שתף קטע נבחר

ייחודיות כמו טביעות אצבעות: עובדות מדהימות על השיניים

משפט עתיק גורס שאם לא תלכו עכשיו לרופא השיניים, בסוף תצטרכו לזחול אליו: אנחנו נוטים שלא לדאוג מספיק לשיניים שבפינו, אבל השיניים הם יותר מחיוך נוצץ. מעבר לעששת, לחורים לרגישות וללובן, השיניים יכולות לגלות לא מעט על המתרחש בגוף. אז הנה כמה עובדות שלא ידעתם על השיניים

עם יד על הלב: האם אתם מצחצחים שיניים פעמיים ביום - תמיד? אם נתייחס לסקרים, התשובה היא כנראה לא. התוצאות הן כמובן עששת ודלקות, אבל לא רק הצחצוח הוא האשם.

 

אגב, אם אתם מצחצחים שיניים כל יום, ולא משתמשים בחוט דנטלי, אתם מותירים כ-40% משיירי האוכל בין השיניים.

 

תרומה נכבדת לצרות בשיניים אנחנו מקבלים מאבותינו, באמצעות הגנטיקה. כך או כך, על השיניים צריך לשמור כי כשהצרות בהן מתחילות - אלה הן צרות צרורות. מה באמת אנחנו יודעים על השיניים? 

 

קראו עוד בערוץ בריאות השן

 

לשמור על השיניים כדי לא לגרום להידרדרות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על השיניים כדי לא לגרום להידרדרות(צילום: shutterstock)

 

יותר משפעת, כאבי ראש וגב

המחלה הכרונית השכיחה ביותר בעולם היא עששת שיניים. יותר מהצטננות, אסתמה או סוכרת. לפי סקר שנערך בשנת 2014 לבקשת משרד הבריאות, 63% מילדי ישראל סובלים מעששת. לכל ילד יש בממוצע 3 שיניים שנפגעו מעששת. כ-90% מהמחלות הכרוניות מתבטאות גם בשיניים.

 

ממש כמו טביעות אצבע הייחודיות לכל אדם, כך גם מערכת השיניים ספציפית לכל אחד מאיתנו. מסיבה זו, משמשים צילומי השיניים לזיהוי חללים ברפואה המשפטית.

 

צמיחת שיניים גורמת לעליית חום?

זה אולי המיתוס הוותיק מכולם. מאז ימי היפוקרטס נהגו להאשים את צמיחת השיניים בעליית חום הגוף, בשלשולים ואפילו בהצטננות. אבל אף מחקר לא הראה קשר, גם לא קלוש, בין התסמינים האלה לצמיחת השיניים.

 

אם אכן עולה החום בזמן צמיחת השיניים, הוא נגרם מנגיפים או מחיידקים ולא מתהליך הצמיחה הטבעי של השן.

  

על שיניים והריון

נבטי השיניים החלביות מתחילים להתפתח בתוך הרחם כבר בשבוע ה-14 להריון . נשים הרות עם מחלת חניכיים נמצאות בסיכון ללדת לידה מוקדמת וילוד עם משקל לידה נמוך. מצוקה במהלך ההריון (סוכרת הריון, יתר לחץ דם) משפיעה על התפתחות השיניים החלביות ואלו עלולות לצמוח עם פגמים.

 

הנקה במהלך הלילה לאחר שצומחות השיניים, בעיקר הנקה המשמשת כמוצץ או הרגעה, עלולה לגרום לנזקי עששת נרחבים בשיניים.

 

מצב השיניים בהריון עלול להשפיע על העובר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מצב השיניים בהריון עלול להשפיע על העובר(צילום: shutterstock)

 

גם לילדים

השיניים החלביות בוקעות לרוב בזוגות, התחתונות מקדימות את העליונות והבנות מקדימות את הבנים. אצל ילדים, לבריאות חלל הפה יש השפעה על הגדילה, המשקל וההתפתחות הקוגניטיבית.

 

הרס מתקדם של שן חלבית עלול לגרום להעברת הזיהום הן לשיניים הקבועות הנמצאות בפה והן לנבטי השיניים הקבועות הנמצאים בתוך הלסת. האמייל הוא החומר הקשה ביותר בגוף (החומר השני הקשה בטבע לאחר היהלום).

 

עם זאת, האמייל עלול להישבר בקלות - מחבלות, קרח וגם פירסינג בלשון או בשפתיים משום שבזמן הדיבור פוגע הפירסינג בשיניים הסמוכות. מחקר אמריקני שפורסם בשנת 2007 הראה כי עד 41% מהאנשים הנושאים פירסינג באיזור הפה, סובלים משברי שיניים.

 

משקאות מוגזים פוגעים בשיניים

השפעתם של משקאות מוגזים על השן כבר נצפו במחקרים רבים בעבר. אחד הניסויים הקלאסיים המדגימים את ההשפעה ההרסנית הוא זה שבו מניחים שן בכוס מלאה בקולה ומוצאים אותה לאחר כמה שעות מפוררת בשל החומציות הרבה של המשקה המוגז.

 

מובן שהמצב חמור פחות בפה, כיוון שהרוק שוטף את השיניים ושומר על החומציות, ובכל זאת הנזק האפשרי ברור.

 

מחקר אמריקני מגלה שמשקאות אנרגיה גורמים להרס האמייל תוך חמישה ימים בלבד. הנזק היה תמידי, וללא הגנתו הופכות השיניים לרגישות וחשופות לחורים ולריקבון.

 

למרות הסטיגמה - רק 20 אחוזים מהישראלים מפחדים מרופא שיניים (צילום: shuttertstock) (צילום: shuttertstock)
למרות הסטיגמה - רק 20 אחוזים מהישראלים מפחדים מרופא שיניים(צילום: shuttertstock)

 

כולם מפחדים מרופא שיניים?

כנראה שלא: על פי סקרים, כ-20% מהישראלים סובלים מדנטופוביה – פחד מרופאי שיניים.

 

כל כמה זמן להיבדק?

למרות ההמלצות לגשת לרופא שיניים לילדים בגיל שנה, מרבית ההורים עושים זאת רק כשהילד חוגג את יום הולדתו השלישי או מאוחר יותר.

 

אחד מ-2,000 ילדים נולד עם שן בפה

לא מומלץ למהר לעקור. שיניים אלו הן חלק מהסט של השיניים החלביות וגם אם בהתחלה רופפות, הן מתייצבות עם הזמן. גם מבחינת הנקה לרוב לא מתעוררת בעיה מאחר ופעולת המציצה בעת ההנקה עושה שימוש בעיקר בלשון המכסה את השיניים, שהרי לא מעט נשים ממשיכות להניק גם לאחר שצומחות השיניים.

   

שאלה של ניקיון

חלל הפה הינו המקום המזוהם ביותר בגוף. בנשיקה צרפתית (10 שניות) מועברים לא פחות מ-80 מיליון חיידקים.

 

צחצוח, לא פחות חשוב

פעם חשבו שרק פעולת הצחצוח חשובה. היום ברור שהשימוש בפלואוריד במשחת השיניים, הוא בעל המשמעות החשובה ביותר.

 

מלח מזיק לשיניים

מלוח עלול להזיק בדיוק כמו מתוק ואף יותר. חטיפים מלוחים הם פחמימות שנדבקות לשיניים ומתפרקות לסוכרים. החיידקים שנמצאים בחלל הפה יוצרים מהם חומצה ולאורך הזמן עלול להיווצר הרס עששתי נרחב של השיניים.

 

תרופות עלולות להזיק לשיניים

ישנן תרופות מסוימות (כמו האנטיביוטיקה, טטרציקלין) שעלולות להשפיע על צבע השיניים כאשר נוטלים אותן במהלך התפתחות השיניים, כלומר עד גיל תשע לערך.

 

רפואת שיניים היא מקצוע פופולרי בקרב סלבס

את הזמר הניגרי ד"ר אלבן אתם מכירים? המוסיקאי הניגרי, המתגורר בשוודיה, סיים לימודי רפואת שיניים, אך העדיף את אור הזרקורים לא במרפאת השיניים, אלא מעל הבמות.

 

הישראלי ממוצא צרפתי עמיר חדד, גם הוא רופא שיניים, התאהב במיקרופון ולא בלסתות. חדד המתגורר בצרפת, זכה במקום השלישי בגמר "דה ווייס" הצרפתי, והוא מופיע ברחבי צרפת בהצלחה רבה.

 

את מארק ספיץ, אתם ודאי זוכרים בבגד ים: השחיין האולימפי שזכה ב-7 מדליות זהב, רצה בכלל להיות רופא שיניים. הוא התקבל ללימודי רפואת שיניים, אך נסחף במימי הבריכה והחליט לוותר על המקדחה.

 

ייעוץ רפואי: ד"ר רולי ברקוביץ, אחראית תחום רפואת שיניים ילדים בכללית סמייל



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי לא רוצה שיניים בריאות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים