שתף קטע נבחר

בית דין: אין גט עד ביטול הסעיף בהסכם הממון

בני זוג הסכימו שבמקרה שהאישה תרצה להתגרש והבעל יסרב – הוא יחויב ב-10,000 שקל בחודש. כשהם אכן נפרדו, הדיינים עיכבו את מתן הגט

בית הדין הרבני בירושלים סירב לאחרונה לקבל תביעת גירושים שהגישה אישה עד שלא יבוטל סעיף מיוחד בהסכם הממון שחתמה מול בעלה במהלך הנישואים. הדיינים קבעו שאלמלא יבוטל הסעיף, יהיה חשש ל"גט מעושה".

 

בני הזוג חתמו על הסכם הממון ב-2010, כחמש שנים לאחר נישואיהם. הסעיף המדובר קבע שאם האישה תרצה להתגרש והבעל לא ייתן לה גט בתוך 120 יום הוא יהיה חייב לשלם לה מזונות בסך 10,000 שקל לחודש עד למתן הגט בפועל, ללא קשר להכנסותיה העצמאיות.

 

ההסכם אושר וקיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה. ואכן, לאחרונה הגישה האישה תביעת גירושים, ובבית הדין עלתה השאלה אם ניתן לזמן את הצדדים לסידור הגט כל עוד הסעיף בתוקף.

 

הדיינים - הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם והרב דוד מלכא - הסבירו שמימוש הסעיף היה יכול להיחשב כתשלום ראוי אם על פי ההלכה הוא היה מחויב במזונות אשתו בסכום זה. אבל מאחר שאין פסיקה המחייבת את הבעל במזונות כאמור, מדובר למעשה בקנס המושת עליו בשל סירובו לתת גט.

 

הם הבהירו שפוסקים רבים ובראשם הרשב"א כתבו שגט שהושג לאחר שהבעל נאלץ לתת אותו עקב קנס שהוטל עליו נחשב ל"גט מעושה" פסול. הם הבהירו ש"איש איננו מגרש אלא ברצונו", למעט מקרים שבהם קיימת עילה לכפיית גט.

 

הדיינים ציינו שיש בהלכה גם קולות אחרים מקלים יותר שלפיהם אם הבעל קיבל על עצמו את הקנס מראש לא מדובר בכפייה והגט כשר. אולם הם הדגישו שרוב הפוסקים הלכו בדרך הרשב"א וקבעו שיש לפסול גט בכל מקרה שבו הוא ניתן עקב אילוץ כספי.

 

עוד נקבע שמאחר שבמקרה זה החיוב הכספי שהוטל על הבעל נקבע כחיוב מזונות, ומדובר בחוב שניתן לאכוף בהוצאה לפועל, הכפייה שיכולה להיווצר חמורה יותר שכן היא לא מצטמצמת אך ורק לתשלום הקנס הכספי אלא עלולה להיות כרוכה במאסר במקרה של אי תשלום, מצב שהופך את הגט למעושה לכל הדעות.

 

הדיינים הזכירו פסק דין של בית הדין הרבני הגדול שלפיו יש להימנע מלאשר הסכמי גירושים שבהם מתחייב הבעל לשלם קנס אם יתחרט ויסרב לתת גט.

 

בנסיבות אלה, ומאחר שלא נמצאה עילה לכפיית גט, קבעו הדיינים שלא ניתן לאשר לצדדים להתגרש, אף לא בהסכמה, כל עוד סעיף הקנס בתוקף. הדיינים הורו לצדדים להגיש לבית הדין הסכם חתום שלפיו הסעיף הבעייתי מבוטל וחסר תוקף בטרם ניתן יהיה לזמנם לסידור הגט.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד ראובן טקו
  • ב"כ הנתבע: עו"ד זאב פרבר
  • עו"ד טלי רונן עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים