגישו כי שיקומו של נאשם הוא ערך חשוב ויש להתחשב במאמציו להסיר את המחדל המעידים על "נטילת אחריות ממשית וחרטה".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערער: עו"ד עובדיה שלמה
  • ב"כ המדינה: עו"ד ענבל הוכמן, עו"ד מאיה הרטמן
  • עו"ד סמי דרורי עוסק במסים
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים