שתף קטע נבחר

עד כמה העבר משפיע על קשרינו הזוגיים?

זיכרונות העבר הצרובים בנו הם אשר קובעים את טיב היחסים שלנו עם האנשים הסובבים אותנו בכלל ועם בני הזוג שלנו בפרט, אבל הסיפור שלנו אף פעם לא גמור. מבט מבפנים

"למה לך להיות מאושרת, אם את יכולה להיות נורמלית", הוא שמו של ספר אותו כתבה ג'נט וינטרסון על חייה כילדה מאומצת לאם שדוחה אותה ומתעללת בה. בספרה, היא מתארת כיצד תקופת החיים הזו משפיעה על כל מערכות היחסים שלה, ומנתבת אותה בסוף להפוך לסופרת, כאשר ההתעסקות במילים וקריאת ספרים מרובה מוליכות אותה לעולם הדמיון שיש בו עבורה כוח מרפא. קריאת ספר זה מביאה אותנו לשאלה מה יש בחייה של ג'נט שגרם לה להיות סופרת מפורסמת עטורת פרסים? מה הסוד שאפשר לה להפוך את הדברים הקשים שחוותה למקור של יצירתיות ותקווה? או במילים אחרות - כיצד אפשר להפוך לימון ללימונדה?

 

הזיכרונות שלנו לא בנויים מרצף ליניארי כמו הקלטה של מצלמת ווידאו. אנו זוכרים אפיזודות מסוימות או חלקים מהן. אנשים שהיו באותו אירוע יזכרו דברים שונים וישימו דגש על דברים שונים. הדבר אינו נובע מנקודות השקפה שונות, אלא משלל הבדלים אישיים בין האנשים. ככלל, זיכרונות העבר שצרובים בנו הם אשר קובעים את טיב היחסים שלנו עם האנשים הסובבים אותנו, ויש להם השפעה על איכות חיינו. אנשים שונים יכולים לעבור אירועים דומים, אך לדרך שבה הם חווים ותופסים את האירוע יש השפעה גדולה ביותר על טיב הקשרים שלהם ועל דרך חייהם.

כל אחד מושפע מחוויות העבר שלו (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כל אחד מושפע מחוויות העבר שלו(צילום: Shutterstock)
 

אדם שעבר התעללות בילדותו יכול להיות חסר כוחות, חסר יכולת התמודדות וחיוו ילוו בקשיי תקשורת עם האחר, לעומת אדם אחר שחווה חוויה דומה, ולמרות זאת ייקח אחריות על חייו, יפתח יוזמה ועצמאות וכן רגישות רבה לאחר. לכן תפיסת הזיכרונות שלנו משפיעה על הדרך שלנו להתמודד עם מה שהחיים טומנים בחובם. מניתוח הזיכרונות אנו יכולים לקבל תמונה באשר למי נווט את הקושי לכיוון של יוזמה והצלחה, ומי לכיוון של כישלון וייסורים. ניתוח זה תלוי בשלושה מרכיבים:

 

1.דימוי עצמי של היחיד

כיצד היחיד תופס את עצמו, מהם כוחות האגו שלו להתמודד עם אירועים בחיים, מה דימוי הגוף שלו, ערכו העצמי, האמונה ביכולת האישית שלו, מידת היצירתיות ועד כמה הוא גמיש מחשבתית.

 

2. תפיסת האחר

כיצד הוא מפרש ותופס סיטואציות במערכות יחסים. תפיסה זאת נקבעת על פי הייצוגים המופנמים אצלנו בזיכרון, והיא משפיעה על היכולת שלנו לקשור קשרים אינטימיים וקרובים. ברם, יכולת זאת תלויה בפירוש שלנו את המצב כידידותי, תוקפני, עוין, תומך וכדומה.

 

3. מערכת האמונות של האדם

האקסיומות שיש לי לגבי העולם בו אנו חיים - האם הוא עולם טוב או רע, מסוכן או בטוח. האם יש בכוחי לשנות דברים ולהשפיע?

האם יש בכוחי לשנות דברים ולהשפיע? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
האם יש בכוחי לשנות דברים ולהשפיע?(צילום: Shutterstock)
 

השאלה הנשאלת היא האם יש בכוחנו לשנות את הזיכרונות? האם אותה תפיסה שנובעת מזיכרונות אלו תלווה אותנו לכל אורך החיינו בלי אפשרות לשנות ולשפר אותם? קיימות שתי גישות בפסיכולוגיה המאפשרות לנו לפתח כלים להתמודד עם הזיכרונות:

 

1. הגישה הנרטיבית - זוהי גישה סיפורית הדוגלת בכך שניתן לשנות את המיקוד והדגש בסיפור על ידי בניית סיפור אלטרנטיבי. הכוונה היא שאין גרסה נכונה אחת של הזיכרון, וניתן לבנות עם המטופל זיכרון אלטרנטיבי ומסתגל יותר, שכולל התבוננות מזווית אחרת, חיובית יותר, ויכול להקל על תחושותיו ולגרום לו להכיר בכוחות שלו.

 

2. הגישה של הפסיכולוגיה החיובית - גישה זאת טוענת שתפיסת המציאות תלויה במה שאדם בוחר להתמקד בו, והיא תלויה באופן שבו הוא מכוון את העדשה שלו, לאן הוא בוחר להסתכל וכיצד הוא מפרש את המציאות. לכן יש להשקיע כוחות בדרכים בהם נתן לפתור את הבעיה, לחפש חוזקות באדם ולטפחם.

 

אם כן, פירוש הזיכרונות על פי גישות אלו הינו בר שינוי, ויש בכך להשפיע על איכות חיינו וטיב יחסינו עם האחר, כך שמי שרוצה לשנות את מציאות חייו, בהחלט יכול לעשות זאת. או כפי שניטשה אמר: "מי שיש לו 'למה' שלמענו יחיה, יוכל לשאת כמעט כל 'איך'".

 

ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אנשים שהיו באותו אירוע יזכרו דברים שונים
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים