שתף קטע נבחר

לח פה: 8 טיפים להתקנת שואב-אוויר

בחדר הארונות, בעליית הגג ובמרתף: הקיץ הישראלי מתאפיין בלחות גבוהה, והדבר מורגש במיוחד בחדרים שאינם מאווררים דרך קבע. "המקצוענים" עם עצות שיפתרו בעיות לחות, עובש ותחושת מחנק

במטבח ובחדר האמבטיה, התקנת ונטה (שואב אוויר) היא פתרון מוכר. אך מה לגבי חדרים אחרים שאין בהם פתח אוורור ושהלחות בהם גבוהה במיוחד? ימי הקיץ רק מחריפים את הבעיה, ומעלים את הקושי לאחסן בצורה נאותה את החפצים בחללים אלו. בכתבה הקודמת התייחסנו לבעיות לחות ועובש בחדרי שירותים ואמבטיה. בכתבה הזו נתמקד בחשיבות ההתקנה בשלב מוקדם של הבנייה או השיפוץ, בטיפים להתקנה ובדגש על חדרי ארונות, עליית גג ומרתפים.

 

עוד כתבות בנושא:

עסק עם תעודות – להיות חשמלאי בישראל

איך כדאי לחמם את הבית בחורף

מה זה בכלל הפסקות חשמל כשיש UPS בבית?

 

בשלב תכנון הבנייה: דואגים לצנרת למערכת אוורור  

"אם אתם לא רוצים להיות תלויים בקירות פנימיים וחיצוניים בבית, תוכלו לשנות את חלוקת החדרים בבית בהתאם לרצונכם תוך חשיבה על מערכת אוורור מראש", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "ממש כפי שמתכננים נקודות מים וחשמל, כך כדאי לתכנן את נקודות האוורור ולתמחר את התקנתם מראש בשלב סגירת החוזה מול קבלן השיפוצים".

 

השלב הנכון לבחירה בהתקנת ונטה הוא שלב תכנון הבית", מסבירים במוקד השירות. "ניתן להוסיף את הצנרת בגמר הבנייה או השיפוץ, אך הבעיה היא שמערכת אוורור כזו תהיה פרוביזורית. פעמים רבות נדרש להוסיף צנרת וקרניז מגבס, והתוצאה פחות אסתטית ויותר יקרה להתקנה".

 

מהו המיקום האידיאלי של ונטה בחדר?

"חשוב להתרחק כמה שיותר ממקור כניסת האוויר", ממליץ שי חזון, מנכ"ל עולם האוורור. "אם מקור כניסת האוויר הוא מתחת לדלת, אז נמקם את הוונטה ממול ובחלק העליון של הקיר. כך, האוויר יעבור את כל התא ויצא מהצד השני. אם יש אפשרות להנמכת תקרה, זו האופציה המומלצת, כי כך ניתן להגיע למערכת האוורור הטובה והאפקטיבית ביותר".

 

האם לקבוע מתג נפרד לוונטה או לחבר אותה למתג התאורה?  

"בחדרי שירותים ואמבטיה מומלץ לחבר את מתג הפעלת הוונטה אל מתג התאורה, על מנת שלא לשכוח להפעיל אותה בכל שימוש", מציע חזון. "כדאי להתקין תוספת של טיימר הכולל השהייה שניתנת לתכנות, כשההמלצה היא לתכנת את ההשהיה למשך כ-8 דקות מרגע כיבוי התאורה. המתג המשותף לוונטה ולתאורה רלוונטי במיוחד לחדרי אמבטיה ללא חלון הסמוכים לחדר שינה של ההורים".

 

פעמים רבות ישנה נישה לבגדים (מעין חדר ארונות פתוח). אם שוכחים להפעיל את הוונטה האדים עוברים אל חדר השינה וגורמים ללחות על הבגדים. חזון: "חשוב לסגור את הדלת ביציאה מהמקלחת, על מנת לאפשר את תוצאת השאיבה הטובה ביותר. ברגע שהדלת סגורה נוצר תת לחץ, והלחות נשאבת בעזרת המפוח, אל מחוץ לחדר. אוויר חדש נכנס לחדר מהמרווח שבין הדלת לרצפה".

 

במהלך שיפוץ חשוב לזכור לקצר את הדלת

"אם הדבקתם ריצוף על הריצוף הישן, תקנתם פרקט או הוספתם שטיח מקיר לקיר, זכרו לקצר את דלת חדר האמבטיה", מסביר חזון. "חשוב מאוד שיהיה רווח של 1 ס"מ בין סף הדלת לרצפה. אחרת, זה אוטם את כניסת האוויר לחדר האמבטיה ומונע אוורור תקין. לעתים אנשים מתלוננים על איכות הונטה, כשהבעיה היא היעדר אוורור כנדרש מתחת לדלת".

 

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חדר ארונות: חיישן לחות או חיישן נוכחות?

"פעמים רבות זהו חדר שאינו סגור, אלא הוא מעין נישה הקרובה לחדר ההורים שהחלק הקדמי שלה פתוח", מסביר חזון. "בחלקו האחורי יוצרים נקודת יניקת אוויר. במיקום זה שואב האוויר חייב להיות שקט, מפני שהוא בתוך חדר השינה. במקרים שבהם יש חדר אמבטיה סמוך לחדר ההורים, ישנה חשיבות להתקין שואב גם בחדר האמבטיה וגם בחדר הארונות. כמות הלחות גבוהה, וזה יכול לגרום לעובש ולטחב בחדר הארונות. בחדר זה מומלץ להוסיף חיישן לחות שגורם למפוח להיכנס לפעולה כשהוא מזהה לחות באוויר. אם חדר הארונות סגור, ניתן לחבר חיישן נוכחות שמדליק את המפוח ברגע שהוא מזהה כניסה של מישהו לחדר".

 

מה עושים בקומה שנייה או בעליית גג?

לאוויר חם יש נטייה לעלות למעלה. לכן, בבתים עם מספר מפלסים או עם עליית גג תהיה הצטברות גדולה של לחות בחלל זה. חזון: "שואב אוויר מונע מצב של לחות כלואה, ושואב אותה אל מחוץ לבית. זהו פתרון שחוסך בחשמל עבור מיזוג. במקרה כזה, התוספת המתאימה למפוח תהיה תרמוסטט אשר מכוונים לטמפרטורה מסוימת, והוא מדליק את שואב האוויר מרגע שהחדר מגיע לטמפרטורה זו".

 

במרתף: שאיבת אוויר והזרמת אוויר צח פנימה

"במרתפים הבעיה העיקרית היא לא הלחות כי אם גז הראדון שנפלט מהאדמה", אומר חזון. "אין לו צבע או ריח, והוא מאוד מסוכן. במקרה כזה, ממקמים את שואבי-האוויר בנקודה נמוכה יחסית, שכן זהו גז כבד שמצטבר בחלק התחתון של אותו חלל. במרתפים יש צורך לא רק להוציא את האוויר, כי אם להזרים גם אוויר צח פנימה. אוויר זה צריך להיות מסונן על-ידי פילטרים, כדי למנוע כניסת אבק למרתף".

 

מהי התחזוקה הנדרשת?  

חזון: "שואבי אוויר מתקדמים יותר המיוצרים באירופה מגיעים עם פילטר, הניתנת לשליפה ולרחיצה מתחת למים זורמים (ממש כמו פילטר של מזגן). לעומתם, מוצרים זולים יותר (כדוגמת תוצרת סינית), לא מגיעים לפילטר והניקוי שלהם הוא על-ידי הברשת התריסים עם מברשת או מטאטא יבשים, תוך כדי שהמכשיר פועל. אסור במהלך הפעלתו לנקות אותו עם מברשת רטובה, בשל השילוב הקטלני שבין חשמל למים".

 

מחפשים חשמלאי? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים