שתף קטע נבחר

גם הערב - ספר דיגיטלי במתנה: "הדרך הצרה אל הצפון העמוק" מאת ריצ'ארד פלנגן

במהלך שבוע הספר, ynet ו"עברית" מזמינים אתכם להוריד ספרים דיגיטליים ללא תשלום, בכל ערב בין 21:00 ל-23:00 (מלבד סוף השבוע). הספר הרביעי: "הדרך הצרה אל הצפון העמוק" מאת ריצ'ארד פלנגן. וגם: שרי שביט מהוצאת "מטר" מציגה את הספרים המומלצים שלה

גם במהלך שבוע הספר 2017, ynet ו"עברית" מזמינים אתכם אתכם להוריד ספר דיגיטלי ללא תשלום. בסך הכול יוכלו הגולשים להוריד שבעה ספרים ללא תשלום, כשבכל ערב בין 21:00 ל-23:00 (מלבד סוף השבוע) ניתן להוריד ספר אחד. הספר הרביעי הוא "הדרך הצרה אל הצפון העמוק" מאת ריצ'ארד פלנגן, שראה אור בהוצאת "מטר". שימו לב: הספר ניתן להורדה ללא תשלום רק הערב (ב'), 12 ביוני, בשעות 23:00-21:00.

 


 

בנוסף, לכבוד שבוע הספר, שרי שביט - סופרת, משוררת ועורכת מחלקת הפרוזה המתורגמת בהוצאת "מטר" - מספרת על הספרים שעשו לה את השנה (גילוי נאות: שרי שביט ערכה בעבר את מדור הספרים של ynet).

 

מהו בעינייך ספר טוב?

"הנה חמישה מדדים לספר טוב: 1. ספר שהיית קורא בו שוב. 2. ספר שאחרי שסיימת את הפסקה האחרונה בו, יש לפחות בנאדם אחד בעולם ששמו עובר לך בראש ביחד עם המנטרה 'אני חייב שהוא יקרא את זה'. 3. ספר שהיית רוצה לכתוב בעצמך. 4. ספר שגורם לך לראות את הדברים אחרת. אפילו במזערי. במשהו קטן. 5. ספר שלא מוותר לאמצעי המבע עצמם ועושה הרבה כבוד למילים ולשפה - גם אם מדובר על שפה דיבורית, מינימלית או אפילו סלנג פשוט".

 

איזה סופר - חי או מת - היית מתה להחתים אצלכם, ולמה?

"את הסופר הנורווגי המחונן קרל אובה קנאוסגורד, שהוצאת מודן השכילה לקנות את סדרת ספריו האוטוביוגרפיים (שישה במספר) 'המאבק שלי', ושדנה כספי תרגמה היטב משפת המקור. בינתיים ראו אור השניים הראשונים, 'מוות במשפחה' ו'גבר מאוהב', ושניהם עוסקים בהוויה האנושית מההיבט האקזיסטנציאליסטי, ומטפלים בנושאים כמו זוגיות, הורות, דיכאון וחרדה - באופן שלא קראתי כמוהו מעולם. אבל המקום האישי שבו אני מתחברת לספר הזה במיוחד הוא כשקנאוסגורד, סופר במקצועו, מדבר באופן חשוף כל כך על מעשה הכתיבה.

 

"יש ב'גבר מאוהב' רגע שבו הגיבור מתאר נוף אורבאני של עיר גדולה בלילה (שטוקהולם) ותוך כדי שהוא צופה בו, הוא מבין שסוף סוף, אחרי חמש שנים שגויות של כתיבה, הוא הצליח לכתוב את הדבר שהוא מתכוון אליו באמת. את הגרעין הלבן. את המהות האמיתית של רגשותיו. זאת אומרת שאחרי חמש שנים שלמות של עבודה, נשארה לו רק פסקה אחת בודדה ומדויקת, בגודל כף יד. זה רגע מאוד חזק ברומן, שכמובן כתוב נפלא ומבטא היטב שהמקצוע של הסופר הוא בו-זמנית הכי מתגמל בעולם וגם נועד לאנשים משוגעים".

 

שרי שביט. "הספרות - המפתח לכל הדברים הלא פתורים, המטרידים והמציקים בחיים" (צילום: עדו איז'ק) (צילום: עדו איז'ק)
שרי שביט. "הספרות - המפתח לכל הדברים הלא פתורים, המטרידים והמציקים בחיים"(צילום: עדו איז'ק)

איזה ספר שראה אור בהוצאה שלך עשה לך את השנה?

"ספרו של ריצ'ארד פלנגן, סופר אוסטרלי יליד טסמניה, שאף זיכה אותו בפרס המאן-בוקר היוקרתי. 'הדרך הצרה אל הצפון העמוק' הוא רומן רחב יריעה על אהבה ומלחמה, שמובא בשפה עשירה ומרשימה, ועוסק בגבריות ובזיכרונות קשים שלא מפסיקים לרדוף. הרומן מתרחש בשני לוקיישנים: מחנה שבויים יפני ב-1943, ואוסטרליה בת זמננו. שתי העלילות משתלבות יחד לקונטרפונקט מושלם, ואת שתיהן מוביל סיפור אהבה חזק ופראי.

 

"הגיבור של הרומן הוא רופא אוסטרלי בשם דוריגו אוונס, שמתמודד עם כל מה שרק מלחמה טובה יכולה להציע לגיבור ספרותי: מחלות, יאוש, רעב ואכזריות. אבל הוא גם מתמודד עם עוד מלחמה אחת, אישית: סיפור אהבה לא פתור שמסרב להרפות ממנו. על מלאכת התרגום של היצירה המורכבת הזאת עמלה בכישרון רב המתרגמת והסופרת מרב זקס-פורטל, שהתאהבה גם היא בספר מהרגע הראשון".

 

לגבי איזה ספר השנה לא הבנת על מה המהומה?

'החברה הגאונה' עוד הייתי בעניין ואהבתי את ההיפוך הספרותי החבוי בין שתי הדמויות הנשיות שמובילות את העלילה, אבל שני ספרי ההמשך של הרומנים הנפוליטניים של אלנה פרנטה לא מתיישבים לי כמו שהם כנראה מתיישבים לשאר העולם. המספרת מרוחקת ורצה על אותו טון, הסיפור מלא במסרים שלא מחדשים דבר, וגם התרבות האיטלקית הספציפית של נפולי ממוחזרת שוב ושוב, על אותו אקורד ותפאורה. אבל חייבת לסייג ולציין שבכל יריד ספרים בינלאומי שיוצא לי להסתובב בו בעולם, כולם אומרים שהרביעי שסוגר את הסדרה הוא יצירת מופת שלא נראתה כמותה. והרי אין דבר יותר משמח מהפתעות".

 

מה הספר האהוב עלייך שאף אחד לא שמע עליו?

"ספר של סופרת אמריקאית בשם רֶבֶּקה שיף, שכתבה קובץ סיפורים קצרצרים בשם 'המיטה עברה דירה'. הספר פורסם בארצות הברית וקיבל ביקורות מהללות, אבל נעלם די מהר כי הסיפורים שבו קצרים מדי, ומן הסתם רחוקים מלהיות מסחריים. נתקלתי בכתבה של שיף בבלוג ספרותי נידח, שבו היא פרסמה רשימה נהדרת על הבית שגדלה בו. כל כך אהבתי את איך שהיא מתבטאת שם. את הרעיונות, החוויות, וגם את כישרון הכתיבה שלה, שסינוור לי את האישונים. אז בלי לחשוב פעמיים איתרתי את הספר הראשון והיחיד שפרסמה אי פעם. אחרי שקראתי בו שעה וחצי רצוף, החלטתי לקנות אותו ולפרסם אותו ב'מטר'. מדובר על סיפורים כנים ושלוחי רסן, שנקודת המבט שלהן מחדשת, מצחיקה ומרתקת - ובעיני מסמנת קול נשי של דור שלם. אז הנה. הספר הזה זמין בעברית והרגע שמעתם עליו. למה אתם מחכים?".

 

מהו הספר האחרון שקראת ושהביא אותך לידי דמעות/ צחוק?

"'לחוץ חתונה' של עומר ברק. קראתי את כתב היד של הקומדיה הרומנטית עוד בשלביה המוקדמים, ואני זוכרת שתוך כדי שקראתי את הפרק הראשון, ישבתי מול מסך המחשב וצחקתי ממש בקול רם. אחרי שסיימתי לקרוא עד הסוף, היה לי ברור שזה ממתק שעומד להיות רב-מכר, ולבקשת המחבר הצטרפתי לפרויקט כעורכת. בשלב ההגהות, כשהכל כבר היה גמור וערוך, קראתי את הרומן בפעם המאתיים. ועדיין צחקתי. ושוב בקול רם. איכות חשובה שיש לספר הזה, שבעיני סייעה מאוד להצלחה שלו: אין בו נפילה נרטיבית אחת. וכשמדובר על ספר ביכורים, זה עניין די נדיר".

 

איזה ספר אנשים יופתעו לגלות שאהבת?

"אחד מספרי השירה הכי אהובים עלי שראו אור בשנים האחרונות הוא 'מזרח ירח' של שלומי חתוכה. חתוכה מוכר כאקטיביסט חברתי ושדרן רדיו בתאגיד, אבל קודם כל ולפני הכל, כדאי ורצוי להכיר אותו כמשורר. השירה של חתוכה עוסקת במאבקים בתוך החברה הישראלית, בעוולות הנוגעות לזהות המזרחית, וגם מפצחת יפה עניינים שבלב. מדובר על פואטיקה שירית שמקלפת את העור, יורדת עד העצם ולא מפחדת להתלכלך. בשירים יש עוצמה אמיתית ופראית, והחסד הגדול שטמון בהם צף לאט לאט, ומתגלה רק אחרי שקוראים בספר הרבה פעמים. זאת בעיני שירה במיטבה".

 

מה הכי מרגש אותך בעבודה בעולם הספרות?

"פעם פגשתי את הסופר קולום מק'קאן והוא סיפר לי מדוע ספרות זה הדבר הכי טוב שקרה לו בחיים. 'כשאני כותב או כשאני קורא', הוא הסביר, 'למשך כמה שעות ביום אני יכול להיות מישהו שהוא לא אני'. הקשבתי לו וחשבתי, איזה גאונות. לחיות כמו כולם, אבל גם לצד החיים. בעיני הספרות הייתה ועודנה המפתח לכל הדברים הלא פתורים, המטרידים והמציקים בחיים עצמם. היא הסיבה, התהליך, התולדה – וגם המטרה עצמה, שנותנת אפשרות לקיום מקביל ועמוק, שלא נופל בשום דבר מהקיום הממשי. בכל בוקר, כשאני נוהגת באוטו בדרך לעבודה, אני מתרגשת על אמת שזאת העבודה שלי. אבל אולי כי בעצם מה שהכי מרגש בעבודה על ספרים אלו האנשים הטובים והמעניינים שעומדים מאחוריהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הדרך הצרה אל הצפון העמוק" מאת ריצ'ארד פלנגן. עותק דיגיטלי במתנה
לאתר ההטבות
מומלצים