שתף קטע נבחר

6 דברים שכדאי לבדוק לפני שרוכשים מזגן

מה ההבדל בין מזגן חלון למזגן עילי, מה תפוקת המזגן ומהי היעילות האנרגטית שלו? אם המושגים האלה לא אומרים לכם כלום, "המקצוענים" עם מדריך שיעשה סדר בבלגאן ויסייע לכם ברכישה חכמה של מזגן

המזגן התקלקל דווקא בימים שאתם הכי זקוקים לו? כדי שהמזגן הבא יחזיק מעמד לאורך זמן, יקרר את החדר בצורה יעילה ויהיה חסכוני בחשמל, הנה כמה דברים שכדאי לכם לברר לפני שאתם ממהרים לרכוש את המזגן הזול הראשון שנתקלתם בו ולהתחרט כעבור שנה.

 

עוד כתבות בנושא:

המדריך המלא לתיקון וטיפול במזגנים

תיקון מזגנים: להבין את התקלות

מזגנים וחשבונות חשמל: איך לקרר ולחסוך

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התאימו את סוג המזגן לצרכים שלכם 

ישנם שלושה סוגי מזגן עיקריים. כדאי לדעת מה ההבדלים ביניהם, על מנת להתאים את סוג המזגן לצרכים שלכם.

 

מזגן חלון: זהו מזגן בעל יחידה אחת, שמותקן על גבי הקיר החיצוני של הבית, וחלקו בולט החוצה. הוא מיועד לחלל קטן יחסית, כמו חדר בודד או יחידת דיור קטנה. הוא אמנם זול, חסכוני וקל יותר להתקנה, אך הוא רועש יחסית ומחייב יצירת פתח בקיר (מעין חלון) עליו יישב מתקן הקירור.

 

מזגן עילי: זהו מזגן הממוקם על קיר החדר, במקום גבוה בסמוך לתקרה. פתח יציאת האוויר נמצא בתחתית המזגן, האוויר הקר יורד למטה ומקרר במהירות את חלל החדר. ההתקנה שלו פשוטה יחסית (אורכת מספר שעות) והוא אינו גוזל מקום בחדר.

 

הוא נחשב לחסכוני יחסית, ועלותו סבירה. ואולם, הוא מצריך התקנה של מדחס מחוץ לבית, אשר לעתים פוגם בחזית החיצונית של המבנה. כמו כן, הוא מתאים בעיקר למיזוג של חלל אחד (חדר או מתחם של מטבח וסלון – בהתאם לעוצמתו). במקרה כזה, יורגשו הבדלי טמפרטורה בין חדרי הבית השונים.

 

מזגן מיני מרכזי: לצורך מיזוג של חלל גדול המחולק לכמה חדרים, יתאים מזגן מסוג זה, אשר מפזר את האוויר הקר באמצעות תעלות אוויר ("שרוולים") ברחבי הבית. הוא מספק טמפרטורה מאוזנת ואחידה לכל חדרי הבית (מה שיכול להיות יתרון, אך גם לגרום לוויכוחים על הטמפרטורה בין דיירי הבית). כמו כן, הוא הכי בזבזני בחשמל שכן הוא מקרר את כל החדרים גם אם בפועל לא משתמשים בכולם במקביל. ניתן לנטרל את הקירור באחד החדרים, אך זה לא יגרום לחיסכון בחשמל. מזגן מיני מרכזי מחייב תכנון מראש, התקנתו מורכבת ולעתים מחייבת הנמכת תקרה בגבס. במקרה של תקלות, עלויות התיקון יהיו גבוהות יותר.

 

   (צילוםף shutterstock) (צילוםף shutterstock)
(צילוםף shutterstock)

בדקו את תפוקת המזגן

תפוקת המזגן היא כמות החום או הקור שמפיץ המזגן בשעת עבודה אחת. "ככל שהתפוקה נמוכה יותר, כך המזגן יצטרך לעבוד שעות נוספות על מנת לקרר את החדר", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "לעומת זאת, תפוקה גבוהה מדי תגרום לבזבוז אנרגיה, לבלאי מואץ ולשינויים קיצוניים בטמפרטורת החדר. את התפוקה המתאימה בוחרים לפי גודל החדר ולפי מספר הנפשות בבית, מיקום החדר (ביחס לשמש), כמות הקירות החיצוניים, הקומה והמיקום הגיאוגרפי".

 

בחרו בדירוג אנרגטי גבוה 

כדי לא לרכוש מזגן זול אך לשלם את ההפרש לאורך שנים בחשבון חשמל מנופח, כדאי לשים לב לדירוג האנרגטי של המזגן. ההבדל בתצרוכת החשמל יכול להיות של מאות שקלים בשנה. כיצד יודעים מהו הדירוג האנרגטי של המזגן? "כל מזגן נושא תווית אנרגיה המציגה את היעילות שלו ומעידה על צריכת החשמל", מסבירים במוקד השירות.

 

"הדירוג מיוצג באמצעות האותיות G-A, כאשר A הוא הדירוג הגבוה ביותר ו-G הנמוך ביותר. הקפידו לרכוש מזגן בעל דירוג אנרגטי גבוה ככל שניתן, בהתאם לתקציב שלכם. נתון נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא מקדם היעילות (COP). נתון זה מייצג את היחס בין תפוקת המזגן לצריכת האנרגיה שלו. ככל שמקדם היעילות של המזגן הוא גבוה יותר, כך המזגן שלכם יהיה חסכוני יותר".

 

בדקו מהי עוצמת הרעש של המזגן

אחת הבעיות המרכזיות במזגנים היא עוצמת הרעש שלו. "העוצמה נמדדת בדציבלים ומתייחסת לשני גורמים עיקריים: יחידת המזגן החיצונית והיחידה הפנימית", אומרים במוקד השירות. "על גבי כל יחידה חיצונית חייבת להופיע תווית שתציג את עוצמות הרעש המרביות ביחס למרחק מהיחידה. על כן, הקפידו על רכישת מזגן שקט שעומד בתקנות למניעת מפגעי רעש. ככל שתפוקת המזגן גבוהה יותר, כך המזגן עשוי להרעיש יותר. לגבי היחידה הפנימית, רצוי מאד להימנע ממזגן שאינו מציין את עוצמת הרעש. במידה ולא הצלחתם לברר מה עוצמת הרעש מול המשווק, מומלץ להימנע מרכישתו".

 

בדקו מה כוללת האחריות

האחריות היא מרכיב משמעותי כשמדובר במזגנים, ואשר צריכות להשפיע עליכם כבר בשלב הרכישה. ההמלצה היא לבחור במזגן שהאחריות עליו ארוכה ככל הניתן ואשר מכסה הן את המזגן עצמו והן את ההתקנה עליו. מוקד השירות: "במקרה שהאחריות על המזגן ניתנת על-ידי המשווק והאחריות על ההתקנה ניתנת על-ידי המתקין, אתם יכולים למצוא את עצמכם חסרי אונים כשכל צד מנסה לזרוק את האחריות על האחר".

 

מה משך האחריות הנהוגה בשוק? "לרוב תקבלו שנה אחריות על המזגן וחמש שנות אחריות על ההתקנה", מסבירים במוקד השירות. "אם בחרתם להרחיב את האחריות למשך 3 שנים נוספות (בתשלום), בדקו בדיוק מה מכסה האחריות, אלו החרגות יש בה, אלו סוגי תקלות ורכיבים מכוסים ומה תהיה עלות ביקור טכנאי וחלקים".

 

בדקו האם המזגן נוח לתפעול ולתחזוקה

בדקו האם השלט נוח לתפעול והאם הפילטרים קלים לפירוק ולניקוי. "חשוב לוודא שהשלט הרחוק מאפשר שליטה על כל הפעולות של המזגן", ממליצים במוקד השירות. "העדיפו מזגן שמציג השוואה בין הטמפרטורה המבוקשת לזו שקיימת בפועל בחדר ושניתן לשלוט בצידוד התריס ימינה ושמאלה מבלי לטפס על סולם בכל פעם שרוצים לשנות את הכיוון. תכונה נוספת מומלצת היא אפשרות הפסקת פעולה בעזרת טיימר מתקדם שמאפשר מחזורי הפעלה וכיבוי קבועים (טיימר מומלץ במיוחד לשומרי שבת)".

 

כדי שתוכלו לנקות את הפילטרים בקלות מדי כמה שבועות, בדקו שהגישה אליו נוחה ושניתן לפרק ולהרכיב אותו בקלות יחסית מבלי שיישבר. ישנם מנגנונים עדינים מדי, אשר ברגע שחלק בהם נשבר המזגן מרעיש בעוצמה רבה מבלי שניתן לתקן זאת.

 

מחפשים טכנאי מזגנים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים