שתף קטע נבחר

הגירעון ירד ביוני ל-2.3%

מניתוח ביצוע התקציב לחודש יוני שפרסם היום משרד האוצר עולה כי סך הוצאות הממשלה מתחילת השנה הסתכמו ב-143 מיליארד שקל, עלייה של 9.3% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד

הגירעון המצטבר ל-12 החודשים האחרונים ירד מ-2.4% בחודש יוני ל-2.3% כאשר הממשלה אישרה עם אישור התקציב את הגדלת הגירעון ל-2.9%, כך עולה מניתוח ביצוע התקציב לחודש יוני שפירסם היום משרד האוצר.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

ניתוח הוצאות הממשלה מעלה כי סך הוצאות הממשלה מתחילת השנה הסתכמו ב-143 מיליארד שקל, עלייה של 9.3% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

הוצאות המשרדים האזרחיים עלו ב-6.8% בעוד שעל פי תקציב המדינה היו אמורים לגדול ב-8.9%, ואילו הוצאות מערכת הביטחון גדלו (בניכוי שינויים שחלו בהתפלגות הביצוע השנה) ב-7.1%, כאשר בתקציב המקורי הגידול אמור להיות 0.7% בלבד.

 

מדובר בחריגה שנמשכת כבר חודשים רבים וגם החודש מבקשים באוצר לציין כי העמידה בסיכום התקציבים (שנחתמו בין שר האוצר משה כחלון לשר הביטחון הקודם בוגי יעלון) "נתונה תחת פיקוח ומעקב לצורך ההתכנסות של משרד הביטחון למסגרת התקציב המאושר בהמשך השנה".

 

סך הכנסות המדינה ממסים ואגרות עמד ביוני על 22.3 מיליארד שקל, מדובר בגידול ריאלי בניכוי שינויים טכניים ומדד המחירים לצרכן של 4% לעומת יוני שנה שעברה. בחלוקה לפי סוגי המסים ניתן לראות כי הגבייה של מסים ישירים כמו מס הכנסה, מס חברות או מס רווחי הון עלתה ב-10%, אולם עלייה זו מגלמת בתוכה גם ירידה של 16% בגביית מיסי מקרקעין. בגביית מס שבח - 25%, על הגידול בערך הדירה בעת מכירתה עבור משקיעים נרשמה ירידה של 6%, ואילו במס רכישה נרשמה ירידה של 23% שלטענת האוצר משקפת בעיקר ירידה של רכישות דירות להשקעה, עליהן מס הרכישה גבוה יותר.

 

במסים עקיפים (מע"מ ומס קנייה) נרשמה דווקא ירידה של 3%, שעיקרה נובע מייבוא נמוך של כלי רכב לעומת יוני שעבר. על פי הנתונים, מאז תחילת השנה חלה ירידה של כ-35% בהכנסות מיבוא רכבי נוסעים. במהלך מחציתה הראשונה של השנה יובאו ארצה רכבי נוסעים בערך של 1.598 מיליארד דולר – שהניבו הכנסות ממס בגובה 3.546 מיליארד שקל. סך הכנסות המדינה מייבוא רכב, כולל חלפים, רכב מסחרי, רכב דו גלגלי וכיוצא בזה עמד על 4.101 מיליארד שקל במחציתה הראשונה של 2017, לעומת 6.105 מיליארד שקל במחציתה הראשונה של 2016- ירידה של 32.8%.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בספטמבר הקרוב יחל משרד התחבורה ביחד עם המשרד להגנת הסביבה בהחלת תכנית חדשה למיסוי רכב המבוססת על מתווה חדש המוטמע בימים אלה באירופה. לנוכח הירידה בהכנסות ממיסוי, הובע במהלך החודשים האחרונים חשש בקרב יבואני הרכב מני הטמעה של נוסחה חדשה – ומחמירה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים