שתף קטע נבחר

גלי חום וחוסר שינה: התסמינים של גיל המעבר

הרוב המכריע של הנשים בגיל המעבר חוות לפחות את אחד התסמינים. למה זה קורה, איך ניתן להתמודד עם התקופה המאתגרת הזו ומה לעשות כדי להקל על התסמינים?

בשיתוף חברת רפא

 

גיל המעבר מציין את השנים בהם גוף האשה מפסיק בהדרגה לייצר אסטרוגן כחלק מתהליך טבעי שסיומו הפסקת מחזור הווסת לחלוטין. במהלך אותן שנים, מופיעים מגוון תסמינים שרובם כרוכים בשינויים שהגוף חווה, כתגובה לשינויים ההורמונליים.

 

חלק מהתסמינים מבלבלים בגלל שקשה לשייך אותם לבעיה רפואית מוגדרת ועל כן חשוב להיות מודעת לסימפטומים השונים על מנת לסייע לרופא לאבחן ולהציע את הטיפול הנכון בבעיה האמיתית.

 

גיל המעבר מתרחש בעיצומה של תקופה מאד פעילה בחיי האישה: זוגיות, ילדים, נכדים או טיפול בהורים קשישים, קריירה וכמובן גם הרצון להקדיש זמן לעצמך.

 

נשים בגילאי 45 ומעלה חיות חיים מלאים, לעתים אף תובעניים, וההפרעות הנגרמות על ידי הסימפטומים יכולים לפגוע ברבדים רבים של החיים, במקום להיות במלוא יכולת התפקוד שלה, ההתעסקות הרבה בתסמינים ובדרכים להסתירם ולהתמודד עימם הופכים לעניין סיזיפי ויומיומי.

 

לא מצליחה להירדם. גיל המעבר (ציללום: shhutterstoc) (ציללום: shhutterstoc)
לא מצליחה להירדם. גיל המעבר(ציללום: shhutterstoc)

 

הנה כמה עובדות שחשוב לדעת על גיל המעבר:

 

זה קורה לכולן

תסמיני גיל המעבר הם מנת חלקן של רוב הנשים, כ-90% מהנשים חוות תסמין אחד או יותר המתרחש בגופן. סימן חשוב שיכול לבשר את תחילתו של התהליך הינו שינוי באופי מחזור הווסת כפי שהורגלת אליו במשך שנים.

 

תיתכן התארכות או התקצרות של הזמן בין אירועי הדמם החודשי. לרוב התקופה הקרויה גיל המעבר יכולה להימשך מספר שנים. התסמינים המאפיינים תקופה זו רבים ומגוונים. הידועים שבהם הם גלי החום, הפרעות השינה, ירידה בריכוז ומצבי רוח משתנים. כאמור, אצל חלק מהנשים התסמינים משבשים את מהלך החיים באופן משמעותי.

 

במחקר שהתפרסם בשנה החולפת באנגליה הצהירו רבע מהנשים שחוו תסמינים של גיל המעבר כי אף שקלו לעזוב את עבודתן בשל כך, ומחצית מכלל הנשאלות ציינו כי תסמיני גיל המעבר הרעו משמעותית את איכות חייהן.

 

עם זאת, רק אחוז קטן יחסית מהנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר פונות לרופא לצורך טיפול. גם בישראל, רמת המודעות עדיין נמוכה, ונשים מסתובבות לעיתים שנים עם סימפטומים מציקים הניתנים לטיפול מבלי לפנות לייעוץ מתאים.

 

גיל התחלת התסמינים משתנה

תסמיני גיל המעבר, עוצמתם ומועד הופעתם משתנים מאישה לאישה. התסמינים עלולים להופיע במיעוט המקרים גם בגיל צעיר מ-45.

 

מחקר בריטי מצא לאחרונה שלנשים אשר קיבלו מחזור לפני גיל 12 יש סיכוי גבוה ב-30% להיכנס לגיל המעבר לפני גיל 45 לעומת אלו שחוו את המחזור הראשון שלהם בגיל מאוחר יותר.

 

עוד נמצא כי לנשים שמעולם לא הרו או ילדו יש סיכוי כפול להתחיל את גיל המעבר לפני גיל 40 בהשוואה לאלו שחוו הריון ולידה.

 

גלי חום והזעות לילה

גלי חום ולעתים גם הזעות לילה הינם התסמין השכיח והמוכר ביותר. גלי חום מתאפיינים בתחושה שהגוף שלך מתחמם ללא סיבה מיוחדת. העור עלול להאדים ולעתים גם ילווה בתחושת דופק מהיר.

 

באותה מהירות בה גלי החום העזים מופיעים, כך הם גם נעלמים ותחושת הגוף עשויה להתחלף דווקא בתחושת קור. זהו תסמין מעיק שמופיע לא רק בלילה ונשים מציינות כי הן חשות מבוכה כשהדבר קורה במקום העבודה, באמצע פגישה והן לא יכולות להסתיר את זה.

 

הזעות לילה הינו מצב דומה של גלי חום אך אלו מתרחשות תוך כדי שינה. הם עלולים להיות כה עוצמתיים ולגרום להתעוררות לא רצויה מהשינה, לרוב כשהמיטה ספוגה זיעה. מסתבר שגם למשקל יש תפקיד בעוצמת התסמינים.

 

במחקר שהתפרסם בימים אלו בברזיל נמצא כי אצל נשים הסובלות ממשקל יתר עוצמת התסמינים חריפה יותר. נשים במשקל יתר סבלו משמעותית יותר מגלי חום, הזעות לילה, כאבי מפרקים ושרירים ודלקות בשלפוחית השתן בהשוואה לבנות גילן במשקל תקין.

 

מצב הרוח

שינויים במצבי הרוח קשורים גם הם לתסמיני גיל המעבר. בחלק מהמקרים אף דיכאון. מעטים יודעים שדכדוך, עצבנות, אי שקט לא מוסבר ואף דיכאון יכולים להיות סימן לגיל המעבר.

 

כמובן שיש סיבות רבות נוספות לדכדוך או דיכאון ועל כן חשוב לשוחח על כך עם הרופא המטפל כדי לבחון האם יש קשר בין אלו לתסמיני גיל המעבר או לגורם אחר במטרה לטפל בבעיה.

 

לא ישנות

נשים מדווחות על יותר הפרעות שינה ועייפות כשהן מגיעות לגיל המעבר. ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון משפיעים על מחזור השינה והערנות. ירידה בהורמונים אלה יכולה להיות בעלת השפעה ישירה על תהליך השינה או על מצב הרוח והמצב הרגשי, המשפיעים בצורה עקיפה על השינה.

 

הפרעות שינה מתבטאות באופן אינדיבידואלי אצל כל אחת, לעתים בקושי להירדם או על היכולת לישון לילה שלם ברציפות. רמות נמוכות של אסטרוגן קשורות גם לחסימה של דרכי הנשימה העליונות, ומאפיינות נחירות ותסמונת דום נשימה בשינה.

 

ירידה ברמות ההורמונים

הירידה ברמות האסטרוגן יכולה לעורר סימפטומים רבים נוספים ביניהם ירידה בחשק המיני, כאבים בעת קיום יחסי מין, יובש בנרתיק, דלקות בדרכי השתן, כאבי שרירים ומפרקים, מיגרנות, השמנה בטנית, בעיות בחילוף החומרים, אוסטיאופורוזיס ועוד.

 

קיימות מספר אפשרויות טיפול בתסמיני גיל המעבר ובדיאלוג פתוח בין המטפל והמטופלת ניתן יהיה להגיע לטיפול שיתאים לתלונותיה מחד ולאופי הטיפול שברצונה לקבל.

 

הטיפול ההורמונלי החליפי מטפל ישירות בחסר באסטרוגן שעורר את התסמינים. אך יש נשים שמנועות מסיבות בריאותיות או סיבות אחרות מנטילת טיפול הורמונלי וניתן למצוא עבורן חלופות אחרות כגון פעילות גופנית, נטילת תוספי תזונה או תרופות ממקור צמחי.

 

חשוב להבין שגיל המעבר הוא תהליך טבעי הנמשך מספר שנים ומלווה בתסמינים רבים ומגוונים היכולים לגרום לירידה באיכות חייה של האישה, ובמצב בריאותה ולכן מומלץ לפנות לייעוץ לרופא הנשים.

 

במפגש הרפואי תוכל האישה לשטוח את התלונות ולשמוע על אפשרויות הטיפול המגוונות שיאפשרו לה לחזור ולהתנהל בחייה ללא תסמינים מעיקים. חשוב לזכור שאפשר וכדאי לצלוח את גיל המעבר בקלות.

  

הכותבת היא רופאה בכירה במכבי שירותי בריאות ויו"ר החברה לרפואת נשים

בשיתוף חברת רפא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
תסמיני גיל המעבר
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים