שתף קטע נבחר

סובלים מיתושים? עשו ואל תעשו

הטמפרטורות בחוץ עולות בהתמדה, והדברה נגד יתושים תהיה יעילה רק לשבועיים. כיצד בכל זאת תוכלו להרחיק את המטרד המעיק ביותר של הקיץ הישראלי? אתר "המקצוענים" עם המדריך

אם בימים האחרונים מצאתם את עצמכם מתעוררים באמצע הלילה, מתגרדים ולא נהנים מהישיבה במרפסת או בגינה - סביר להניח שהיתושים כבר התחילו לתקוף אתכם. אז מדוע גם צלוחית תמימה מתחת לעציץ יכולה להוות בית גידול נוח עבורם, עד כמה מאוורר תקרה ורשתות הם אפקטיביים ומהו הסוג הקטלני ביותר? לפניכם הסקירה.

 

עוד כתבות בנושא:

הדברת חולדות ירוקה

חומרי הדברה וסכנותיהם

הדברה או מניעה

 

יתוש הטיגריס האסייני  (צילום: אלון עתני) (צילום: אלון עתני)
יתוש הטיגריס האסייני (צילום: אלון עתני)

מי הם היתושים? 

ישנם שלושה סוגי יתושים נפוצים בישראל. לפי המשרד להגנת הסביבה, "יתוש הבית המצוי הוא המין הנפוץ והידוע ביותר, והוא שגורם לרוב מטרדי העקיצות. הוא מתפתח במים עשירים בחומר אורגני, כגון מים מזוהמים בשפכים וביוב לא מטופל. הסוג השני הוא יתושי אנופלס הידועים כמעבירים פוטנציאליים של מחלת המלריה.

 

"הם מתפתחים במים טבעיים ונקיים עומדים או זורמים לאט ובעלי זיהום אורגני מינימלי. הסוג השלישי והאלים יותר הוא יתוש הטיגריס האסייני (מוכר גם בשם 'נמר אסייתי'). הוא התגלה לראשונה בישראל בשנת 2002, הוא נפוץ בכל רחבי הארץ ופעיל גם בשעות האור וגם בשעות החשיכה.

 

"יתוש מסוג זה גורם למטרדי עקיצות קשים הוא נחשב לאחד המינים הטורדניים ביותר. התגובה האלרגית אליו (גירוד, אדמומיות ונפיחות) היא חריפה יותר מאשר התגובה לעקיצות של יתושים אחרים".

 

האם ניתן למנוע הגעתם?

ניתן להפחית את הסיכון להגעתם, אך לא למנוע אותו לגמרי. גם ההדברה הקיימת בשוק זמנית ביותר. מה בכל זאת ניתן לעשות?

 

לטפל במקורות מים בבית והגינה: "חשוב לוודא מדי שבוע שאין הצטברות של מים עומדים ברחבי הבית והגינה", אומר אייל מור יוסף מיהב הדברות באתר "המקצוענים". א"פילו הצטברות של מים בצלוחיות שמתחת לעציצים יכולה להוביל להתרבותם של יתושים. לכן, בסיום ההשקיה חשוב לרוקן את הצלוחיות האלו. כמו כן, צריך לבדוק שאין מצב של השקיית יתר של צמחים בגינה, אין צמיג הפוך שבו יכולים להצטבר מים ולהשקות את הדשא בשעות הבוקר המוקדמות, ולא בשעות הלילה. כך, מקטינים את האפשרות להתרבותם. צריך לקחת בחשבון, שהיתוש מסוג הנמר האסייתי יכול להתרבות גם במצבי לחות (בוץ) בלבד, וכל יתוש כזה יכול לייצר 120 ביצים".

 

"כמו כן, יש לרוקן לפחות אחת ל-3 ימים דליים הממוקמים מתחת לניקוז של המזגן וכלי מים של בעלי חיים. כן מומלץ לתקן נזילות של מים מצינורות וממזגנים", מציעים במשרד להגנת הסביבה.

 

מה עושים בבתים עם מפלי מים או בריכות? "אם המים זורמים - לא אמורה להיות בעיה", אומר מור יוסף. "חשוב לבדוק את תקינות המשאבות בבריכות ולוודא שאכן יש סירקולציה של מים. כמו כן, דגי זהב קטנים יאכלו את זחלי היתושים וימנעו התרבותם".  

 

לפידים להרחקת יתושים: "ישנו פתרון לא רע של הדלקת לפידים להרחקת יתושים עם שמן ציטרונלה", מסביר מור יוסף. "הוא אפקטיבי יחסית ומתאים לשימוש בגינה בחודשי הקיץ".

 

רשתות: "הפתרון היעיל ביותר עד כה הוא התקנת רשתות גם בבתים פרטיים וגם בדירות בבתים משותפים", אומר מור יוסף. "לרוב ניתן לרכוש את הרשתות האלו ולהוסיף אותם לחלונות קיימים, מבלי שיהיה צורך להחליף את החלון עצמו. ישנן רשתות הזזה, רשתות נשלפות וכן רשתות גלילה. קיימות רשתות שקופות שמעבירות אחוז גבוה יותר של אוויר וניתן להתקין אותן גם כדלת הזזה לצד פתחים גדולים כמו דלתות זכוכית".

 

תאורה: "תאורה מזמינה חרקים, ולכן ניתן להרחיק מעט את התאורה מפינת הישיבה בגינה או במרפסת", מציע מור יוסף. "כמו כן, ניתן למקם מנורת פלורסנט שקוטלת אותם (באמצעות חשמול) בתוך חדרי הבית. כדאי לא לשים אותה במרפסת או בסמוך לחלון כדי לא למשוך את היתושים שנמצאים מחוץ לבית".

 

מאווררים: "התקנה של מאווררי תקרה בתוך הבית יכולה להיות יעילה ולמנוע את התעופפות היתושים במהלך הלילה", אומר מור יוסף. "כמו גם, ניתן להתקין מאוורר תקרה משולב עם גוף תאורה במרפסות ובגינות, ולמקם אותו ליד פינת האוכל".

 

צמחי תבלין: "ישנם צמחי תבלין שיכולים לסייע בהרחקתם מאזור המרפסת או הגינה. מור יוסף: "צמחי לימונית, לואיזיה וגרניום, מאוד יעילים מבחינה זו. לכן, כדאי למקם אותם בסמוך לפינת הישיבה, ככל הניתן".

 

האם הדברה נגד יתושים יעילה?  

"עבור דירות אין טעם לבצע הדברה, שכן הפתרון היחידי למעשה בדירות בבתים משותפים הוא התקנת רשתות בכל פתחי הבית", מסביר מור יוסף.

 

"גם בקומות הגבוהות סובלים מיתושים, שכן הם יכולים להתעופף עד לגובה רב. מבחינת הדברה בבתים פרטיים, הרי שהיא באמצעות פרטרואידים. ההדברה תרחיק את היתושים למשך כשבועיים בלבד, ולרוב מדבירים לא נותנים אחריות על הדברה זו. היא מתאימה כהדברה נקודתית, לרוב לקראת אירוע שעורכים בגינה".

 

"בגלל השימוש בחומרי הדברה רעילים, חשוב מאוד לוודא שהמדביר אותו אתם מזמינים הוא בעל רישיון מדביר מטעם המשרד להגנת הסביבה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

כמה זה עולה? מוקד השירות: "הדברה נגד יתושים עולה כ-500 שקל (לא כולל מע"מ) עבור גינה בשטח של כ-100 מ"ר, וכ-1,000 שקל עבור גינה בשטח של כחצי דונם.

 

"כדאי לקחת בחשבון, שגם אם מבצעים את ההדברה בגינה, כעבור תקופה קצרה יכולים להגיע יתושים מבית פרטי הסמוך אליכם. לכן, חשוב לדאוג להתארגנות של מספר בתים באזור, ולבקש להימנע מהשארת מקווי מים".

 

מחפשים מדביר? לרשימה המלאה

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים