שתף קטע נבחר

ארדואן: "העולם המוסלמי לא יכול לשתוק לנוכח ההפרות באל-אקצה"

ביום חמישי ניהלו ארדואן וריבלין "שיחה טובה מאוד" על האירועים האחרונים בהר הבית, אך אתמול כבר גינה הנשיא הטורקי את "האלימות הישראלית המופרזת" והיום חידד: "יש הפרות מתמשכות בהר הבית, העולם המוסלמי לא יכול להתעלם". בסוף השבוע: הפגנות ותקיפת בתי כנסת בטורקיה. שרי החוץ של הליגה הערבית יתכנסו לפגישת חירום: "ישראל משחקת באש"

"לא יכולים לשתוק". ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לא יכולים לשתוק". ארדואן(צילום: רויטרס)

"העולם המוסלמי לא יכול לשתוק לנוכח האירועים בהר הבית", כך אמר הבוקר (יום א') נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, במסיבת עיתונאים בנמל התעופה "אטאטורק" באיסטנבול לפני נסיעתו לסעודיה, כווית וקטאר. אתמול גינה ארדואן את "האלימות המוגזמת" מצד ישראל במהלך העימותים במזרח ירושלים וכינה את שלושת הפלסטינים שנהרגו במהומות "שהידים". בד בבד נראה שהאנטישמיות בטורקיה מרימה את ראשה בשתי הפגנות מאיימות ואלימות מחוץ לבתי כנסת במדינה במהלך סוף השבוע האחרון.

 

"כוחות הביטחון הישראליים צריכים להימנע מכל שימוש באלימות ולפעול בהתאם לחוק הבינלאומי ולערכים הומניים עקרוניים", חידד ארדואן. העולם המוסלמי לא יכול לשתוק לנוכח ההפרות המתמשכות במסגד אל-אקצה בירושלים".  

 

גם מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, התייחס לאירועים, ואמר כי "ישראל משחקת באש". הוא הוסיף כי "ירושלים היא קו אדום שאי אפשר לחצות". ביום רביעי הקרוב יתכנסו שרי החוץ של הליגה הערבית לפגישת חירום אודות המצב בירושלים.

  

לפני נסיעתו למפרץ הפרסי התייחס הנשיא הטורקי גם למשבר החריף בין מדינות האזור לקטאר. "לאף אחד אין אינטרס להמשיך ולגרור את המשבר הזה עם קטאר", אמר והוסיף כי טורקיה מעודדת מציאת פתרון מידי למצב.

התפרעויות באזור שער האריות בקרבת הר הבית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
התפרעויות באזור שער האריות בקרבת הר הבית(צילום: גיל יוחנן)

 

בערב יום חמישי, לפני העימותים בהר הבית ובמזרח ירושלים במהלך סוף השבוע האחרון, שוחח נשיא המדינה ראובן ריבלין עם ארדואן, לבקשתו של האחרון, חרף התנגדות מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו ומצד משרד החוץ. בהודעה חריגה תקף ריבלין את מי ש"העדיפו להשחיר את פניו במקום לפעול למען טובת המדינה", וזאת בעקבות הביקורת על השיחה שהתקיימה.

 

השיחה בין השניים הוגדרה כ"טובה מאוד". ארדואן ביקש שישראל תשקול להוריד את המגנומטרים ואמר שהם יקשו מאוד על המתפללים. ריבלין השיב שישראל מחויבת לשמור על ביטחון אזרחיה ועל ביטחון המתפללים וכי תשמור על חופש הפולחן והסטטוס קוו.

 

בשיחתם הבהיר הנשיא למקבילו הטורקי כי "מתקפת הטרור שהתרחשה בהר הבית, מקום קדוש עבור כולנו, היא חציית קו אדום בלתי מתקבלת המעמידה בסכנה את היכולת שלנו לחיות יחד". הנשיא הזכיר לארדואן כי לאחר מתקפות הטרור בטורקיה מיהרה מדינת ישראל לגנות בתוקף מעשים נפשעים אלו: "אנו מצפים לשמוע גינוי דומה גם מטורקיה מפני שטרור הוא טרור בכל מקום שבו הוא מתרחש, בירושלים, איסטנבול או פריז".

 

בתי כנסת במתקפה בטורקיה

על רקע האירועים, שתי הפגנות מאיימות ואף פעולות ונדליזם נגד בתי כנסת בטורקיה, שנראה כי יצאו לפועל בתמיכה שקטה של המשטר - בצל אירועי הר הבית - מדאיגות מאוד את הקהילה היהודית במדינה.

 

בלילה שבין חמישי לשישי התקיפו את בית הכנסת "נווה שלום" באיסטנבול עשרות מפגינים, השליכו אבנים לעבר בית הכנסת, בעטו בדלתותיו וניסו לפרוץ פנימה. המפגינים ביקשו למחות על הצבת המגנומטרים בהר הבית וקראו קריאות "אללה אכבר". בכניסה לבית הכנסת נאם מנהיג מקומי של מפלגת "האיחוד הלאומי", קורסאט מיצ'אן, והאשים את ישראל ב"הטרדת אחינו הפלסטינים ופגיעה בחופש הפולחן שלהם".

  

 

אחד המפגינים בעט בדלתות בית הכנסת, ושני מפגינים טיפסו על הדתות ותלו שלטים שעליהם תמונות של כיפת הסלע. בקהילה היהודית נדהמו מכך שזמן קצר לפני ההפגנה עזבה את המקום ניידת המשטרה שמאבטחת דרך קבע את בית הכנסת – שבעבר היה יעד לפיגועי טרור.

 

בשבת הותקף בית הכנסת העתיק על שם אחרידא בשכונת באלאט באיסטנבול, בית כנסת מיוחד במינו שהקימו במאה ה-15 מהגרים יהודים שהגיעו ממקדוניה ושבמת החזן שלו נראית כמו תיבת נוח. כמו במקרה הראשון, גם שם נעלמה ניידת המשטרה שמוצבת במקום, והמפגינים הגיעו וצבאו על בית הכנסת. הקהילה היהודית צייצה בשבת על המתרחש ליד בית הכנסת ואף תייגה את ראש הממשלה הטורקי ואת שר הפנים בקריאה שישימו קץ לתופעה.

בתוך בית הכנסת אחרידא ()
בתוך בית הכנסת אחרידא
 

מי שעומד מאחורי שתי ההתקפות הם לאומנים דתיים הקשורים למפלגה בשם "מפלגת האיחוד הלאומי" - שאומנם אינה קשורה רשמית למפלגתו של ארדואן, אך קשורה אליה אידיאולוגית. העובדה שהמשטרה עזבה את המקום בשני המקרים עשויה להעיד על כך שההפגנות התקיימו בהסכמה שקטה של השלטונות, שאפשרו מעין "הוצאת קיטור" נגד יהודים.

 

הקהילה היהודית מודאגת מאוד מהמצב. היא פרסמה הודעה רשמית שבה דרשה מהשלטונות להפסיק את התופעה. עיתונאים יהודים שכותבים בעיתון הקהילה "שלום" צייצו בחשבונות הטוויטר שלהם שמותר למתוח ביקורת על המדיניות של כל מדינה, אבל הביטוי של המחאה לא יכול להיות נגד בתי תפילה אלא מול שגרירויות וקונסוליות. 

 

בתוך כך, ברקע סערת הצבת השערים המגנומטריים בהר הבית, המתפללים הפלסטינים לא נכנסים לתוך מסגד אל-אקצה משום שהם מתנגדים לעבור בידוק ומעדיפים להתפלל בכניסה לשער האריות ושערים נוספים. הבוקר היה המסגד ריק מאנשים והדלתות היו סגורות.

 

הלילה התקינה המשטרה מעבר חדש לבידוק המתפללים שנכנסים למסגד אל-אקצה. המעבר עשוי להחליף את גלאי המתכות שהוצבו במקום וחוללו סערה. הבידוק במעבר יתבצע באמצעות מצלמות מעקב מיוחדות. במעבר החדש לא עורכים בידוק פרטני לכל מי שרוצה להיכנס לשטח ההר, אך הוא כולל מצלמות מיוחדות שיוכלו לזהות את מי שמחזיק בסכינים, כלי נשק, רימוני יד או כל דבר חשוד אחר. המגנומטרים במקום טרם פורקו, וחלק ממי שמבקשים להיכנס להר הבית נבדקים בהם.

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים