שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    להחזיר את שיטת הקיזוז

    למרות שזכתה לביקורות והשמצות משום מה, השיטה תעלה את הרמה, תגביר את המתח ותוסיף עוד קבוצות למאבקי האליפות וההישרדות עד למחזורים האחרונים. מה רע בזה?

    בתחילת העשור ובמשך שתי עונות ערכה ההתאחדות לכדורגל (אז עדיין לא הייתה מינהלת הליגה) ניסוי בשיטת הקיזוז, שבה בסיום הליגה הרגילה מקזזים לכל קבוצה את מספר הנקודות בחצי לקראת הפלייאוף. זה גרם לצמצום הפרשי הנקודות בין כל הקבוצות. 10 נקודות הפרש הפכו ל־5 נקודות הפרש וכו'... השיטה זכתה להתקפות ולהשמצות פרועות, היא הוכרזה כלא הוגנת ובוטלה אחרי שנתיים. עד היום, בכל פעם שהשיטה מוזכרת בכל דיון, היא זוכה לבוז ואנטגוניזם עצום מרוב אנשי הספורט.

     

    בניגוד לכל הפרשנים, אני חושב שהשיטה הייתה ויכולה להיות נפלאה לליגה שלנו. כדי להוכיח את טענתי, בואו נבחן את הליגה בשנים האחרונות. ובכן, ברוב העונות האחרונות האליפות הוכרעה מחזורים רבים לפני הסיום ולפעמים בפער נקודות דו ספרתי עצום. גם העונה, שלושה מחזורים לסיום, הפער בין הראשונה לשנייה עומד על 11 נקודות. אין מנוס מלהודות שהשיטה הרגילה אינה מספקת את הסחורה מבחינת מתח במאבק האליפות, וכנ"ל במאבק נגד הירידה.

     

     (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
    (צילום: אורן אהרוני)
     

     

    שיטת הקיזוז פתרה את הבעיה הזו, והשאירה את המתח עד למחזורי הסיום. לא ברור מדוע רוב אנשי המקצוע קוטלים את השיטה ומכנים אותה "לא הוגנת". הרי בכדורסל בסיום העונה הרגילה מוחקים את כל הנקודות והניצחונות, וההפסדים בליגה הרגילה אינם נחשבים יותר. זה נעשה בליגה בארץ, באירופה וגם ב־NBA, כשבפלייאוף הכל מתחיל מהתחלה בשיטת סדרות. האם בכדורסל הליגות בכל העולם אינן הוגנות?

     

    בעיניי שיטת הקיזוז היא לא רק טובה לליגה וליצירת מתח, היא גם הוגנת הרבה יותר מהשיטה הרגילה. זאת כי אנחנו רוצים שהקבוצה שרוצה אליפות תדע לנצח במאני טיים, נגד היריבות שלה בצמרת. בשיטה הקיימת, קורה לעיתים קרובות שקבוצות לוקחות אליפות בגלל ניצחונות בתחילת עונה נגד קבוצות תחתית. קבוצה שהייתה חזקה בתחילה, יכולה להרשות לעצמה לפשל במחזורי הסיום, במאני טיים, ועדיין לטייל לזכייה באליפות, תוך כדי שהיא נראית רע.

     

    בתחילת העונה ההרכבים עדיין לא מיוצבים, מאמנים עדיין עושים ניסיונות, מצטרפים שחקנים, ואחר כך בינואר מצטרפים שוב, והקבוצה מתגבשת לאט לאט. מה בדיוק הוגן בשיטה הקיימת שבה ניצחון נגד קבוצות תחתית בתחילת העונה כשההרכב אינו מיוצב, שווה בדיוק כמו ניצחון נגד היריבות לצמרת במחזורי הסיום במאני טיים?

     

    אנחנו רוצים שהמאמנים יהיו אמיצים וינסו הרכבים מקוריים ולא שגרתיים, כדי לעבוד על תרגילים מורכבים וחדשים. כך תעלה רמת הכדורגל. אבל בשיטה הקיימת קבוצות יודעות שכמה הפסדים בהתחלה יכולים לגרום לאבדן האליפות עוד באוקטובר או נובמבר. לכן המאמנים משחקים בשיטות פחדניות וחוששים לעשות ניסויים. שיטת הקיזוז תאפשר למאמנים להעיז יותר, כי הם יידעו שאפשר אחר כך לתקן בהמשך, בעיקר בפלייאוף.

     

    בקיצור, איך שלא תסתכלו על זה, שיטת הקיזוז גם הוגנת, גם יכולה להעלות את הרמה, וגם מועילה למתח ויכולה להוסיף קבוצות למאבק האליפות ונגד הירידה עד למחזורים האחרונים.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורן אהרוני
    אבי לוזון
    צילום: אורן אהרוני
    מומלצים