שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

ירדן: אנס שיתחתן עם הקורבן שלו לא יחמוק מעונש

ממשלת ירדן ביטלה את סעיף 308 השנוי במחלוקת בחוק העונשין, שפטר אנסים מעונש אם יהיו נשואים לקורבנות שלהם במשך שלוש שנים לפחות

אחרי שנים ארוכות של מאבק ביטלה אתמול (יום א') ממשלת ירדן את סעיף 308 בחוק העונשין, שפטר את אנסים מעונש, אם הם נשואים לקורבן שלהם במשך שלוש שנים לפחות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הסעיף השנוי במחלוקת בוטל, לפי הפרסומים בירדן, דרך הצעת חוק חדשה כחלק ממאמצי הרשויות "להגביר את שלטון החוק". ההצעה המתוקנת לחוק העונשין עוברת כעת לאישור סופי של הפרלמנט ללא סעיף 308, אך לא נראה שתיתקל בבעיה מסוימת משום שהיא זוכה לתמיכת הממשלה וכנראה מגובה על ידי המלך עבדאללה.


המחאה הלבנונית על סעיף דומה: תלו שמלות כלה כדי להזכיר לשלטונות שיש נשים שנאנסו והתחתנו עם האנסים שלהן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחאה הלבנונית על סעיף דומה: תלו שמלות כלה כדי להזכיר לשלטונות שיש נשים שנאנסו והתחתנו עם האנסים שלהן(צילום: AFP)
 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אגודת "תדאמון" (הזדהות) שפועלת למען נשים בירדן בירכה על החלטת הממשלה והגדירה אותה "ניצחון לשלטון החוק".  לפי האגודה, ההחלטה שמה קץ למדיניות שבמסגרתה הפושע מתחמק מעונש. "אנחנו קוראים לחברי הבית התחתון והעליון של הפרלמנט לאשר את חוק העונשין המתוקן ולהסכים לבטל את סעיף 308", מסרה האגודה, שבמחקר שערכה עלה ש-70 אחוזים מהירדנים תומכים בביטול הסעיף השנוי במחלוקת. הפעילה ליילה נאפה אמרה לעיתון Jordan Times שהיא מקבלת בברכה את ביטול הסעיף ושמדובר ב"חלום שהתגשם".

 

קשה מאוד להשיג נתונים מדויקים על מספר האנסים שהצליחו להימלט מעונש בירדן. אולם, לפי נתונים שהודלפו ב-2015, בסביבות 159 אנסים בירדן חמקו מעונש באמצעות הסעיף הידוע לשמצה, כלומר בזכות נישואיהם לקורבנות שלהם בתקופה שבין 2010 ל-2013. בעבר אף נטען שמספר מקרי האונס בירדן עומד על ממוצע שנתי של 300.

 

"לא הייתי יכולה לספר למשפחה שלי מה קרה. בכיתי ובכיתי מבלי לדעת מה לעשות", סיפרה נור בכתבה שפורסמה עליה בעיתון הבריטי "אינדיפנדנט". בגיל 20 היא נכנסה להריון אחרי שמעסיקה אנס אותה. היא סיפרה לעיתון איך האנס שידל אותה להינשא לה למרות שלא רצתה, אך כניסתה להריון הכריעה את הכף. "עם כל השנאה שהייתה לי בלב, המשפחה שלי אילצה אותי להינשא לו כדי לשמור על כבוד המשפחה", היא אמרה. אלא שחיי הנישואים של נור עלו על שרטון בעקבות יחסים רעועים ביותר עם בעלה, והיא ביקשה להתגרש ממנו ודורשת שיכיר בבנם כדי שימלא אחר חובותיו כאב.

 

ירדן הולכת למעשה בצעדי מרוקו ומצרים שביטלו סעיפים דומים בחוק העונשין ב-2014 וב-1999 בהתאמה. בלבנון פרצה בימים האחרונים מחאה על אותו סעיף בדיוק וארגוני זכויות נשים וזכויות מפעילים לחץ על הפרלמנט לבטל את הסעיף. במסגרת המחאה נתלו בטיילת של ביירות 31 שמלות כלה כדי להזכיר למחוקקים שבמדינה יש נשים שנאנסות ונאלצות להתחתן עם מי שאנס אותן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יהיו פטורים יותר מעונש
מומלצים