שתף קטע נבחר

מלון ייקנס על זיהום מפרץ אילת: "השפכים שזרמו לים חרגו במיליוני אחוזים מהתקן"

ביהמ"ש הטיל על מלון קראון פלאזה קנס של 175 אלף שקל על זיהום מי המפרץ. בדגימות שנערכו בנקודת היציאה של השפכים לעבר הים נרשמה חריגה של 14,750,000% מהערך המרבי המותר של חיידקי קולי צואתי. "סכנה חמורה, מיידית ומוחשית לבריאות הציבור"

בית המלון קראון פלאזה ישלם 175 אלף שקל על זיהום מי מפרץ אילת. בית משפט השלום באילת הטיל על חברת אפדור בע"מ, המפעילה את מלון קראון פלאזה בעיר, קנס בסך 175 אלף שקל בגין זיהום הים. הקנס הוטל על החברה במסגרת הסדר טיעון וישולם לקרן למניעת זיהום ים של המשרד להגנת הסביבה.

 

כתב האישום הוגש נגד חברת אפדור בע"מ, מנכ"ל המלון קובי טולדנו ומנהל האחזקה במלון מאיר פילו, אך במסגרת הסדר הטיעון נמחקו האחרונים מכתב האישום.

 

החברה שהפעילה את המלון הייתה אחראית לתחזוקת קו הולכת השפכים המזרחי של המלון לתחנת שאיבה, ובו הצטברו השפכים של המלון ושפכי המסעדות פאגו פאגו ואגאדיר ומועדון מזח 99.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בשנת 2012 חדלה תחנת השאיבה מלפעול כנדרש עקב הצטברות כמות גדולה של שומן בבור השאיבה. כתוצאה מכך, קו הביוב התמלא בשפכים. במקביל נרשמה תקלה בלוח הבקרה, ולכן לא התקבלה התראה על כך שהמשאבות לא פועלות. לחץ השפכים על המערכת גרם לגלישת השפכים מחוץ לקו הביוב לכיוון הטיילת ומסעדת פאגו פאגו, ואלה זרמו לים. השפכים שהגיעו למסעדה הוזרמו אוטומטית לעבר הים, ללא היתר.

 

כתוצאה מזרימת השפכים, נכתב בכתב האישום, "צפה על פני הים, בסמוך למסעדת פאגו פאגו, כמות גדולה של שומנים נוזליים אשר הפיצה ריח חריף ביותר". כמו כן "נגרם לכלוך על פני הטיילת ובאזור הסמוך למסעדת פאגו פאגו, שם הורגש ריח חריף ומסריח של ביוב אשר הפריע לאורחים שהגיעו למועדון מזח 99".

 

בכתב האישום מצוין, כי בדגימות שנערכו בנקודת היציאה של השפכים ממסעדת פאגו פאגו לעבר הים, נמצאו בין היתר הערכים הבאים: "חריגה של 600% מהערך המרבי המותר של מוצקים מרחפים, חריגה בשיעור הגבוה פי 147,500 (כלומר של 14,750,000%) מהערך המרבי המותר של חיידקי קולי צואתי, וחריגה בשיעור הגבוה פי 181 (כלומר 18,100%) של חיידקי אנטרוקוקי".

 

"התרשלות צוות המלון ברורה ביותר"

יש לציין כי על פי חוות דעת מומחה שהוגשה לבית המשפט על ידי עובד אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, ד"ר אילן מלסטר, "מהממצאים עולה כי השפכים שזרמו חרגו באופן קיצוני מתקני משרד הבריאות לאיכות מי ים בחופי רחצה במיליוני אחוזים".

 

עוד כתב מלסטר בחוות הדעת כי "הזרמת שפכים בריכוזים כה גבוהים של מזהמים גורמת לזיהום חמור של הים, הן מבחינה בקטריולוגית והן מבחינת חומרים מזהמים, ומהווה סכנה חמורה, מיידית ומוחשית לבריאות הציבור".

 

ד"ר מלסטר ציין כי "הדבר חמור כפליים בהתייחס למי מפרץ אילת, המשמשים לרחצה המונית של תיירים וכן המשמשים לבית גידול של מערכת אקולוגית ייחודית ונדירה של שוניות אלמוגים, אשר נחשבת מאוד רגישה לזיהומים. כמו כן, קיים חשש כמעט ודאי כי יחד עם חיידקי קולי צואתי נמצאים במים גורמים פתגוניים נוספים (כגון בקטריות, וירוסים, תולעים ועוד) העלולים לפגוע בבריאות הנופשים הרוחצים בים ומהווים מפגע תברואתי חמור ביותר".

 

כתב האישום ייחס לחברה זיהום ים ממקור יבשתי, לכלוך רשות הרבים וגרימת ריח חזק ובלתי סביר, ואילו עובדי המלון הואשמו בשלושה סעיפים של הפרת חובת פיקוח, אך כאמור אלה נמחקו במסגרת הסדר הטיעון.

 

בחקירת האירוע התברר כי תחנת השאיבה לא תוחזקה כראוי על ידי בעלי התחנה, שכן לא נשאבו השומנים מהבור למרות התראות בנושא. "התרשלות צוות המלון ברורה ביותר במקרה זה", קבע המפקח למניעת זיהום ים ומקורות יבשתיים אילן סקס, "מערכת ההתראה במלון הייתה מיושנת מאוד".

 

במהלך ניהול המשפט פנו הצדדים להליך גישור ובסיומו הגיעו להסדר טיעון. שופט בית משפט השלום באילת תומר אורינוב קבע כי "ההסדר הוא סביר והנני מאמצו, בשים לב לקשיים הראייתיים שהתעוררו במהלך שמיעת הראיות".

 

ממלון קראון פלאזה נמסר: "מדובר בתקלה שאירעה לפני מספר שנים וטופלה. כיום מערכת השאיבה פועלת באופן תקין עם פיקוח מוקפד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים