שתף קטע נבחר

יותר מתפוח אדמה שרוף – רעיונות לכיבוד לא שגרתי למדורת ל"ג בעומר הקרובה

ל"ג בעומר מתקרב ומיליוני ילדים עומדים להוציא שוב תפוחי אדמה מפויחים מהמדורה ולהתאכזב. לכל מי שרוצה לשדרג את החוויה ולהציע כיבוד לא שגרתי היישר מהגחלים, אספנו עבורכם מספר רעיונות מיוחדים למתכונים אפשריים וקלים להכנה, שיהפכו את ל"ג בעומר לאירוע קולינרי מהנה

זיכרון הילדות שלנו מל"ג בעומר כולל גם תפוח אדמה לוהט שנשלף מהמדורה, והטעם האלוהי והנימוח בפה. האמת המרה, לעומת זאת, היא שרוב הסיכויים שתפוח האדמה יצאו מפויחים ושחורים לחלוטין, וכמעט ולא אכילים.

 

אך מדורת ל"ג בעומר לא חייבת להיות כך: המדורה הגדולה של החג המתקרב מאפשרת לנו להכין מאכלים מופלאים, טעימים ומיוחדים בטכניקה הידועה והפשוטה של הכנסת מנות עטופות בנייר אלומיניום אל תוך הגחלים.

 

היתרון הגדול של המאכלים המתבשלים במדורה הוא שכל המיצים נשמרים בתוכם, ושומרים על עסיסיות וטעם עשיר במיוחד. בניגוד למנגל, אין צורך לעקוב אחרי מידת הצלייה, אלא לתת לגחלים לעשות את העבודה. איך תוכלו להפתיע את הילדים (וההורים) בכיבוד לא שגרתי במדורה הקרובה?

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)
 

כמה טיפים לפני שמכניסים לאש

  • ראשית כל, כדאי לעטוף את המנה בשכבה כפולה של נייר אלומיניום, כדי לוודא שלא מפספסים אף נקודה.
  • חשוב גם לעטוף את המנה בנייר אפייה לפני העיטוף בנייר כסף.
  • עטפו לכל סועד את המנה בנפרד, כדי לוודא בישול מוצלח ולפשט את ההגשה לסועדים הרעבים. 
  • הניחו את המנות בשולי המדורה, על הגחלים, ולא במרכז הלהבה.

 

כיכר לחם במילוי בשר ופירה

מתכון גורמה מיוחד, היישר מהמדורה. את המתכון הבא אנחנו מצרפים בווידיאו, כדי שתוכלו להתרשם ולהבין עד כמה פשוט להפיק מנה טעימה ומוצלחת ממדורת ל"ג בעומר. מדובר במתכון אפשרי וקל להכנה, המורכב מכיכר לחם במילוי עשיר של בשר, פירה, משמשים וצנוברים. השילוב בין התבלינים למתיקות המשמשים, בין הלחם לנימוחות של הפירה – והכל בין הגחלים- נותנים למנה מרקם רך וטעמים מעושנים ועמוקים.

את מנת השף המיוחדת הזו אפשר להכין כל השנה בבית, אבל היא יוצאת טעימה במיוחד בל"ג בעומר, כשהיא מקבלת את כל הטעמים והניחוחות של המדורה.

 

צפו בווידיאו של הכנת המתכון והיווכחו בעצמכם! 

 

לא רק תפוח אדמה - אפשר גם בטטה

את תפוח האדמה המסורתי אפשר להחליף בבטטה עם בצל ותבלינים, שהופכת למעדן של ממש כשהיא יוצאת מהמדורה. קלפו וחצו את הבטה לשניים, הכניסו בצל קצוץ, טימין, אפשר לצרף שתי שיני שום, מלח ופלפל, עטפו בנייר כסף – ולמדורה. תוך חצי שעה עד שעה תהנו מבטטה מדהימה. אפשר לשדרג את תפוח האדמה בצורה דומה, על ידי תבלון על פי העדפתכם. אם המדורה שלכם צמחונית, אפשר להוסיף יוגורט אל הבצל בתוך תפוח האדמה, ולקבל מאכל מהביל וטעים.

 

ירקות, רבותיי, ירקות

ירקות צלויים במדורה הם כיבוד טעים ובריא לילדים ולכל המשפחה. האמינו לנו, גם ילדים שלא מחבבים ירקות, יאהבו את הירקות החמים, הרכים והטעימים.

 

אילו ירקות מתאימים למדורה? חציל הוא דוגמה מצוינת- עטפו אותו בנייר אלומיניום והניחו ממש בצד המדורה, במקום בו יש גחלים פחות חמים. אחרי 30 דקות בדקו אם החציל רך, והוציאו אותו אם כן. הדרך הטובה ביותר לאכול אותו היא לחצות את החציל לאורכו, לקצץ את החלק הפנימי בתוך הקליפה, ולאכול עם טחינה. עוד ירקות שאפשר להכין באותו אופן הם שום ובצל.

 

אחד המאכלים שילדים הכי אוהבים ואפשר להפתיע איתן במדורה, הוא קלחי תירס. ההכנה פשוטה למדי: בשלו את התירס כ-10 דקות לריכוך חלקי, וסננו. פרסו לפרוסות דקות, ערבבו עם חמאה, רוטב צ'ילי, או כל תבלין שאתם אוהבים עם התירס שלכם. לאחר מכן פזרו מלח גס, עטפו בנייר אפייה ובנייר אלומיניום- ולמדורה ל-10 דקות להשלמת ההכנה.

 

למנת ביניים – דג מהמדורה

כמו שדג על גחלים הוא אחד המאכלים המוצלחים והפופולאריים ביותר, כך גם דג מהגחלים של מדורת ל"ג בעומר. קחו פילה של דג עסיסי שלא מתייבש מהר, כמו דניס, אותו ניתן לבשל גם באופן לא מדויק, כמו במדורה, תבלו במלח, פלפל, שמן זית וחמאה, הניחו על נייר אפייה כשהעור פונה כלפי מעלה.

 

השלב הבא הוא להניח ענף טימין, שיני שום, פרוסת לימון ופטרוזיליה, ולעטוף בנייר האפייה ולאחר מכן בנייר אלומיניום. הניחו בצד המדורה ל-10 דקות, ותקבלו מנה מופלאה ועסיסית.

 

מנה עיקרית למדורה אל תוך הלילה – פויקה

אם התכנון הוא לשבת לכמה שעות לצד המדורה, נצלו את ההזדמנות והכינו תבשיל 'פויקה' - סגנון בישול איטי בתוך מדורה. התוצאה טעימה ומשובחת יותר ככל שזמן הבישול ארוך יותר.

 

הכניסו לתוך סיר יציקה כבד מכל הבא ליד: בטטות, תפוחי אדמה, קטניות, דלעת, בצלים, שום, וגם חתיכות של עוף או בשר. תבלו במלח ופלפל והוסיפו קצת מים כדי לא לשרוף את הרכיבים בחום.

 

לצד המדורה, צרו גומה באדמה, מלאו בגחלים חמות והניחו את הסיר על הגחלים בתוך הגומה. על הסיר הוסיפו גחלים נוספות, והשאירו לפחות לשעתיים.

 

ברגע שהבנתם את הטריק, תוכלו לזרוק אל הגחלים כמעט כל דבר: כרעיים של עוף יצטרכו כ-45 על מנת לקבל את תוצאה עסיסית במיוחד. אפילו בשר של אסאדו יכול לקבל את הטיפול הראוי ולהיכנס למדורה עטוף בנייר אלומיניום.

 

מה לקינוח?

אולי תתפלאו לשמוע, אבל גם הקינוח שלכם יכול לצאת מהמדורה. לצד המרשמלו הנצחי, תוכלו השנה להציע לילדים (ולמבוגרים) קינוחים טעימים ישירות מהאש.

 

קחו נקטרינות, פירות יער טריים או קפואים, הוסיפו מעט חמאה וסוכר, עטפו בנייר כסף והכניסו לאש לכ-20 דקות. פתחו ותקבלו את הקינוח המופלא ביותר שטעמתם מזה זמן רב.

 

גם תפוח עץ יכול לקבל טעמים מצוינים בתוך הגחלים – עשו בו חור מבעוד מועד, הכניסו אגוזים, צימוקים וקינמון, עטפו היטב והכניסו למדורה לרבע שעה, לא יותר. הילדים "יעופו" על הקינוח המתוק והבריא.

 

כפי שראיתם, המדורה היא הזדמנות מצוינת להפתיע בכיבוד לא שגרתי לכל המשפחה. אם קצת יצירתיות ומחשבה, תוכלו לחשוב על עוד רעיונות של מאכלים אותם אפשר להכין בגחלים הלוחשות של המדורה. יש לכם רעיונות? שתפו אותנו!

 

למתכונים נוספים, היכנסו>>> 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים