שתף קטע נבחר

מפת הבחירה הצרפתית: המובטלים עם לה פן, העשירים עם מאקרון

מועמדת הימין הקיצוני רשמה הישג באזורים עניים עם שיעורי אבטלה גבוהים בדרום-מזרח ובצפון צרפת, שבהם קראה לעצור ההגירה. מועמד המרכז ניצח באזורים אמידים ומשכילים שבהם קרא לרפורמות ליברליות בשוק העבודה. ואיך הצביעו בתל אביב ובחיפה? התקשורת הצרפתית על תוצאות הסיבוב הראשון: "רעידת האדמה שמערערת את יסודות הרפובליקה החמישית"

 

צרפת התעוררה הבוקר (יום ב') בתחושת אי נוחות מוזרה. מצד אחד, תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות מעידות כנראה כי מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן לא תשב גם הפעם על כס נשיאת הרפובליקה. מצד שני, מועמד המרכז עמנואל מאקרון, שהגיע ראשון עם 23.7 אחוזים (לעומת 21.5 אחוזים ללה פן) הוא מועמד כריזמטי, צעיר, מבריק אך כמעט חסר ניסיון בפוליטיקה הצרפתית ואם יזכה בסיבוב השני ב-7 במאי, הוא יהפוך למנצח התזמורת של האומה הצרפתית, כשלמפלגתו אין אף ציר שיושב באסיפה הלאומית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

צרפת בוחרת 2017. היכנסו לעמוד הבחירות המיוחד

 

שיעור ההצבעה בסיבוב הראשון עמד על 78.69 אחוזים, קטן במקצת משיעור ההצבעה בבחירות לנשיאות ב-2012. מאקרון ניצח בערים גדולות (פריז ובורדו למשל) ובאזורים אמידים ומשכילים במערב ובדרום-מערב צרפת, שם התקבלו בחיוב הצעותיו לרפורמות בכלכלה ובשוק העבודה. לה פן זכתה לשיעורי תמיכה גבוהים באזורים העניים בדרום-מזרח ובצפון צרפת, שבהם שיעורי אבטלה גבוהים ומשכורות נמוכות ושהיא קראה בעצרות הבחירות שלה לעצור את ההגירה ולשאת ולתת מחדש על יחסי צרפת עם האיחוד האירופי. מסר נוסף שאותו הדגישה לה פן בקמפיין הבחירות שלה ותעשה זאת גם לקראת הסיבוב השני הוא בנושא הביטחון. היום אמרה מנהיגת הימין הקיצוני שמאקרון חלש מול טרור האיסלאם הקיצוני ושאין לו תוכנית לנצח אותו.

 

 

מועמד הסוציאליסטים בנואה אמון הושפל בעיר ליל, מעוז של מפלגת השמאל ובכלל הפסיד ברוב היישובים שבהם ניצח הולנד לפני חמש שנים וסיים את הסיבוב הראשון עם 6.5 אחוזים בלבד ובמקום החמישי. פיון נלחם מול לה פן על קולות הימין ואיבד לה קולות רבים אפילו במחוז הבית שלו סארת, שם קיבל פחות מ-30 אחוזים. בעיר ניס שבדרום המדינה, שהיסטורית נחשבת למעוז של מפלגות הימין, רשמה לה פן התחזקות משמעותית.  בישראל דווקא רשם פיון הישג מרשים כשקיבל בקלפיות בתל אביב ובחיפה 5,056 קולות (60.6 אחוזים). מאקרון הגיע שני עם 2,589 קולות (30.9 אחוזים) ולה פן שלישית עם 311 קולות (3.72 אחוזים).

 

רק לא לה פן: במפלגת הימין קראו להצביע למאקרון

המשימה של מאקרון היא לא רק לזכות בבחירות לנשיאות, אלא להכין את הקרקע לבחירות הבאות לאסיפה הלאומית ב-11 וב-18 ביוני.

 

ראש ממשלת צרפת, ברנאר קזנב, קרא כבר אתמול בערב "להצביע בעד עמנואל מאקרון ולהביס את 'החזית הלאומית' כדי להכשיל את תוכניותיה האפלות לנסיגת צרפת וליצירת מחלוקות בין הצרפתים". הנשיא פרנסואה הולנד לא התבטא עדיין בפומבי, אך התקשר לברך את מועמד המרכז מאקרון.

 

מאקרון עצמו הודה אתמול לכל מתחריו בסיבוב הראשון, מלבד ללה פן, לקול תשואות הקהל הנלהב באולם הענק של מרכז הקונגרסים ברובע ה-15 בפריז. באולם נערכה מסיבת הניצחון של תנועתו "בתנועה" שדמתה לקונצרט רוק עם מוזיקת טכנו ומאות צעירים חוגגים שהניפו דגלים ושרו את המנון צרפת בכל פעם שמישהו מ"החזית הלאומית" נאם על מסכי הטלוויזיה שהעבירו בשידור ישיר את ליל הבחירות. האווירה היתה צעירה וחיובית, עם הרבה תקווה ושמחת חיים.

 

מועמד הימין המפסיד פרנסואה פיון קרא אתמול להצביע בסיבוב השני בעד מאקרון. "הימנעות אינה בגנים שלי", אמר פיון, ראש ממשלה לשעבר. כמעט כל ראשי מפלגת הרפובליקנים של פיון הצטרפו לקריאתו - גם אם לא בהתלהבות יתר. אלן ז'ופה, מתחרהו של פיון בפריימריז של הרפובליקנים, לורן וואקיה, יו"ר הסיעה לשעבר, ז׳אן פייר רפרן, ראש הממשלה לשעבר, וגם נטלי קוסוסקו מוריזה, הודיעו שיצביעו למאקרון. רק הנשיא לשעבר ואיש המפלגה ניקולא סרקוזי שותק בינתיים.

 

מועמד השמאל הקיצוני חזר לסורו

בצד השני נמצא מועמד השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון שהגיע למקום הרביעי בסיבוב הראשון, אחרי פיון. מלנשון נחשב ליריב מר של לה פן, אבל גם למתנגד רציני למדיניות הכלכלה הליברלית שמייצג מאקרון. חברים בתנועתו "צרפת המורדת" ארגנו אתמול בלילה הפגנה סוערת בכיכר הבסטיליה וקראו לא לקבל את תוצאות הבחירות. מלנשון, שידוע במזגו הסוער, דווקא התנהג יפה במשך כל מערכת הבחירות לנשיאות, אבל כעת הוא חוזר לסורו ומאשים את כולם בהפסד שלו. הוא גם אמר שלא יבקש מבוחריו לבחור במועמד מסוים בסיבוב השני.

 

כותרות העיתונים בצרפת (צילום: AP) (צילום: AP)
כותרות העיתונים בצרפת(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המשכילים הלכו איתו. מאקרון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
המשכילים הלכו איתו. מאקרון(צילום: MCT)

בעלי ההכנסה הנמוכה הלכו עם מנהיגת הימין הקיצוני. לה פן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בעלי ההכנסה הנמוכה הלכו עם מנהיגת הימין הקיצוני. לה פן(צילום: gettyimages)

לא המליץ לבוחריו על אף מועמד. ז'אן-לוק מלנשון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
לא המליץ לבוחריו על אף מועמד. ז'אן-לוק מלנשון(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מקום ראשון בישראל. פרנסואה פיון (צילום: AP) (צילום: AP)
מקום ראשון בישראל. פרנסואה פיון(צילום: AP)

מועמד "המפלגה האנטי קפיטליסית החדשה׳" פיליפ פוטו, שקיבל 1.1 אחוזים מקולות הבוחרים בסיבוב הראשון גם אמר שאינו ממליץ לבוחריו להצביע ללה פן או למאקרון. פוטו זכה לפופולריות גדולה בעת העימות הטלוויזיוני שבו תקף את פיון ואת לה פן על הפרשיות הכלכליות שעליהן הם נחקרים. ׳"כשהמשטרה קוראת לך לחקירה ואת לא מופיעה, את נהנית מחסינות פרלמנטרית", הוא אמר בזמנו למועמדת "החזית הלאומית". "לנו אין חסינות של פועלים". על מועמד המרכז הוא אמר הבוקר ש"הצבעה בעד מאקרון אינה מחסום נגד 'החזית הלאומית' משום שמדובר בהמשך הגזירות הכלכליות הקשות ודגש על מדיניות של הפחדה מטרור, שהנהיג דווקא השמאל והם שעזרו לעליית 'החזית הלאומית'".

 

מאמרי המערכת בצרפת הבוקר מדגישים כמה מוזר ואחר היה מסע הבחירות הזה, שהביא להתרסקות מפלגות השמאל והימין הגדולות והמסורתיות. ׳"הבוחרים לא נכנעו לפיתוי של הפתעה ברגע האחרון שתסתור את הסקרים׳", כתב העיתון "לה מונד". ב"לה פיגארו" מנתח הפילוסוף הצרפתי מישל אונפריי את התוצאות וטוען כי "בעצם לא נלחמים ב'חזית הלאומית', אלא משתמשים בה כדחליל כדי ששום דבר לא ישתנה בשיטה הקיימת". כותרת אתר החדשות "מדיהפארט" הבוקר הייתה "רעידת האדמה שמערערת את יסודות הרפובליקה החמישית" בהתייחסות לבעיות שבפניהם יתמודד הנשיא או הנשיאה הבאים ללא רוב בפרלמנט. מדובר במצב חדש שמעמיד את תפקודה של החוקה הצרפתית במבחן חדש. ׳"סוף סוף יש לבנות מחדש את הכול", נכתב במאמר המערכת שכתב העיתונאי פרנסאה בונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש בראש בסיבוב השני. לה פן ומאקרון
צילום: AFP
מומלצים