שתף קטע נבחר

הקואליציה משביתה במפתיע דיונים כלכליים

בפתח ישיבת ועדת הכספים, שנועדה לאשר למשרדי הממשלה העברת עודפי תקציב של כ-14.6 מיליארד שקל, הודיע ח"כ מיקי זוהר מהליכוד כי הוחלט לעכב את התקציביים עד שייענו תביעות הנכים להגדלת קצבאותיהם. בוועדת העבודה והרווחה משך במפתיע השר חיים כץ תקנות שהגיש - להסדרת תשלומי המגזר העסקי לארגונים המקצועיים שלהם

שתי הפתעות של ראשי הקואליציה השביתו הבוקר (ד') דיוני פגרה דחופים בוועדות הכלכליות של הכנסת. המהלכים ביוזמת ראשי הליכוד גם חשפו בקיעים בקואליציה נוכח התנגדותם של נציגי כולנו ויהדות התורה.

 

בפתח ישיבת וועדת הכספים, שנועדה לאשר למשרדי הממשלה העברת עודפים שנותרו אצלם מתקציב 2016, הודיע רכז הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), על דעת יו"ר הקואליציה וסיעתו ח"כ דוד ביטן, את החלטתם לעכב את ההעברות התקציביות עד שייענו תביעות הנכים להגדלת קצבאותיהם. העודפים מסתכמים בכ-14.6 מיליארד שקל.

 

הפתעה דרמטית יותר התרחשה בוועדת העבודה והרווחה בעיצומו של דיון בהצעת תקנות של שר העבודה והרווחה, חיים כץ, בהודעה לא שגרתית של השר שהוא מושך את התקנות ומבטל אותן. התקנות נועדו להסדרת תשלומי המגזר העסקי לארגונים המקצועיים שלהם (כגון התאחדויות התעשיינים ולשכות המסחר) למימון הוצאות ייצוגם והטיפול בענייניהם.

 

"גם רדיפת הצדק צריכה להיעשות בצדק"

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) התנגד למהלך שנרקם בוועדה, למרות תמיכתו המוצהרת, האישית והפוליטית בתביעות הנכים. "גם רדיפת הצדק צריכה להיעשות בצדק", אמר גפני וציין שעיכוב העברת העודפים לתקציבי המשרדים החברתיים עלולה לעכב גם את מילוי דרישות הנכים.

 

ח"כ זוהר ביקש להתרכך נוכח הסתייגות גפני והסכים להתיר רק העברת עודפים שנראים לו דחופים וחיוניים. "מותרות לא נאשר", אמר והחל לתמוך בכמה מהם אך נבלם בידי ח"כ בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי) שהתנגד לסלקציה וביקש הצבעות חוזרות שימנעו את העברת מעט העודפים שכבר אושרו להלכה.

 

מדובר בדרך כלל בהתחייבויות תקציביות של המשרדים שטרם נפרעו ולא בתקציבים שלא נוצלו במלואם. העודפים המעוכבים הגבוהים ביותר – כ-3.6 מיליארד שקל – מיועדים לתקציב הביטחון. עודפים גבוהים נוספים שעוכבו מיועדים למשרד החינוך (2.1 מיליארד שקל), ולמשרדי הכלכלה והחקלאות (כחצי מיליארד לכל משרד).

 

למשרד האוצר מעוכבים 404 מיליון שקל. לרשויות הפיקוח (309 מיליון שקל). לדיור הממשלתי (227 מיליון שקל), ולמשרד האנרגיה (285 מיליון שקל) ולסבסוד מוצרים חיוניים (281 מיליון שקל). גפני הודיע שאם הבעיה לא תוסדר עד ישיבת הוועדה מחר באותו עניין, הוועדה תדחה בחודש את המשך הדיון בעודפים, עד אחרי פגרת הפסח.

 

"אנחנו לא יו-יו של אף אחד"

המהלך הקואליציוני הלא שגרתי השני ארע בוועדת העבודה והרווחה בהודעה מפתיעה של שר העבודה כץ למשוך ולבטל תקנות שלו בעיצומו של דיון דחוף וסוער על בקשתו לאשר את התקנות. הן נועדו להסדרת דמי הטיפול שמשלמים מעסיקים לארגוניהם המקצועיים, כגון התאחדות התעשיינים ולשכות המסחר, תמורת הייצוג והטיפול בענייניהם.

 

השר נימק את החלטתו במחשבה שנייה שעלתה אצלו לפיה התקנות אכן עלולות לפגוע קשות בעסקים קטנים כפי שהתריעו בדיון אוריאל לין, רועי כהן ויוסי אלקובי נשיאי לשכות המסחר, לשכת העצמאים לה"ב והתאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה. לדבריהם, הפגיעה נובעת מההצעה להעניק להם הקלות ופטורים מתשלום דמי הטיפול לארגונים - מה שעלול לפגוע בעסקים הקטנים שלא יזכו לסיוע מצד הארגונים בשעת הצורך.

 

הם טענו שכתוצאה מהתקנות, ארגונים רבים, בעיקר של עסקים קטנים, עלולים לקרוס כלכלית או שענייניהם לא יטופלו כמשקל נגד לטיפול שמקבלים עובדיהם מארגוניהם המקצועיים. נסיגת השר כץ נגרמה ככל הנראה בגלל התנגדות נציגי הקואליציה שהודיעו כי לא יתמכו בתקנות החדשות.

 

ח"כ זוהר מהליכוד אמר: "אסור לאשר את התקנות, ואעשה הכול שלא יאושרו". כך הודיע גם ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו). לעומתם הודיע יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), כי "הודעת השר אינה ראויה לא לפני שהדיון הסתיים. התכנסנו בפגרה בהמשך להערכתי את השר ועבודתנו המשותפת. אבל אנחנו לא יו-יו של אף אחד".

 

אלאלוף אמר שמבחינתו הדיון יימשך, לפחות תוך חודש מהיום, אבל היום אין לו ברירה אלא לקבל את הודעת הביטול של השר כפי שנמסרה לוועדה מפי עו"ד דבי ספיר-אליעזר ממשרד העבודה והרווחה. הוא מחה על המהלך שנעשה למרות דרישתו לשקיפות בדיווח ארגוני המעסיקים, ובעיקר על מאמציהם לשמור על העסקים הקטנים בעיקר מהפריפריה.

 

ח"כ אלאלוף הודיע שאם התקנות לא יוחזרו לוועדה בתוך חודש הוא ישקול להגיש אותן כהצעת חוק פרטית. "לא תהיה לנו ברירה אחרת, כדי להסדיר את התחום", אמר ונתמך בידי ח"כ פורר אלי הצטרפו נציגי כולנו, הח"כים טל פלוסקוב ורועי פולקמן יו"ר הסיעה, וגם ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני).

 

האחרונים גינו את מהלך השר והגדירו את משיכת התקנות כ"ביזיון". שמולי הוסיף: "אני מעריך ומוקיר את השר, אך זו יריקה בפרצוף הוועדה, שמתייחסת לנושא ברצינות רבה כפי שמבטא הדיון המיוחד שמתקיים במהלך הפגרה. יו"ר הקואליציה, ח"כ ביטן מהליכוד, הגיב על המהלך בהומור: "כל זה לא קרה, ואם קרה, אז מה קרה?". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוברות ועדת הכספים
משה גפני
דוברות ועדת הכספים
מומלצים