שתף קטע נבחר

6 הפיתוחים שהופכים בעלי מוגבלויות לעצמאיים יותר

מצלמה ניידת וקטנה לבעלי לקות ראייה, מתקן המאפשר הפעלה רציפה של השרירים ברגליים, הליכון "חכם" שמזהה את הבעיות הספציפיות של מי שזקוק לו - הם רק חלק מההמצאות שמאפשרות לאנשים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים להיות עצמאיים יותר

יום העצמאות מעלה בנו מחשבות הקשורות בעיקר לחגיגת יום ההולדת של המדינה, "על-האש", זיקוקים וזמן בילוי עם המשפחה והחברים. אולם, יש אנשים שעבורם יום העצמאות הוא חגיגה של היכולת לבצע פעולות יומיומיות שאנו מתייחסים אליהן כמובנות מאליו.

 

עבורם, כל יום שבו יוצאת לאוויר העולם המצאה חדשה בתחום הצרכים המיוחדים הוא יום "שחרור" שמקדם אותם יותר ויותר לעבר עצמאות.

 

כדי להוסיף לתחושת הגאווה הישראלית של יום זה, לפניכם כמה מהפיתוחים ההופכים את חייהם של אנשים עם מוגבלויות לעצמאיים יותר:

 

1. מצלמה ניידת

חברת פילוסופט פיתחה מצלמה ייעודית ניידת, קלה (57 גרם בלבד) וקטנה לתלמידים בעלי לקות ראייה, כתוסף עזר טכנולוגי בכיתה. שמואל נאמן, מנכ"ל החברה ועיוור בעצמו מסביר כי מטרת המצלמה הינה היכולת להציג על גבי המחשבים של התלמידים את הלוח בהגדלה מותאמת ובצורה נגישה ונוחה, וכן את ספרי הלימוד.

 

המצלמה מולבשת על גבי המחשב, מצלמת את הלוח או את הספר, ומשדרת וידאו חי לאורך השיעור. כל זאת באמצעות שימוש ברזולוציית צילום גבוהה, יכולות אופטיות מיוחדות, ותוכנה מיוחדת המבצעת עיבודי תמונה דיגיטליים.

 

המצלמה זכתה למימון מהתכנית לעידוד פיתוחים טכנולוגיים לטובת אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים ברשות החדשנות, ונמצאת בימים אלו בשלבי פיתוח אחרונים.

 

נאמן מציין כי הדגש בפרויקט הוא ביצירת מכשיר בעל עיצוב חדשני, נעים ומודרני. כל זאת, כדי להקל על הנראות של הילד העיוור, שפעמים רבות מוצא עצמו מתבייש להשתמש במצלמה מסורבלת, כבדה ולא אפקטיבית דיה.

 

 (צילום: פילוסופט) (צילום: פילוסופט)
(צילום: פילוסופט)

 

2. Mobiliti

עמותת מילבת עוסקת מזה 31 שנה בפיתוח של אביזרי עזר לשיפור התפקוד של אנשים עם נכות ושל קשישים. נחמן פלוטניצקי, מנכ"ל העמותה, מציין כי האביזרים מפותחים הן בהתאמה אישית (כמענה לצורך של אדם אחד) וכן לקבוצות רחבות באוכלוסייה.

 

בשיתוף עם התכנית לפיתוח טכנולוגיות לבעלי צרכים מיוחדים ברשות החדשנות, נולד מיזם Mobiliti, מנגנון מדרך רגליים נייד, אותו ניתן לחבר באופן זמני לרגליים כתחליף לרגליות כיסא הגלגלים.

 

השימוש ב-Mobiliti מקצר את אורך כיסא הגלגלים האפקטיבי ומאפשר הפעלה רציפה של השרירים בגפיים התחתונות, תוך שמירה על מנח ישיבה יציב ותקין. על אף שמטרתו המקורית של Mobiliti הייתה שיפור הנגישות, המכשיר הביא להטבה משמעותית באיכות חייהם של נכים דווקא על ידי שיפור ההרגשה ברגליים, כתוצאה מהתנועה הרציפה.

 

נכים רבים דיווחו על שיפור רב "ממש כמו אחרי פיזיותרפיה". בימים אלו נבחן המכשיר במחלקה הנוירולוגית של בית החולים הדסה, ומילבת עוסקת באיתור מימון נוסף על השקעת רשות החדשנות בפיתוח, לצורך מעבר לייצור סדרתי ומכירות של המוצר.

 

 (צילום: עמותת מילבת) (צילום: עמותת מילבת)
(צילום: עמותת מילבת)

 

 

 

 

3. SafeWalk

שיקום הליכה הינו תהליך מרכזי במרבית המקרים של פגיעה בגפיים תחתונות (שברים, אירוע מוחי, קטיעות וכדומה). בדרך כלל בשלב הראשון (ובמקרים רבים גם אח"כ) יש צורך באביזר עזר על מנת להוריד עומס מהגפה הפגועה ולשפר יציבות באמצעות הליכון.

 

ה-SafeWalk הינו הליכון "חכם" המאפשר, בעזרת ניתוח תבנית ההליכה, ייעול וקיצור תהליך השיקום לאחר ניתוחים, זיהוי מוקדם של אנשים בעלי נטייה לנפילה (בעיקר קשישים) ומניעתה, זיהוי מוקדם של מחלות ניווניות שונות של מערכת העצבים ועוד.

 

המערכת מנטרת באופן רציף את תבנית ההליכה של המטופל/ משתקם ומזהה, ללא כל מכשור נוסף על גבי המשתמש, דפוסים המוגדרים כבעייתיים כגון הישענות יתר על הידיים, אי סימטריה בכוח המופעל בין יד ימין לשמאל, מבנה צעד לא תקין, מהירות הליכה איטית או בלתי סדירה וכד'.

 

הנתונים מעובדים על ידי מחשב ההליכון ומושווים לערכים שהוגדרו כתקינים על ידי המטפל. עם זיהוי חריגה/ בעיה המערכת נותנת משוב מיידי למשתמש (רעד מותאם בידיות ההליכון) ומושג תיקון בשיטת הביו-פידבק.

 

המערכת אף אוגרת את כלל הנתונים הנמדדים, ומעלה אותם באופן רציף דרך האינטרנט לשרת ייעודי ובכך מאפשרת מעקב מתמשך על ידי הגורם המטפל/רופא.

 

פרויקט ההליכון של עמותת מילבת זכה אף הוא במימון מרשות החדשנות, במסגרתו נבנו 3 דגמים ובוצעו ניסויים, ונרשם פטנט בארה"ב. כיום מילבת נמצאת בשלבים אחרונים של אישורים רפואיים בישראל ובאירופה.

 

 (צילום: עמותת מילבת) (צילום: עמותת מילבת)
(צילום: עמותת מילבת)

 

 

 

4. Sesame Enable

מאפשרת לתפעל כל סמארטפון על כל הפונקציות שלו באמצעות תנועות ראש בלבד. היזמים העומדים מאחורי החברה הם עודד בן דב (מנכ"ל) וגיורא ליבנה (שותף ומשקיע), שניהם בוגרי טכניון.

 

ליבנה, המתנייד באמצעות כיסא גלגלים, העלה בפני עודד את הצורך להנגיש את השימוש בסמראטפון ללא מגע עבור בעלי צרכים מיוחדים. לאחר תקופת פיתוח ראשונית במסגרת "A3i - מאיץ היזמות הראשון בעולם בתחום הטכנולוגיה המסייעת לאנשים עם מוגבלויות, שמנוהל במשותף על ידי ארגון "PresenTense" ובית איזי שפירא, בשילוב סיוע מרשות החדשנות, הקימו השניים את 'ססמי'.

 

הטכנולוגיה של ססמי מאפשרת לפתוח את הטלפון באמצעות חיווי קולי של אמירת המילים "סום סום יפתח". לאחר מכן, ניתן להפעיל את כל הפונקציות שבטלפון - גלישה, חיוג, ועוד באמצעות תנועות הראש, הנקלטות במצלמה הקדמית של כל סמראטפון.

 

עודד בן דב מספר שבשנת 2015 זכתה החברה בפרס הראשון (מיליון דולר) בתחרות שקיימה חברת התקשורת האמריקאית 'ורייזון' (Verizon). בשנת 2016 הזרוע הפילנטרופית של גוגל (google.org) תרמה כסף להענקת הטכנולוגיה לכל אלו הזקוקים לה בארץ.

 

ססמי חברו לבית איזי שפירא ו-1,000 בעלי צרכים מיוחדים נהנו מהשימוש בטכנולוגיה בחינם. כיום ססמי מוכרת לכלל המדינות בעולם, אפילו לערב הסעודית, ובכך מאפשרת לבעלי לקויות הראייה להשתלב ביתר קלות בעולם החברה, התעסוקה והפנאי הכללי.

 

 (צילום: בטסי הנסן) (צילום: בטסי הנסן)
(צילום: בטסי הנסן)

 

 

  

5. FREEWILL

FREEWILL (חברת בת של סטודיו "יונתן בר אור עיצוב תעשייתי") מאפשר להורה נכה לשאת עגלת תינוק ובמקביל גם להניע את כיסא הגלגלים. דנה יחיא-שווקמן, היזמית העומדת מאחורי FREEWILL, גדלה בעצמה בבית לאבא שמשותק בפלג גופו התחתון עקב תאונה שעבר בגיל 17.

 

הדבר עורר בה השראה לפתח את מחבר FREEWILL, מקשר אוניברסלי שמיועד למגוון רחב של כיסאות גלגלים ולמגוון רחב של עגלות, המאפשר להורים נכים לצאת החוצה לבד עם ילדיהם, ולחוות הורות אינטימית ועצמאית יותר.

 

בימים אלו המיזם נמצא בשלבי פיתוח של מחבר שיקשר בין מגוון כסאות גלגלים ומגוון עגלות, ויחיא-שווקמן קוראת לציבור האנשים עם מוגבלויות להתנסות במוצר. יחיא-שווקמן נעזרה אף היא במימון מרשות החדשנות והינה בוגרת של מאיץ היזמות A3i" שמנוהל על ידי "PresenTense" ובית איזי שפירא.

 

מבחינתה, מיזם FREEWILL הוא התגשמות חלומה שילדיה יוכלו לטייל עם סבא שלהם, למרות שהוא בכיסא גלגלים.

 

 (צילום: FreeWill) (צילום: FreeWill)
(צילום: FreeWill)

 

6. זרוע המשמשת יושבים בכיסא גלגלים

התלמידים סתיו גור, ניר ברייר, יהונתן לסט ועומרי זילכה מהמגמה המדעית הנדסית בבית הספר אורט עירוני ד' במודיעין פיתחו אב טיפוס למוצר שיאפשר לאנשים בעלי מוגבלות ברגליים היושבים על כיסאות גלגלים להגיע בנוחות לחפצים המצויים במקומות גבוהים.

 

מדובר בזרוע רובוטית בעלת חמישה מפרקים, שנשלטת על ידי כפפה ועליה חיישנים המודדים את תנועת זרועו של המשתמש. הזרוע הינה מערכת אמינה שאינה דורשת התערבות של אדם אחר, ומאפשרת לאנשים בעלי מוגבלויות אלו עצמאות רבה יותר בחייהם והתנהלות בקלות רבה בדיוק כמו אדם שאינו יושב על כיסא גלגלים.

 

מיזמים רבים נוספים יוצגו בתערוכת אביליטק 2017 לטכנולוגיות, ציוד, עזרים ושירותים לאנשים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים, שתיערך בגני התערוכה בתל אביב ב- 8-9.5.17


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: FreeWill
הפיתוחים שמאפשרים עצמאות
צילום: FreeWill
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים