שתף קטע נבחר

זהירות, חאפר: כך תימנעו מאיטום לא מקצועי

איטום הגג כרוך בעלויות גבוהות יחסית. כדי להבטיח שתקבלו תמורה לכסף שלכם, לוודא שהעבודה תהיה מקצועית ושתהיה לכם אחריות עליה, אתר "המקצוענים" עם מדריך שיגן עליכם בתקופה שלפני הגשמים

אתם מבקשים הנחה משמעותית, קבלן האיטום מסכים, אך בפועל מי שיכול להיפגע הוא אתם. אם בעל המקצוע חוסך בחומרים ובזמן העבודה ויתגלו כשלי איטום, חשוב שתבדקו שאכן מגיעה לכם אחריות, ושהאותיות הקטנות לא מחריגות אותה. ממה כדאי להיזהר לפני שמזמינים בעל מקצוע לאיטום הגג או המרפסת? לפניכם הסקירה.

 

עוד כתבות בנושא:

ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג

סימנים של רטיבות

 

איטום בלתי מקצועי באמצעות זפת

שימוש בזפת שלא בהתאם לתקן: למרוח זפת על הגג לא בהכרח מעיד על כך שהאיטום תקין. על הזפת להיות בהתאם לתקן, הן מבחינת סוג הזפת והן מבחינת הכמות. יש צורך ב-1.5 ק"ג זפת קשה (75/25) על כל מ"ר על מנת שהאיטום יהיה מספק.

 

מוותרים על היוטה ויריעת פייברגלאס: אם בחרתם באופציה של איטום באמצעות זפת, עליכם לוודא שבעל המקצוע מניח יריעת פייסברגלאס בין שתי שכבות הזפת ויוטה בכל מעטפת הגג בחיבור שבין משטח הגג לקירות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

איטום בלתי מקצועי באמצעות יריעות ביטומניות  

לא מפנים את הגג לפני התקנת היריעות: התקנה מקצועית של יריעות ביטומניות מחייבת ניקוי יסודי של הגג, פירוק קולטי השמש והאנטות ופינוי דוד השמש. אם בעל המקצוע לא עושה זאת, ומסתפק בהנחת יריעות מסביב לכל אלו, הרי שאתם משלמים הרבה מאוד כסף ובפועל לא משיגים גג אטום.

 

על מנת שהגג יהיה אטום, אסור שיהיו כשלים. ברגע שיש נקודות תורפה בשל כמות גדולה של חיבורי יריעות והתקנה פרוביזורית שלהם, אין כלל טעם להשקיע ביריעות ואולי עדיף להסתפק באיטום באמצעות זפת (תוך הקפדה על סיוד אחת לשנה).

 

"בעלי מקצוע מתפתים לעשות זאת, כיוון שהצרכנים מבקשים הנחה במחיר ועושים סקר שוק לפני, תוך שהם שמים דגש בעיקר על המחיר", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

"כדי לא להפסיד את העבודה, קבלני האיטום מתפשרים והתוצאה שהם מחריגים לרוב אחריות במקרה של בעיות איטום. כדי שהאיטום יהיה אפקטיבי, חשוב להלחים בצורה יסודית את היריעות זו לזו על מנת שלא יהיו כשלי איטום שדרכם מים יחדרו אל תשתית המבנה".

 

לא עושים "רולקות": במקרה של הנחת יריעות ביטומניות, לא מספיק לכסות את הגג, אלא יש צורך לכסות גם את החיבור שבין משטח הגג לקירות שסביבו. אחרת, מים יחדרו דרך החיבור. לכן, התקנה מקצועית כוללת רולקות (מעין פאנלים), עלייה עם היריעות לכיוון הקירות לגובה של כ-30 ס"מ. כך, במקרה של הצפה, מים לא יחדרו פנימה.

 

מציעים לכם יריעות בעובי של 4 מ"מ במקום של 5 מ"מ: הרצון להיות אטרקטיביים במחיר גורם לחלק מבעלי המקצוע להציע לכם יריעות דקות מדי. ההבדל הוא אמנם רק של מ"מ אחד, אך המשמעות היא שהמרקם, הלבד שבתוך היריעה ואיכות האיטום – הם אחרים. רק אם יש שכבת זפת על הגג ניתן להסתפק ביריעה הדקה יותר. אחרת, לא כדאי להתפשר מפני שהחיסכון יהיה בעוכריכם לטווח רחוק.

 

מוותרים על שכבת פריימר: אם היריעות שעל הגג התחילו להתנפח ואתם מזמינים בעל מקצוע לצורך התיקון, ודאו שהוא מוציא את היריעות שהתנפחו ומקפיד למרוח שכבת פריימר (חומר מקשר) לפני שהוא מלחים מחדש את היריעות. עליו להמתין כ-24 שעות לפני ייבוש הפריימר וריתוך היריעות מחדש. חאפר ימנע מלעשות זאת, וילחים את היריעות כפי שהן. הבעיה היא שבגלל שהמשטח מלא באבק ואינו נקי, החומר אינו נאחז בצורה טובה ללא החומר המקשר, וזה גורם ליריעות להתנפח שוב ולתיקון להיות לא אפקטיבי.

 

לא מתקינים נקז מים כפול במרפסת: כשמדובר באיטום של מרפסת, יש לוודא שלאחר פירוק הריצוף והתקנת היריעות בעל המקצוע דואג להתקנת נקז מים כפול שממוקם מתחת ליריעות ומעל מפלס המרפסת כדי למנוע כשלי איטום בעתיד.

 

לא עושים בדיקת הצפה: אם אתם מטפלים באיטום הגג בעונה שלפני הגשמים, אל תוותרו על בדיקת הצפה (כשמדובר באיטום עם יריעות על גג רגיל או באיטום של גג מרוצף). בדיקה זו תבטיח לכם שאם תאתרו תקלה היא תטופל מיידית ולא כעבור כמה חודשים לאחר ההתקנה.

 

בעיות באיטום בגג מרוצף  

מסתפקים בהחלפת רובה ולא מפרקים את הריצוף: הפתרון המקצועי שמעניק את האיטום האיכותי ביותר הוא לפרק את אריחי הריצוף של המרפסת או של הגג המשותף, לאטום את המשטח עם יריעות ביטומניות ורק לאחר מכן לרצף מחדש.

 

אם אתם מזמינים בעל מקצוע שמציע לחרוץ את הרובה שבין האריחים ולמרוח רובה חדשה, קחו בחשבון שזה פתרון זמני בלבד ולא בהכרח יעיל בכל המקרים.

 

מציעים שכבת סילר במקום חומר איטום מקצועי: אם מוצע למרוח שכבת סילר על משטח מרוצף במקום איטום של ממש, חשוב שתדעו שכלל לא מדובר בחומר איטום. זהו חומר שבמקור משמש להתזה על אבנים טבעיות של קירות חיצוניים, ולא יהיה עמיד במצב של היקוות מים על המרפסת או הגג.

 

חומר פוליאוריטני, על אף שאינו אוטם בצורה הרמטית, הרי שהוא עדיף על פני שכבת סילר. חשוב שתוודאו שמורחים לכם שכבות של חומר זה בכמות של כשני קילו עבור כל מ"ר. את החומר יש למרוח גם בין חיבור הרצפה לקירות עד לגובה של לפחות כ-15 ס"מ, למקרה שתהיה הצפת מים.

 

באופן כללי, חומרי איטום שמיועדים להיות שכבה חיצונית בלבד נמכרים בתור חומרי איטום, כשבפועל הם אמורים לשמש רק להלבנה ואינם מתאימים לאורך זמן לאקלים הישראלי. חומר אקרילי, למשל, נועד לבודד חומר איטום קיים (יריעות או בטון מוחלק) מפני השמש.

 

חומר פולימרי, לעומת זאת, נועד לחזק את התפרים שבין היריעות שהולחמו. צריך להבין שאלו חומרים זמניים שיחזיק מעמד כשנתיים, ובמצב של מים עומדים הם יתפרקו.

 

כמו כן, ישנם סוגים שונים של חומרים, בדרגות איטום שונות, וחשוב לוודא שהחומרים ששמים לכם איכותיים. אמנם לצרכן אין מידע מעמיק בתחום זה, אבל אין מה להתבייש וחשוב לבקש מבעל המקצוע את שם החומר וסוגו ולהביע התעניינות, לכל הפחות.

 

בעיות עם מתן אחריות

"הבעיה הנפוצה ביותר בתחום האיטום, היא כשמטפלים בכשל איטום נקודתי בגג, שכן אז כל בעל מקצוע זורק את האחריות לבעל המקצוע השני", אומרים במוקד השירות. "לכן, כדאי להימנע מתיקון נקודתי ולאטום את כל הגג אצל אותו קבלן איטום. אחרת תאבדו את ה'אחריות' על העבודה. בנוסף, כדי לוודא שעוד 10 שנים כשתתעורר בעיה יהיה לכם אל מי לפנות, דאגו לשמור את תעודת הזהות של בעל העסק, כדי שתוכלו להתחקות אחריו למקרה שישנה את שם החברה. בעיות איטום לרוב לא מתעוררות בשנה-שנתיים הראשונות. איכות האיטום תתגלה כעבור עשור, ואז תרצו שתהיה לכם כתובת לפנות אליה".

 

מחפשים קבלן איטום? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים