שתף קטע נבחר

תגלית חשובה: האם נמצאה העיר האבודה יוליאס

ממצאים חדשים שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות מצפון לכנרת מחזקים את זיהוי המקום כעיר הרומית יוליאס. העיר, שלא זוהתה עד היום, הוזכרה בכתבי יוסף בן מתתיהו ועל פי המסורת הנוצרית נולדו בה שלושת השליחים של ישו

 

בית המרחץ שנמצא באתר החפירות הארכיאולוגיות  (צילום: זקרי וונג) (צילום: זקרי וונג)
בית המרחץ שנמצא באתר החפירות הארכיאולוגיות (צילום: זקרי וונג)
בחפירות ארכיאולוגיות שהסתיימו בשבוע שעבר בשמורת הטבע מג'רסה (בטיחה) ליד העיר הקדומה בית צידה (ציידא) צפונית לכנרת - התגלו ממצאים חדשים שמחזקים את ההערכה כי אתר "בית הבק" נבנה על חורבותיה של העיר הרומית האבודה יוליאס. העיר הוזכרה בכתביו של יוסף בן מתתיהו, ועל פי המסורת הנוצרית נולדו בה שלושת שליחיו של ישו (מתוך 12) - פטרוס, אנדריאס ופיליפוס. 
בעבר התגלו באתר שרידים מהתקופה הביזנטית בלבד (צילום: זקרי וונג) (צילום: זקרי וונג)
בעבר התגלו באתר שרידים מהתקופה הביזנטית בלבד(צילום: זקרי וונג)

 (צילום: זקרי וונג) (צילום: זקרי וונג)
(צילום: זקרי וונג)

מטבע כסף שהתגלה, מימי הקיסר נירון (צילום: יהושע דריי) (צילום: יהושע דריי)
מטבע כסף שהתגלה, מימי הקיסר נירון(צילום: יהושע דריי)

בחפירה שהסתיימה באתר בשבוע שעבר, בניהולו של ד"ר מרדכי אביעם מהמכללה האקדמית כנרת ופרופ' סטיב נוטלי מהקולג' הנוצרי "נאיאק" בניו יורק, התגלו חרסים ומטבעות מהמאה הראשונה ועד המאה השלישית לספירה. בעבר התגלו באתר שרידים מהתקופה הביזנטית בלבד, כך שהממצאים החדשים מחזקים את ההשערה שבמקום הייתה עיר רומית עתיקה.

 

הפתעה בתחתית החפירה

"חוקרים טענו בעבר שהאתר התקיים רק בתקופה הביזנטית ולכן הוא אינו מועמד לזיהויה של העיר יוליאס ההיסטורית", הסביר ד"ר אביעם. "ההפתעה שלנו הייתה כאשר בתחתית החפירה ובשטח מצומצם התגלו קיר מבנה ולידו רצפת פסיפס וממצאים שמאפיינים בית מרחץ. בתקופה הרומית בית מרחץ לא היה מבנה נפוץ בכפרים, ולכן יש בכך רמז חשוב לאפשרות כי מתחת לפני השטח משתרעים שרידיה של העיר האבודה יוליאס, עירם של שלושת שליחי ישו, שלא זוהתה עד היום".

 

ד"ר אביעם ציין כי אתר "בית הבק" היה במהלך ההיסטוריה מתחת לגובה פני הכנרת. "במאה השלישית לספירה הופסק האכלוס במקום, אולי עקב הצפה גדולה של נהר הירדן, שהיישוב מצוי בסמיכות לו, כפי שמציין גם יוסף בן מתתיהו, שמונה להיות מושל הגליל על ידי ממשלת המרד בסוף שנת 66 לספירה", אומר ד"ר אביעם.

 

השכבות מעל הקיר הרומי ובית המרחץ נותחו על ידי הגיאולוגים פרופ' נעם גרינבאום מאוניברסיטת חיפה וד"ר נתי ברגמן מהמעבדה לחקר הכנרת, והן הצביעו על כך שהמקום כולו כוסה בסחף. "לאחר שפני השטח באזור 'בית הבק' התרוממו בשני מטרים לערך, נבנה בשטח זה מכלול בניינים בתקופה הביזנטית", הוסיף ד"ר אביעם. "כ-30 מטבעות התגלו תחת ריצוף הבתים, כמעט כולם מהמאה החמישית לספירה. מציאת עשרות קוביות פסיפס של זכוכית מוזהבת בעונה שעברה ובעונה הנוכחית מעידה על כך שבמקום עמדה כנסייה חשובה ומפוארת. מכיוון שבאתר בפארק הירדן אין כלל שרידים מהתקופה הביזנטית, נראה כי הממצא שהתגלה בחפירה ב'בית הבק' מחזק את זיהויו של האתר כעיר יוליאס".

 

אחד הממצאים שהתגלו בשכבת הקרקע הוא מטבע כסף (דינר) מימי הקיסר נירון, מהשנה 66-65 לספירה. באותם ימים, בסוף שנת 66 לספירה, הגיע לגליל יוסף בן מתתיהו, שניהל קרב נגד חיילים רומיים מצבאו של המלך אגריפס השני ליד בית צידה. בביצות שסביב העיר מעד סוסו של מתתיהו והוא נפצע. על פי ספרו, הוא הובל לרופא בכפר נחום ושם טופל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זקרי וונג
העבודות בעיר האבודה
צילום: זקרי וונג
מומלצים