שתף קטע נבחר

בית הכנסת היחיד במדינה המוסלמית הגדולה בעולם

מאות בודדות של יהודים חיים בין 225 מיליון תושבי אינדונזיה. מחוץ לבית הכנסת באי סולאווסי הם מרגישים בטוחים, אך הסכסוך הישראלי-פלסטיני משפיע לרעה על מצבם ברחבי המדינה: "כשמישהו נדקר במזרח התיכון המצב שלנו קשה יותר". הם נאלצים להסתיר את יהדותם, גם בתעודות הזהות

בפינה מרוחקת של ארכיפלג באינדונזיה חיה קהילה יהודית קטנטנה, שמתמודדת מול מתיחות גוברת נגדה במדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר בעולם. הבניין עם הגג האדום באי סולאווסי הוא בית הכנסת היחיד במדינה שבה 225 מיליון בני אדם.

 

בעיר טונדנו שבה נמצא בית הכנסת, שלא כמו באזורים אחרים במדינה, הקהילה היהודית מרגישה בטוחה. "אנחנו יכולים לחבוש כיפות בקניון ובכל מקום אחר שאנחנו רוצים, זאת לא בעיה", אומר יובי האטי אנסל, מראשי הקהילה היהודית בעיר הסמוכה מנאדו.

בית הכנסת "שער השמיים" באי סולאווסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית הכנסת "שער השמיים" באי סולאווסי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בית הכנסת "שער השמיים" נמצא ליד כמה כנסיות ובתי מגורים של תושבים מדתות שונות. אינדונזיה ידועה כמדינה מוסלמית מתונה יחסית, אך בארכיפלג הזה אי הסובלנות גוברת בשנים האחרונות כשהשמרנים המוסלמים מתחזקים. המתיחות במזרח התיכון, במיוחד בין ישראל לפלסטינים, משפיעה על המצב וגורמת למחלוקות בין הדתות.

 

מחוץ לסולאווסי אלו שמסרבים להסתיר את דתם מסתכנים ביחס עוין. יעקב ברוך, חרדי שעומד בראש בית הכנסת "שער השמיים", אמר שקיבל איומים על חייו בקניון הומה אדם בבירה ג'קרטה, שבו בילה עם אשתו. "צעקו לי 'יהודי משוגע, אנחנו לא רוצים את הכיפה שלך במדינה שלנו. אם תמשיך לחבוש אותה אנחנו נרצח אותך'", הוא מספר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ב-2013 נהרס בית הכנסת השני באינדונזיה, בעיר סורבאייה, בתקופה של הפגנות מחוץ לבית הכנסת נגד ישראל. המוסלמים השמרנים השתלטו עליו ב-2009 ומאז הוא היה נטוש עד שנהרס. הרב האינדונזי בנימין ורבורג אמר כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני משפיע לרעה על היחס ליהודי אינדונזיה. "הבעיות בין הישראלים לפלסטינים מקשות עליי. כשמישהו נדקר שם המצב שלי כאן לא פשוט".

 

כשהם נתקלים בעוינות כזאת היהודים בבירה צריכים להתפלל במחבוא. בחודש שעבר ורבורג, ראש איגוד הקהילה היהודית האינדונזית, ארגן את חגיגות הפורים בחדר קטן בבית מלון. האיגוד מעריך כי באינדונזיה כיום יש רק כ-200 יהודים דתיים. רותם קובנר, היסטוריון מאוניברסיטת חיפה, סיפר שהאוכלוסיה היהודית באינדונזיה עמדה לפני מלחמת העולם השנייה על שיא של כ-3,000 בני אדם.

הרב ברוך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרב ברוך(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בעקבות מספרם הזעום באינדונזיה, ולאור העובדה שרובם מתפללים בסתר, הקיצוניים האיסלאמיסטים לא מתמקדים בהם אלא במיעוטים אחרים, נוצרים למשל. עם זאת, לפרופיל הנמוך של היהודים יש לא מעט בעיות. הרשויות מאפשרות לבני שש דתות לרשום את דתם בתעודות הזהות – מוסלמים, נוצרים קתולים, נוצרים פרוטסטנטים, בודהיסטים, הינדים וקונפוציוניסטים. היהודים נאלצים להצהיר בתעודת הזהות שהם נוצרים.

 

משרד הדתות האינדונזי מסר ב-2013 כי אפשר גם להשאיר את סעיף הדת ריק, אך היהודים האינדונזים אמרו שאם יעשו זאת הם ימשכו תשומת לב, ולכן הם מעדיפים להזדהות כנוצרים. למרות האתגרים היהודים מתעקשים שהם חלק אינטגראלי מהמדינה. "הקהילה היהודית באינדונזיה קיימת לפני שהמדינה הוקמה", אמר ברוך. "לכן אנחנו גם חלק ממנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מחוץ לבית הכנסת "שער השמיים"
צילום: AFP
מומלצים