שתף קטע נבחר

המהפכה החקלאית מגיעה לאקדמיה

החקלאות הישראלית עומדת בפני אתגרים רבים, ובמקביל מתרחשת בה מהפכה טכנולוגית שיוצרת הזדמנויות רבות. ד"ר ויקטור אלחנתי, מנהל המכון להנדסה חקלאית במינהל המחקר החקלאי-מרכז וולקני, הלוקח חלק בקורס אגרוטק במכללה האקדמית אחוה, מספר כיצד צפויים להשתנות פני הענף

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמיים המציגים

 

החקלאות הישראלית עומדת בפני אתגרים רבים, עוד מראשיתה. לישראל אתגרים אקלימיים קשים המחייבים חשיבה יצירתית. במקביל, מתרחשת בה מהפיכה אשר יוצרת הזדמנויות עבור החקלאים.

 

ד"ר ויקטור אלחנתי, מנהל המכון להנדסה חקלאית במינהל המחקר החקלאי-מרכז וולקני, מספר כי המהפכה מתבטאת בשילוב טכנולוגיה בחקלאות, ונותן כדוגמא מערכת ובה חיישנים מתקדמים המאפשרים קבלת תמונות מהקרקע וזיהוי פרטני לדרישותיו של כל צמח וצמח.

המכללה האקדמית אחוה ()
המכללה האקדמית אחוה
 

"הטכנולוגיה הזו מאפיינת את השונות שיש בשדה ומאפשרת לנו לפעול על פיה. זאת מכיוון שלכל עץ ולכל צמח דרישות שונות. כך למשל בשדה של עצי תפוחים, מצלמות מיוחדות אשר יוצבו על מטוסים, לוויינים או רחפנים, יכולות לצפות בדברים שעין אנושית איננה רואה. כך נוכל לדעת מתי כל עץ זקוק להשקיה, להדברה, מתי הוא סובל ממחלות ועוד. תחום זה קיים בישראל מזה כעשור, אך הוא משתדרג ומתפתח באופן תמידי", מספר ד"ר אלחנתי אשר ירצה במסגרת קורס האגרוטק החדש במכללה האקדמית אחוה.

 

במסגרת לימודי מדעי החיים והוראת המדעים במכללה, החל לפעול הקורס הכולל את מיטב מדעני ישראל, ביניהם מומחים בעלי שם עולמי בתחום, כגון ראש מינהל המחקר החקלאי-מרכז וולקני , פרופ' אלי פיינרמן, פרופ' עודד שוסיוב מהפקולטה לחקלאות ורבים אחרים, אשר ירצו לחקלאים הרבים שבסביבת המכללה, לסטודנטים במסלולים הרלוונטיים ולנרשמים.

 

הקורס, אשר נערך ללא עלות לקהל הנרשמים וחלקו אף יועבר במסגרת היום הפתוח של המכללה אשר ייערך ב-18.5, כולל 7 מפגשים בנושאים שונים, כגון: אתגרים בחקלאות בישראל והפיתוחים הדרושים על מנת להתגבר על הבעיות אשר יוצבו בפנינו בעתיד, יזמות ביוטכנולוגית בתעשיית חקלאות המים, מבט מולקולרי על הייצור החקלאי, חקלאות וכלכלה ועוד.

 

הקורס יספק, בין היתר, מידע וכלים לסטודנטים המתעניינים בחקלאות ובתעשייה המתחדשת אשר סובבת אותה, כמו גם כלים לשדרוג פעילות החקלאים וחשיפת בניהם, דור ההמשך, לטכנולוגיות המאפשרות התקדמות מחקלאות מסורתית לחקלאות מודרנית.

 

לטענת ד"ר אלחנתי, תחום האגרוטק, המהווה שילוב של אמצעים טכנולוגיים חדשים בחקלאות ברמת השדה וברמה של מערכות מידע וקבלת החלטות, יעניק ללומדים יותר מידע אודות האמצעים שיש היום ברשות המחקר ואף יכול לסייע ולהאיר עיניים גם לאוכלוסיית החקלאים – להחכים ואולי לשקול שימוש בטכנולוגיות אלה עם חברות שמספקות השירותים. "אני רואה כיום לא מעט צעירים מתעניינים בחקלאות, מפתחים מוצרים או משתלבים בתעשייה מיוחדת זו", הוא מספר.

 

לדבריו, "החקלאות בימינו מקבלת חיים חדשים, מתקרבת להייטק ולובשת חליפה חדשה. אם בעבר החקלאות התעסקה בפיתוח של מכונות חדשות שעושות פעולות ספציפיות בשדה כמו קומביינים, היום השימוש היעיל של המכונות השתנה והתווסף לכך איסוף נתונים אינטנסיבי. מדינת ישראל מובילה בתחומים רבים, בשימוש במים, גידול באזורים מאתגרים שונים, השקיה ועוד. אך עדיין קיים צורך בנגישות לפיתוח וליישום מחקרים".

 

אלחנתי גורס כי האתגרים רבים, אך הוא מעריך כי בעוד מספר שנים נראה הרבה פחות עבודות כפיים, יותר אוטומציה, מכונות, קבלת החלטות חכמה יותר ושימוש במשאבים של מערכות תקשורת שונות. "החקלאות תמשיך להזדקק לחקלאים, אך תפקידם צפוי לעבור התאמות ושינויים", מסכם אלחנתי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים