שתף קטע נבחר

גאווה ישראלית

מצעד הגאווה הענקי כלל השנה משלחת ישראלית גדולה וצבעונית שהביאה את תל אביב לשדירה החמישית. בשיקאגו היה למשלחת הישראלית קצת פחות נעים

בשנות השבעים החלו בניו יורק מצעדי הגאווה שהתפשטו מהר מאוד בכל העולם. זה קרה אחרי עימותים אלימים כלפי משטרת ניו יורק, במחאה על הומופוביה ואלימות קבועה ומתמשכת שהפגינה כלפי הומואים וטרנסג'נדרים.

המהומות, אשר ידועות כמהומות סטונווֹל, החלו בשבת, 28 ביוני 1969, בסביבות השעה 1 אחר חצות, כשהמשטרה פשטה על גיי בר בשם "סטונוול אין" בגריניץ' וילג' בניו יורק.

 

אחרי אותן מהומות החלה הקהילה הלהט"בית להתגבש למען מאבק לזכויות להט"ב ובכל שנה המהומות הקשות מצוינות במצעדי גאווה בערים הראשיות ברחבי העולם. לאורך השנים התרחבו האירועים והפעילויות סביב המצעד ומיום בשנה, הפך זה להיות חודש הגאווה.

 

אחד ממנהגי חודש הגאווה הוא מצעד הדייקיות, מצעד של הקהילה הלסבית ברחבי ארה"ב שנערך קצת לפני המצעד במרכזי. מארגנות המצעד מסבירות שמדובר לא רק במחאה לסבית אלא גם במאבק לקבלה ממסדית וממשלתית של כל אישה שסובלת מדיכוי.

 

וכך, כשהן צועדות בסוף השבוע האחרון בשיקאגו, נשים גאות וחדורות מטרה, להגן על כולן, להילחם למען כולן, הן נתקלו בחברות למאבק שהניפו דגלי גאווה מעוטרים במגן דוד.שלוש נשים בלבד, צועדות בגאווה עם דגל הגאווה ודגל המדינה כשמארגנות המצעד פונות אליהן ודורשות שלא יצטרפו למצעד. לטענתן, הדגל גורם לנשים מסביב להרגיש "לא בטוחות".

 

תל אביב בשדרה החמישית. צילומים: אלקסי רוזנפלד ()
תל אביב בשדרה החמישית. צילומים: אלקסי רוזנפלד

 

הגדילו ועשו כשפרסמו הסבר למקרה בטוויטר וטענו שהנשים נתבקשו לעזוב מאחר והן המשיכו וקראו לתמיכה בציונות. מנהיגת הארגון בשיקאגו טענה בראיון שהדגלים הביעו איום כלפי הנשים הפלסטיניות שלקחו חלק במצעד. בנוסף, הוציא הארגון הודעה לפיה הנשים נהגו בחוסר כבוד וקראו קריאות גנאי כלפי הפלסטינים, וטענו שהארגון רואה בישראל ובציונות חלק מארגון כופה לבן.

 

הנשים, חברות בארגון יהודי ישראלי למען קהילת הלהט"ב, A Wider Bridge, הכחישו את טענת המארגנות על כך שנשמעו קוראות קריאות פוגעניות כלפי פלסטינים וטוענות שלא הייתה שום סיבה לסלק אותן.

 

חברי הארגון לקחו חלק גדול במצעד הגאווה גם בניו יורק. בשיתוף עם הקונסוליה הישראלית בניו יורק, עלו עם למעלה מ-200 משתתפים גאים על משאית מיוחדת במצעד, מעוטרת ללא שום צנזורה בדגלי ישראל, וברוח שמשחזרת את מצעדי הגאווה המפורסמים מתל אביב. "בכל שנה מציגה ישראל משאית מיוחדת במצעד הגאווה בניו יורק ושמחה לקחת חלק באירוע החגיגי", מספרת אלינה ליכט, נציגת המחלקה לדיפלומטיה ציבורית,"הפעם בחרנו למתג את המשאית הישראלית סביב מצעד הגאווה התל-אביבי במטרה להעביר מסר שבשנה הבאה צועדים בתל אביב”.

 

 

ישראלים גאים. ()
ישראלים גאים.

 

בחודשים האחרונים עמלו בקונסוליה על ההכנות למצעד, מבחירת הקישוטים ועד הפלייליסט. "פנינו לדי ג'י אהרון, די ג'י ישראלי מוכר מאוד בקהילה הגאה בעולם ששמח לקחת חלק. בדרך כלל הוא לא משמיע שירים בעברי,ת אבל השנה בחרנו ביחד להשמיע מוזיקה ישראלית שמוכרת מהמצעדים המפורסמים של תל אביב”.המשתתפים הישראלים שמחו לצעוד לצלילי המוזיקה. "יש משהו מרגש בלצעוד למען זכויות בשדרה החמישית לצלילי מוזיקה ישראלית", סיפרו.

כבר בבוקר המצעד הגיעו נציגי המשלחת הישראלית וקישטו את המשאית שנשאה מגן דוד גדול. היו מתנפחים, שימשיות צבעוניות, כדורי ומזרוני ים ואפילו חולצות בצבעים זוהרים עם הכיתוב 'אני ישראלי גאה' (באנגלית).

 

נציגי המשלחות הישראליות הגיעו בהמוניהם,ממשרד הביטחון, למשלחת האו"ם מהקונסוליה ועד עובדי אל על, כולם. נציגי הקונסוליה חילקו לקבל שקיות 'מישראל באהבה' וציידו את החוגגים במניפות.להבדיל מאירועי שיקאגו, בניו יורק החגיגה עברה בהצלחה, ובקריאות התלהבות כפי שמספרים המשתתפים. "התגובות היו מעולות", מספר אלקסי, סטודנט בן 22 שהגיע לצעוד עם הקבוצה הישראלית. "לא היו תגובות אנטי, כולם היו שמחים, אנשים מאוד עודדו אותנו כשראו את הדגל. כולם קיבלו את הקבוצה ואני הרגשתי שחזרתי לתל אביב".

 

"התגובות היו מחבקות. אולי בגלל שזו ניו יורק ואין עוד מקום כזה". ()
"התגובות היו מחבקות. אולי בגלל שזו ניו יורק ואין עוד מקום כזה".

 

המצעד עבר בשידור חיי בלייב סטרימינג בפייסבוק של הקונסוליה ובמדיה החברתית של די ג'י אהרון, אל מול מאות אלפי עוקבים. "מעולם לא צעדתי במצעד כזה", מספר צועד אחר שמעדיף להישאר בעילום שם. "התגובות היו מחבקות. אולי בגלל שזו ניו יורק ואין עוד מקום כזה. הייתה אנרגיה מדהימה, וזה היה כמו מסיבה נוסעת, חגגנו את ישראל דרך סובלנות וקבלה".

 

עד בוקר המצעד נראה היה שגם הקונסול הכללי בניו יורק, דני דיין ייקח חלק במצעד אך נאלץ לבטל בסופו של דבר, מטעמי ביטחון. "מדינת ישראל היא אחת מהמדינות היחידות שמשתתפות בצורה רשמית במצעד הגאווה הגדול והחשוב בעולם" אמר. "המשלחת הישראלית שלנו בלטה מאוד, מאות משתתפים בחרו להצטרף ולחגוג אתנו גם אם אין להם קשר לישראל או ליהדות ומאוד שמחנו על כך".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מאות משתתפים בחרו להצטרף ולחגוג איתנו".
מומלצים