שתף קטע נבחר

תיעוד: כך חולץ כריש עמלץ כחול שהסתבך בציוד גלישה

קבוצת מדריכים ותלמידים שיצאה לשיעור גלישה בעזרת גלשן ועפיפון באילת, הבחינה בכריש עמלץ כחול שנקלע למצוקה. זנבו של הכריש הסתבך במערכת חוטים של עפיפון שנסחף בים והטורף הימי הגדול היה בסכנת חיים. "זה כריש מדהים", אומר עומרי בן, אחד המדריכים שלקח חלק במבצע ההצלה. "הוא השתולל ובסוף הצלחנו לשחרר אותו בחזרה לים"

 

 

שיעור גלישה באילת הפך למבצע חילוץ של אחד הכרישים המהירים בעולם שנקלע לסכנת חיים.

 

עומרי בן, מדריך קייט במרכז הגלישה באילת יצא אתמול (א') עם המדריכים יולי ליקין, תומר דה-פז ואוראל אבוטבול יחד עם שני תלמידים, לשיעור הדרכה בגלישה על גלשן אליו מחובר עפיפון. השימוש בעפיפון בעזרת רתמה מיוחדת מאפשר לגולש לבצע קפיצות מרהיבות באוויר עם הגלשן.

 

 (צילום: אוראל אבוטבול, shutterstock) (צילום: אוראל אבוטבול, shutterstock)
(צילום: אוראל אבוטבול, shutterstock)

 

"היתה התנגדות חזקה במים"

"שטנו בסמוך לגבול מצרים, במרחק של קילומטר מהחוף ובעומק של כ-800 מטר. כשהתחלנו לקפל את הציוד בתום השיעור, אספנו את אחד התלמידים מהמים והפלגנו לעבר העפיפון שהוא שיחרר בים ונסחף עם הרוח", מספר עומרי. "אחרי 500 מטר ראיתי שיש התזות רבות במים והבחנתי כי מערכת החוטים של הקייט עדיין במים. ניסיתי יחד עם שני אנשים למשוך אותה, אבל היתה התנגדות חזקה מצד השני בעומק".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 (צילום: אוראל אבוטבול) (צילום: אוראל אבוטבול)
(צילום: אוראל אבוטבול)

 

עומרי מציין כי מייד זיהה כי מדובר בבעל חיים כלשהו שהסתבך בחוטים. "לא ידעתי איזה דג נתפס, אבל אחרי כמה נסיונות, הצלחנו למשוך את החוטים אלינו בחזרה ושיערתי שאולי הדג כבר שוחה לכיוון שלנו, רק כשהוא התקרב אלינו, זיהיתי כי מדובר בכריש מאקו שהתהפך על הגב והיה בסכנת חיים. ידעתי שהיינו צריכים למהר כדי לשחרר אותו".

 

למרות ההתלהבות הרבה מהמפגש עם אחד הטורפים הימיים המהירים בעולם, הצוות התעשת והחל לנסות לשחרר את העמלץ מתסבוכת החוטים.


 (צילום: אוראל אבוטבול) (צילום: אוראל אבוטבול)
(צילום: אוראל אבוטבול)

 

הכריש השתולל והצוות הצליח לשחררו לים

צוות המדריכים והתלמידים משכו את הכריש אליהם כשהוא משתולל. "כל מערכת החוטים הסתבכה לו סביב סנפיר הזנב וגרמה לו לפציעות קלות וגם לשריטות בגחון. אף אחד מאיתנו לא הצליח למשוך אותו וכמעט חתכנו את החוטים כי הם החלו להסתבך לנו ברגליים", הוא מתאר את המבצע. "לבסוף סייענו לו להשתחרר מהחוטים הסבוכים עד שנותר לו חוט אחד רופף על הזנב והוא החל לצלול למטה בחוזקה עד שהחוט נשאר לנו בידיים".

 

 (צילום: אוראל אבוטבול) (צילום: אוראל אבוטבול)
(צילום: אוראל אבוטבול)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

לדברי עומרי, זו לא הפעם הראשונה שהוא פוגש בעמלץ כחול בים סוף. "כבר פגשתי בעבר במהלך גלישה בכרישי עמלץ, אבל הם לא כל כך רוצים לפגוש אותנו ולרוב בורחים מאיתנו, אבל מפגש כזה לא היה לי בחיים", הוא מסביר. "מי שלא גולש בים, יתכן שהדבר עלול להפחיד אותו ולכן רציתי לשתף את הסרטון שיגיע מאיתנו, כך שנוכל גם להסביר על הכריש המדהים ועל התצפית הנדירה, מבלי ליצור פאניקה מיותרת".

 

טורף מהיר שחי במים עמוקים וניצוד למאכל

כרישי עמלץ כחול, שייכים למשפחת העמלציים ונחשבים לכרישים של מים פתוחים ועמוקים, המרבים לנדוד. הם מצויים גם בים התיכון ובים סוף. העמלץ הכחול נחשב לאחד מהטורפים הקטלניים בעולם התת-ימי.  העמלץ הכחול (מאקו קצר סנפיר)  מגיע לאורך של עד ארבעה מטר, מצויד בשיניים חדות ודקות במיוחד, חי באזורי מים עמוקים של למעלה מ-400 מטר.

 

מפגשים בין כרישי עמלץ כחול לשוחים או צוללים שהסתיימו בתקיפה מצד הכריש נחשבים לנדירים במיוחד. המקרה האחרון בו כריש חולה תקף תיירת באילת היה לפני 46 שנה וחיפש מזון חלופי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

העמלץ הכחול ניצוד עבור בשרו הן במפרץ אילת והן בים התיכון, ונתפס רבות גם כשלל לוואי על ידי דייגים. למרבית הכרישים הטורפים יש תפקיד חשוב בשרשרת המזון הימית, אך מיני כרישים רבים סובלים מפגיעה באוכלוסייתם, עקב הילכדות בשוגג ברשתות ובמערכי חכות, ועקב הדרישה לסנפירי כרישים למטרות מאכל.

 

בשנים האחרונות תועדו מספר מקרים של עמלצים כחולים שהגיעו לביקור במרחק של כמה מאות מטרים מחופי אילת. אשתקד נסחף עמלץ כחול שנפגע מקרס דיג ומת בחוף הים של הרצליה למרות נסיונות להשיבו בחזרה לים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוראל אבוטבול, shutterstock
צילום: אוראל אבוטבול, shutterstock
מומלצים