שתף קטע נבחר

נאס"א תשגר בקיץ 2018 חללית שתגיע הכי קרוב לשמש

החללית Parker Solar Probe, שאמורה להגיע למרחק של 6 מיליון ק"מ בלבד מהשמש, אמורה לחקור בין היתר את תופעת הרוחות הסולריות

 

 

 

החללית שתעשה היסטוריה ותגיע הכי קרוב לשמש: סוכנות החלל האמריקנית נאס"א מודיעה הערב (יום ד') כי תשגר בקיץ 2018 את החללית Parker Solar Probe שתחקור את האטמוספירה של השמש. החללית הלא-מאוישת אמורה לחקור גם את הרוחות הסולריות מהשמש.

 

הדמיה של החללית. הכי קרובה לשמש (הדמיה: Johns Hopkins) (הדמיה: Johns Hopkins)
הדמיה של החללית. הכי קרובה לשמש(הדמיה: Johns Hopkins)

 

במסיבת עיתונאים, שנערכת באוניברסיטת שיקגו, נמסר כי החללית צפויה להגיע עד למרחק של כ-6 מיליון קילומטרים בלבד מהשמש, שנמצאת במרחק 149 מיליון קילומטרים מאיתנו, ולהצליח להתמודד עם תנאי הקרינה והחום הקיצוניים. מדובר בגיחה הקרובה פי שבעה לשמש מאשר הליוס 2, החללית שהגיעה למרחק של כ-42 מיליון ק"מ מהשמש ב-1976.

 

חוקרים בנאס"א אמרו כי התוכנית לשלוח חללית קרוב לשמש הייתה קיימת כבר עשרות שנים, אבל לא היו בידי סוכנות החלל האמריקנית חומרים כדי להגן על החללית מפני החום הרב השורר באזור השמש.

 

הדמיה (צילום: AP) (צילום: AP)
הדמיה(צילום: AP)

 

הסמל של החללית (צילום: נאס"א)
הסמל של החללית(צילום: נאס"א)

 

זה זמן רב שמדענים רוצים לשגר חללית לאטמוספרה החיצונית של השמש, המכונה עטרה, כדי לחקור ולהבין טוב יותר את תחום הרוחות הסולריות ואת החומרים שהרוחות הללו מביאות אל מערכת השמש שלנו.

 

כדי לשרוד את המשימה, על החללית יהיה לעמוד בטמפרטורות של כ-1,350 מעלות צלזיוס. כלי הטיס יהיה מורכב משכבת מגן של פחמן בעובי כ-12 סנטימטרים.

 

 

השמש, בין היתר, היא מקור לרוחות סולריות, שהם למעשה זרימת חלקיקים וגזים מהשמש שחולפים גם על פני כדור הארץ במהירות של יותר מ-1.5 מיליון קמ"ש.

 

שיבושים ברוחות השמש מטלטלים את השדה המגנטי של כדור הארץ. בין היתר אמורה לחקור החללית Solar Probe plus את הרוחות הסולריות.

 

על-פי ה-CNN, החללית אמורה לנוע במהירות של בלתי נתפשת של כ-724 אלף קמ"ש כשתיכנס למסלול סביב השמש. במהירות זו מפילדלפיה לוושינגטון בשנייה אחת. החללית תצטרך להתמודד עם חום של כ-1,400 מעלות.

 

משימת חקר השמש אמורה להימשך, על-פי נאס"א, עד יוני 2025. החללית תיקרא גם על שמו של האסטרופיזיקאי פרופ' יוג'ין פרקר מאוניברסיטת שיקגו, שבחודש הבא ימלאו לו 90.

 

פרופ' פרקר, שחוקר במשך כשישה עשורים את השמש, הודה לאנשי נאס"א שהעניקו לו את הכבוד עוד בחייו.

 

ד"ר יגאל פת-אל, מהאגודה הישראלית לאסטרונומיה ואוניברסיטת בר-אילן, הסביר: "אמנם רדיוסה של השמש הוא כ-700 אלף קילומטר, אולם האטמוספירה של השמש, העטרה, נמשכת עד למרחק של מיליוני קילומטרים מהשמש וגודלה משתנה בהתאם לפעילות השמש - היא גדלה כאשר השמש פעילה".

 

ד"ר פת-אל הוסיף :העטרה (קורונה), שאפשר לראותה מכדור הארץ רק במקרה של ליקוי חמה מלא, היא למעשה המקום שבו מתחוללות ההתפרצויות המגנטיות העזות ביותר של השמש, התפרצויות שלעתים גורמות להעפת מסה עצומה של חומר מהשמש מה שקרוי - זריקת מסה מהעטרה (CME). בשל הפעילות הרבה של העטרה, אנרגיית החלקיקים המצויים בה שקולה לטמפרטורה של עד 3 מיליון מעלות (וזאת בהשוואה לטמפרטורה של 6000 מעלות 'בלבד' של פני השמש. הבנה של התהליכים המתרחשים בעטרה של השמש חשובים ביותר להבנת פעילות השמש, שמשפיעה למעשה על כל דבר המתרחש בכדור הארץ - מהאור והאנרגיה הדרושים לחיים, השפעתה על האקלים ועד להפרעות העלולות לשתק את הפעילות של לווינים בחלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים