שתף קטע נבחר

גרים בבניין? 10 הדיברות לגינה מטופחת וחסכונית

בחירת הצמחים אותם שותלים בגינה המשותפת היא שתקבע אם הגינה שלכם תיראה מטופחת או מוזנחת. אתר "המקצוענים" עם מדריך לגינה מטופחת, שתהיה חסכונית בהשקיה וקלה לתחזוקה

לקראת החגים, ודאי תרצו להתחדש ולהפוך את גינת הבית המשותף לפורחת ולחגיגית. אילו צמחים מומלץ לשתול בגינה, כך שנהנה מהם לאורך כל השנה, על מה חשוב להקפיד מבחינת תחזוקה, כיצד ניתן לחסוך בעלויות ההשקיה ואיך ניתן לשדרג גם את הלובי של הבניין? לפניכם המדריך, אותו תוכלו להעביר לחברי ועד-הבית ולוודא שהם מיישמים אותו.

 

עוד כתבות בנושא:

חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה

טיפים לגינה חסכונית בקיץ

נפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ

 

    (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תאורה - מטעמי בטיחות, נוחות ואסתטיקה

"חשוב שהגינה תהיה מוארת במשך כל ימות השנה, מטעמי בטיחות, נוחות ואסתטיקה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". לשם כך, יש להקפיד במיוחד על תאורת שביל ועל תאורת מספר הבית בחזית. בנוסף, לטובת הדגשת הצמחייה, מומלץ להשתמש בתאורה המאירה על עצים מיוחדים ועל הכדים מכיוון מטה כלפי מעלה. עדיף להשתמש בתאורת לד, שכן היא חסכונית בחשמל ועמידה לאורך זמן רב יותר. את כל התקנות התאורה יש לבצע על קו מתח נמוך של 12 וולט, מטעמי בטיחות, תוך הקפדה על התקנה רק באמצעות חשמלאי מוסמך".

 

צמחים רב שנתיים 

 "בחזית הבניין מומלץ לשתול צמחים רב שנתיים, חסכוניים במים, המפיקים פריחה לאורך כל השנה ומוסיפים הרבה צבע", מציע זאב פישפדר, הנדסאי אדריכלות נוף מהאגודה לתרבות הדיור. "למשל, שיח בשמת השולטן, הפורח בשלל צבעים ומצטיין במיוחד במקומות של צל וחצי צל. לעומתו, גרמית משתרעת וגזניה אשונה קיימים בשלל צבעים, ומתאימים לתנאי שמש מלאה. את שניהם יש לשתול לפי קבוצות של צבעי פריחה, עם עדיפות לשתילה של לפחות שמונה יחידות צבע בכל קבוצה".

 

על צמח ועל ריח: צמחים ריחניים

"צמחים אלה גם יפים וגם מפיצים ריח נעים, לאורך כל השנה", אומר פישפדר. "למשל, כל הצמחים ממשפחת היסמין, יערה וצסטרום לילי, המעניקים פריחה בעלת ריח מתקתק בשעות הערב והלילה".

 

עצי נוי שכדאי לשתול

"עצי נוי מוסיפים צל ומראה פורח וירוק", אומר פישפדר. "חשוב להקפיד לבחור עצים בגודל קטן עד בינוני, בעלי מערכת שורשים 'שיפודית' (שמעמיקה כלפי מטה) ולא בעלי שורשים שטחיים. למשל, ברכיכיטון אדרי, כוריזיה הדורה ופנסית דו-נוצתית".

 

לדבריו, "יש לשמור על העץ במידות קטנות יחסית, עד לגובה של 7 מטר ולא יותר, כדי שהגנן יוכל לגזום ולתחזק את העץ גם ללא מנוף – מה שיפחית משמעותית את עלויות התחזוקה. יש למקם את העצים רחוק מהבניין- לא מתחת למרפסות ולא בסמיכות לקווי חשמל וטלפון וקווי ביוב".

 

שיחי נוי שאינם מצריכים גיזום תמידי

"שיחי נוי משמשים כגדר חיה מסביב לגינה", אומר פישפדר. "מומלץ לבחור שיחים בעלי עלים קטנים וצפופים, שאינם מצריכים גיזום תמידי וניתן לעצבם בצורות כגון כדור, מרובע ועוד. שיחי הנוי המומלצים הם ליקופילום (לבן עלה שיחני) - בעל עלים אפורים או ירוקים, אוג חרוק, דורנטה זהובה, והדס קטן-עלים, אשר מתאים לגדר חיה נמוכה וריחנית".

 

עצי פרי ממשפחת ההדרים

"מומלץ מאוד להוסיף לגינה עצי פרי, בעיקר ממשפחת ההדרים", מציע פישפדר. "הם אינם מלכלכים, הם ירוקי עד ומעניקים פריחה אביבית ריחנית ופירות כתומים או צהובים שמוסיפים לגינה המון חן, צבע ויופי. גם עץ זית יפה ומעוצב בחזית הבניין יוסיף המון ואופי לכניסה לבניין".

 

פינות ישיבה מעוצבות וכדים לקישוט

"את עצי הפרי ניתן לעצב כעצי צל קטנים, ולמקם תחתיהם פינות ישיבה (כמו ספסלים מעוצבים)", מסביר פישפדר. "ניתן להוסיף כדים מעוצבים בשלל סגנונות לכניסה וללובי של הבניין. אם הכניסה היא בסגנון כפרי, בחרו כד בצבעי אדמה. אם המראה הוא מודרני, למשל לבן ושחור, התאימו את הכד למראה הגינה. מומלץ להשתמש בכדים שמותקנת בהם מערכת השקיה הידרופונית, אשר באמצעותה הצמח מקבל את המים מכיוון תחתית הכד. שיטה זו מאפשרת חיסכון במים ומעניקה לצמח מים באופן שוטף ולפי הצורך, ללא סכנה של השקיית יתר".

 

השקיה - התקינו טפטפות, ממטרות ומחשב השקיה

"מכיוון שלרוב מדובר בשטח גדול יחסית, ישנה חשיבות להשקיה מדויקת וחסכונית", אומר פישפדר. "לשם כך, מומלץ להתקין טפטפות המכוונות ישירות אל הצמחים ומחשב השקיה. "אם כבר יש לכם מחשב כזה, חשוב לבדוק מדי פעם האם הוא תקין, ולהתאים את כמות ההשקיה למזג-האוויר. יש להקפיד להשקות את הגינה בשעות הבוקר המוקדמות (בין 5 ל-8 בבוקר), ובימים חמים במיוחד להוסיף 3-4 הפעלות נוספות במשך השבוע. כמו כן, יש לוודא שהממטרות מכוונות רק אל מרבדי הדשא ולא אל שבילי המעבר".

 

דישון וזיבול הגינה

 "מומלץ להקפיד באופן שוטף על תוספת חומרי דישון וחומר אורגני לטובת הצמחים בגינה", מסביר פישפדר. "את החומר האורגני (קומפוסט), הדואג לשמור על פוריות האדמה, יש לפזר שלוש פעמים בשנה (באביב, בקיץ ובסתיו) בערוגות הצמחים והפרחים, ולאחר מכן לערבב אותו יחד עם האדמה. את הדישון (דשן גרגרים בשחרור איטי) הדואג לכך שהצמחים יהיו ירוקים ופורחים, יש להוסיף פעמיים בשנה. לשם כך יש להטמין כפית או שתיים של הדשן מתחת לטפטפת שלצד הצמח, בהתאם לגודלו".

 

צמחים המתאימים ללובי הבניין 

"בתוך הלובי מומלץ לשתול צמחייה טרופית ממשפחת צמחי הבית: דקל חמדוריאה (דמוי במבוק), כידונן גלילני או שרך כליין קיפח", מציע פישפדר. "ניתן לשתול גם צמחי בית נשפכים: קיסוס זוחל מגוון, יהודי נודד ארגמני או ירקה מגוונת".

 

למראה מרשים של הכניסה לבניין, כדאי למקם מספר כדי ענק, הקיימים בשלל עיצובים וגוונים: מקושקשים, מבריקים, בעלי מרקם מחוספס דמוי אבן, משולבים באבני חרס צבעוניות ועוד. שתלו בהם צמחים בעלי עלים רחבי ידיים ליצירת אפקט ירוק ורענן".

 

האם כדאי לשתול צמחים מלאכותיים? "מכיוון שמדובר במקום בעל אור מועט בדרך כלל, ניתן לרכוש צמחי משי אופלסטיק, אשר נראים כמו המקור, ולשלב לצדם צמחים טבעיים", מציע פישפדר. "אם יש מספיק מקום בלובי, ניתן לשלב עציצים קטנים יותר על גבי מעמדים מפורזלים. אם רוצים להשקיע קצת יותר משאבים, אפשר לבנות בלובי אדניות מוגבהות מחופות, ובהן לשתול צמחים מלאכותיים או צמחייה חיה. השילוב של האדניות עם הכדים המעוצבים יעניק ללובי מראה מטופח, יוקרתי ומיוחד".

 

מחפשים גנן? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים