שתף קטע נבחר

אחרי פירוק המחתרת: טונות של נשק נמצאו בצרפת

המחתרת הבאסקית הודיעה שהיא מתפרקת מנשקה, אחרי יותר מ-40 שנים של מאבק אלים ו-829 הרוגים. המשטרה בצרפת פשטה על מצבורי הנשק של הארגון ומצאה 3.5 טונות של נשק, חומרי נפץ ותחמושת. בצרפת חגגו אלפים, בספרד לא סולחים: "הם עדיין טרוריסטים"

משטרת צרפת מצאה קרוב ל-3.5 טונות של נשק, חומרי נפץ ותחמושת בשמונה מצבורי נשק של המחתרת הבאסקית (אט"א) - שהודיעה היום (שבת) כי היא מתפרקת מנשקה אחרי יותר מ-40 שנות מאבק מזוין. ראש הממשה ברנרד קזנוב אמר כי הנשק וחומרי הנפץ שנמצאו יושמדו.

 

"זה צעד משמעותי לקראת סוף הטרור של הבדלנים הבאסקים", אמר קזנוב. קרוב ל-200 שוטרים וחבלנים נשלחו למצבורי הנשק של המחתרת. ב-4 באפריל פתחו החוקרים בצרפת בחקירה ראשונית על הנשקים ששימשו את אנשי המחתרת בפיגועים לאורך השנים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המחתרת הבאסקית הוקמה ב-1959 במטרה להקים מדינה באסקית עצמאית בצפון ספרד ודרום צרפת. היא אחראית למותם של 829 בני אדם בפיגועים ואירועי ירי, הראשונים שבהם ב-1968. אלפים נפצעו בטרור של המחתרת.

 

המחתרת הודיעה כי היא מפסיקה להשתמש באלימות ב-2011. היום העבירה המחתרת לרשויות בצרפת את המיקום של שמונת מצבורי הנשק. בעיר באיון, בגבול עם ספרד, חגגו אלפים ברחובות את היום ההיסטורי.

 

בין החוגגים היו באסקים שחצו את הגבול מספרד, וחלקם קראו בשמחה "עצמאות". ז'ק פבלובסקי בן ה-86, היה בעברו עיתונאי שסיקר כמה מהפיגועים של המחתרת. "זה יום של שחרור. הארץ הבאסקית חייבת לחיות בשלום".

המחתרת מודיעה על הפסקת השימוש באלימות ב-2011 (צילום: AP) (צילום: AP)
המחתרת מודיעה על הפסקת השימוש באלימות ב-2011(צילום: AP)
 

 

הצעד של המחתרת הבאסקית התקבל בברכה בצרפת אבל לא בספרד – שם קראו לפרק לחלוטין את המחתרת. ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי, שעדיין טוען שמדובר ב"טרוריסטים", אמר כי לאנשי המחתרת סיבה להאמין שהממשלה הספרדית תפטור אותם מעונש.

 

ז'אן שלבידאן, מומחה צרפתי שכתב כמה ספרים על המחתרת, אמר כי הוא סקפטי בנוגע ליוזמת הפירוק מנשק. לדעתו מדובר בתכסיס יחסי ציבור. "לקמפיין הזה יש שתי מטרות: הראשונה היא לשקם תדמית הרסנית של ארגון טרור שרצח 829 בני אדם והכתים את הבדלנות הבאסקית בברבריות ובדם, והשנייה היא להזיז את הדברים קדימה, בגלל שאין שום יוזמה בנושא מממשלת מדריד".

 

המחתרת הבאסקית רצתה לנהל מו"מ על פירוקה מנשק בתמורה לחנינות, או להקלה בעונש, לכ-350 מחבריה שמרצים עונשי מאסר בספרד ובצרפת. שתי הממשלות סירבו בתוקף לעשות זאת.

 

ארנלדו אוטגי, שהיה בעבר מנהיג בטסונה, המפלגה הבאסקית, אמר כי מדובר ב"מאורע היסטורי", וסירב לומר אם הוא חושב שהמחתרת צריכה להתפרק לחלוטין. "אני מאמין שחייב להיות דיון בין הקיצוניים על עתיד המחתרת", סיפר אוטגי בן ה-58, שריצה עונש מאסר אחרי שהורשע בחטיפה במסגרת פעילות הבדלנים הבאסקים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חברים במחתרת הבאסקית
צילום: AP
מומלצים