שתף קטע נבחר

היום שאחרי מחר

חללי עבודה משותפים בבנייני המגורים, עיצוב מינימליסטי שמסוגל להשתנות במהירות, מכשירים חשמליים שיודעים לשוחח זה עם זה ואפילו "לרכל" עלינו. המהפכה הבאה כבר כאן: כך ישפיעו התמורות הטכנולוגיות על הבית שלנו בעתיד

בשיתוף אפריקה ישראל מגורים

 

אין ויכוח על כך ששני העשורים האחרונים עומדים בסימן של מהפכת המידע. וכיאה למהפכה, היא מלווה בשינוי דפוסים תרבותיים ונורמות חברתיות, שמשפיעים על כל ההיבטים של חיינו. יחד עם הציפיה לעתיד טוב יותר, ישנה גם התרפקות נוסטלגית על העבר. קשה למנות את מספר הפעמים שההורים שלנו אמרו לנו ש"פעם הכל היה כאן הרבה יותר טוב".

 

"כל דור צובע את העבר באופן נוסטלגי", מאשר ד"ר אייל דורון, מומחה לחשיבה יצירתית ומוכנות למאה ה-21, יועץ מלווה לאפריקה ישראל מגורים. "אנחנו חיים בעידן שלא היה טוב כדוגמתו בהיסטוריה האנושית כמעט בכל פרמטר אפשרי. הביטוי הטוב ביותר לכך הוא דווקא דור ה-Y, שרגיל להיות מושמץ. זה דור שמחפש תחושת שייכות, ומעוניין באיזון הרבה יותר טוב בין עולם הקריירה לחיי המשפחה. כל התחזיות על יצורים שלא מתקשרים זה עם זה בעקבות התפתחות הטכנולוגיה ומתפקדים כמו רובוטים התנפצו".

פונקציונלית, מינימליסטית וקלה לתחזוק. דירת העתיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פונקציונלית, מינימליסטית וקלה לתחזוק. דירת העתיד(צילום: shutterstock)

על אף עוצמתה של מהפכת המידע ומגוון השינויים שהביאה איתה, נדמה שהבית הפרטי שלנו נותר כמו שהיה בדורות הקודמים. בתעשיות השונות רובוטים מחליפים ידיים עובדות, מכונות מלמדות את עצמן את העבודה בעזרת בינה מלאכותית, ומקצועות מסוימים הולכים ונעלמים מן העולם. אבל נראה שכל ההתפתחויות המואצות עדיין לא הגיעו למרחב הפרטי שלנו. אבל זה יקרה בקרוב.

 

"אני זוכרת בילדותי, כשאמא שלי קנתה את הפריג'ידר הראשון, היא קראה למוכר הקרח ונתנה לו 10 לירות. היא אמרה לו שהיא נורא שמחה על השינוי, ושהיא רוצה שגם הוא ישמח", אומרת האדריכלית דורית הוק, מתכננת פרויקטים לאפריקה ישראל מגורים. "לעומת זאת, בפסח האחרון ביליתי במלון בסיציליה, שבחדריו מוטמעת טכנולוגיה מתקדמת, ועד היום האחרון נאבקתי כדי להבין איך מדליקים את המים החמים. כלומר כל הטכנולוגיה החדשה הזאת עוד לא הפכה לחלק אינטגרלי מחיינו".

 

בינתיים, אחת ההשלכות העיקריות של החיבור לרשת וזמינות המידע, היא טשטוש הגבולות בין ביתנו הפרטי למשרד, בין החלל הפרטי למרחב העבודה. "כבר היום קיימת מגמה שחובה לתת עלייה את הדעת מבחינה תכנונית", אומרת הוק. "יותר ויותר אנשים עובדים מהבית, ויש צורך להתחשב בזה. בבניינים גבוהים אנחנו כבר מתכננים חדרי ישיבות וחדרי עבודה משותפים, לנוחיות דיירי הבניין. במקביל, אפשר להניח שבעתיד חלק גדול מהלימודים של הילדים שלנו יתקיים מהבית. הילדים יצטרכו לא רק מיטה ושולחן וארון, אלא מרחב גדול ומצויד יותר ללימודים".

"אנחנו הולכים לעידן של 'אופן ספייס' ענק בכל החזיתות של חיינו", ד"ר אייל דורון, מומחה לחשיבה יצירתית ומוכנות למאה ה-21, יועץ מלווה לאפריקה ישראל מגורים (צילום: יח"צ) (צילום: יח
"אנחנו הולכים לעידן של 'אופן ספייס' ענק בכל החזיתות של חיינו", ד"ר אייל דורון, מומחה לחשיבה יצירתית ומוכנות למאה ה-21, יועץ מלווה לאפריקה ישראל מגורים(צילום: יח"צ)

טשטוש הגבולות בין הפרטי לציבורי, בין הבית למשרד, הוביל בין השאר לטרנד העיצוב המינימליסטי, שמתאים יותר לקצב החיים המשתנה של זמננו. "אנחנו הולכים לעידן של 'אופן ספייס' ענק בכל החזיתות של חיינו", אומר דורון. "אנשים חיים הרבה יותר שנים והבית נדרש להסתגל לשינויים שבאים עם הזמן, להיות יותר מודולרי. העיצוב צריך להגיב בקלות לשינוים בחיינו".

 

איך זה יתבטא בפועל?

"בתים יידמו יותר למשרדים, עם עיצוב שמצליח לשנות פונקציות במהירות. בעבר, משרדים היו מרוהטים ומעוצבים הרבה יותר מהיום, והשינוי שחל בגזרה הזאת יחלחל גם לבית הפרטי. בנוסף, היום אנחנו מדגישים הרבה יותר את השונות והייחודיות שלנו, ומטפחים זאת גם אצל הילדים שלנו. אם בעבר הבתים שלנו היו דומים לזה לזה, ובכלל זה החדרים של הילדים, בעתיד הקרוב נראה הבדלים יותר גדולים במרחב הארכיטקטוני של הילדים בתוך הבית".

 

רובוט אישי

ניצנים ראשונים לטכנולוגיה שחדרה לתוך הבית בדלת הראשית ניתן לראות בדוד החשמל שמתחמם בלחיצת כפתור מהסמארטפון, או בשואב האבק הרובוטי שמסייע בניקיונות הבית. בבית הילדים של ילדינו כמעט כל המכשירים יהיו מחוברים לאינטרנט, מכונות יתקנו בעצמן את התקלות שהתגלו בהן, ורובוט יסייע לנו בכל הפונקציות הביתיות, ולמעשה יתפקד כעוזר האישי שלנו.

"יותר ויותר אנשים עובדים מהבית, ויש צורך להתחשב בזה", האדריכלית דורית הוק, מתכננת פרויקטים לאפריקה ישראל מגורים ()
"יותר ויותר אנשים עובדים מהבית, ויש צורך להתחשב בזה", האדריכלית דורית הוק, מתכננת פרויקטים לאפריקה ישראל מגורים
"כל פריט בבית יידע לאסוף אינפורמציה", אומרת האדריכלית הוק. "למשל במכונת הכביסה יותקן שבב, שיידע להתריע ישירות למרכז הבקרה של היצרן, במידה ויש תקלה. לא בטוח שהטכנאי יצטרך להגיע אלינו פיזית או פשוט לשלוח לנו את חלקי החילוף".

 

השלב הבא של מהפכת המידע מכונה "האינטרנט של הדברים": רוב המכשירים בבית שלנו יהיו מחוברים לאינטרנט ויתקשרו עם הסביבה וזה עם זה. נוכל לשלוט מרחוק על תכולת הבית וייעול הזמן המוקדש לתחזוקה שלו. "לצד זה קיימים היבטים מוסרים בכל הנוגע לחדירה לפרטיות שצריכים למצוא פתרון", אומרת הוק.

 

דורון פחות מודאג מההשפעה של הטכנולוגיה החדשה על הפרטיות שלנו. "השאלה העיקרית היא על מה אנחנו מוכנים לבזבז את זמננו היקר. אם התשובה היא פיתוח עצמי, מימוש או הצלחה - הנתונים שנצברים במקרר או במכונת הכביסה לא צריך לעניין להדאיג אותנו. אני מאמין שרבים יהיו מוכנים להקריב את הפרטיות בהיבט הזה, לטובת השכלול והנוחות. בעתיד, זה ייראה לנו בזבוז זמן לא לתת למכשירים בבית לדבר האחד עם השני, ואפילו 'לרכל' עלינו. כשמתרחשים שינויים, אנחנו תמיד מקריבים משהו לטובת האחר".

 

האם הטכנולוגיה למרחב האישי תגרור שינויים גם בדינמיקה המשפחתית?

"תופעה מעניינת, שהיא בגדר תעלומה, היא השרידות של המונוגמיה והתא המשפחתי. ההסבר נעוץ לדעתי בפרדוקס שמאפיין את החיים שלנו: מצד אחד הרצון לחוות שינויים, מצד שני הצורך שלנו בבסיס חזק ומוכר להיאחז בו. ככל שיצור האנושי צריך להתמודד עם יותר חוסר ודאות בחייו, כך גדל הצורך לוודאות בביתו. במובן זה, בעתיד הנראה לעין ונמשיך לחיות כמו אבות אבותינו. רק עם נגיע לתוחלת חיים של מאתיים שנה ויותר הדברים עשויים להשתנות גם באופי הבסיסי של התא המשפחתי".

  

בשיתוף אפריקה ישראל מגורים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים