שתף קטע נבחר

שרבוטו הולך לפניו: האיורים הגנוזים של אפרים קישון

"מי שידע לצייר טוב - ידע לזייף חותמות של הרשויות, אז הוא למד לזייף מסמכים, זה היה חשוב מאוד להישרדות שלו בשואה" - מספר רפי, בנו של אפרים קישון, בריאיון ל-ynet ומוסיף בשעשוע כי אביו המשיך לזייף מסמכים גם לאחר מכן. סאטיריקן, במאי, סופר, עיתונאי, מחזאי - בשלל העיסוקים הללו היה קישון ידוע. כישרון הציור שלו, לעומת זאת, לא התפרסם ברבים. כעת נחשפת שורה של איורים פרי עטו, שגם מהם משתקפת השפה הקישונית הייחודית

 

"יש לי זיכרון ילדות נהדר", מתמוגג רפי, בנו של אפרים קישון: "אבי היה מושיב אותי על הברכיים, והיה לנו משחק של ציורי חיות. הוא היה מצייר שני קווים, ואני הייתי צריך לנחש את החיה. אם לא ידעתי - היה מתקדם בציור עוד קצת, ועוד קצת. כל כך נהניתי מהיכולת שלו לצייר חיות בכזו חינניות וקלילות". אך יכולת הציור של קישון האב לא הסתכמה בבעלי חיים. הרבה תארים צבר לאורך חייו: סאטיריקן, במאי קולנוע ותיאטרון, סופר, עיתונאי, מחזאי ואפילו ממציא משחקים. אבל לא רבים יודעים שהיה גם מאייר.

 

"הכל התחיל מזה שהוא למד בבית ספר גבוה לאומנות", מספר קישון הבן בריאיון ל-ynet. "זה היה, אגב, הדבר היחיד שהוא למד רשמית. כל שאר העיסוקים שלו היו תחביבים, אבל מהם הוא התפרנס". כעת, לרגל סדרה חדשה על חייו בשם "א. קישון: שמו הולך לפניו", שיצרו אריק ברנשטיין ואליאב לילטי, ותעלה ב-17 בספטמבר ב-HOT8 וב-HOTVOD, נחשפים לראשונה איורים פרי עטו (לקישון, אגב, הייתה אהבה מיוחדת לעטים, מספר בנו).

 

"השואה עשתה אותו קצת אנרכיסט". איור של קישון (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)
"השואה עשתה אותו קצת אנרכיסט". איור של קישון

"הוא אייר את אותן דמויות עליהן כתב", ממשיך רפי. "אם זה איש ההסתדרות או הממשלה שלא רוצה לעזוב את כסאו עד שנעשה חלק מהכיסא. התלאות של העולה החדש מול הממסד - סיטואציות יומיומיות - האזרח הקטן המתמודד עם האינסטלטור, עם מכונת הכביסה, עם בעל המוסך, אבא ידע להציג אותן בצורה קומית".

 

מתברר שיכולת הציור הייתה חיונית מאוד להישרדות של קישון בשואה: "הוא למד לזייף מסמכים - ומי שיודע לצייר טוב, ידע למשל לזייף חותמות של הרשויות, מה שעזר לו לשרוד במלחמה. מאחר וכל השואה הזאת עשתה אותו קצת אנרכיסט" - חושף קישון הבן, שומו שמים - "הוא המשיך לזייף מסמכים בכלל. אפילו אמר לי: 'בני היקר, במגעיך עם השלטונות והביורוקטיה, אני מאוד ממליץ על זיוף מסמכים, זה מקצר הרבה תהליכים".

 

אייר את תלאות האזרח הקטן. איור מאת קישון (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)
אייר את תלאות האזרח הקטן. איור מאת קישון

ועוד הוא נזכר, משועשע: "חוש הציור עזר לו להיות קצת זייף ממולח. כשהייתי בן 13 נסענו לטיול בר מצווה לשוויץ ולגרמניה. לפני כן, אמר לי אבי, עלינו לסור למשרד הבריאות כדי לקבל חיסונים נגד אבעבועות שחורות - למרות שהחיסון מיותר ומטופש כי אין אבעבועות. הגענו למשרד הבריאות. 'אל תפצה פה תיצמד אלי', הוא אמר לי. הפקידה נתנה לנו את הפנקס, שמה מדבקות, ואמרה 'לכו שמאלה לד"ר ליבוביץ - הוא יעשה את החיסון ויחתום לכם. אבי יוצא מהחדר שלה - ופונה ללכת הביתה. 'אבא! אבל מה עם החתימה של הד"ר?', אמרתי לו. הוא חיבק אותי בחום ואמר 'בני היקר, קבל שיעור לחיים - הייה בטוח ששוטר הגבולות בגרמניה אינו מכיר את חתימתו של ד"ר ליבוביץ, ושכל קשקוש שאני אקשקש שם יהיה טוב בדיוק כמו החתימה שלו'. ככה חסכנו לנו את החיסון המיותר ותופעות הלוואי. הגענו לשדה התעופה כשלבי הולם כתוף, השוטר הסתכל - ואיחל לנו יום טוב". 

 

מאחורי האיורים, כאמור, עומד עולם ומלואו - כזה הכל כך אופייני לקישון, מתובל בהומור הייחודי לו. למשל הסיפור על האמריקאי עם הכובע באיור למטה - הדוד אגון: "הוא היה ציוני גדול וחי באמריקה", מספר רפי. "יום אחד הגיע לישראל, היה מלא התלהבות ואמר לאבי: 'אפריים, אני רוצה לראות את כל מדינת ישראל, מצפון לדרום למזרח למערב'. אז אבי אומר לו - 'אנחנו בהחלט נעשה את זה, אבל מה נעשה אחר הצהריים?".  

 

הדוד אגון מאמריקה (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)
הדוד אגון מאמריקה(מאת אפרים קישון)
על איור האונייה העמוסה באנשים, מספר קישון: "אבי הגיע לארץ במאי 1949. העלו אותם מדרום איטליה על אוניית המעפילים גלילה. אבי כינה אותה 'אוניית העבדים גלילה', כי היו שם תנאים מאוד קשים. הכל היה צפוף, רועש, האוכל היה לא טוב - הוא אמר שכל יום נתנו להם לאכול רק דג בקלה וזיתים שחורים. אמרו לו אל תדאג - ביום שישי יהיה גיוון, ואכן היה גיוון - דג בקלה וזיתים ירוקים. הוא גם צייר את עצמו על הסיפון - איפה שיש חץ. הוא תיאר שם את כל הדוחק, הרגשות והפחדים בספינה. התמונה הזו חשובה כי היא מסמלת רגע מכריע בחייו - הוא מפוחד שם, כשהגיע לארץ חדשה שלא מכיר".

 

האוניה גלילה. קישון אף צייר את עצמו - מסומן בחץ (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)
האוניה גלילה. קישון אף צייר את עצמו - מסומן בחץ

ועל איור האוטובוס הוא מספר: "כשהאוטובוסים היו מלאים הנהגים היו צועקים 'לא לעלות יותר'. אבי ישב באוטובוס, והנהג יורד בלחץ למשתנה ציבורית ומת להשתין, אז בדיוק האחראי על המשתנה אומר לו 'לא לרדת יותר', וסוגר אותה".


"לא לעלות יותר"  (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)
"לא לעלות יותר"

"זה הסיפור על הדודה אילקה", מתייחס רפי לאיור שבו אישה מטה עינה לרצפה כשמאחוריה כלי ניקוי, "אבי בא לבקר אותה, והיא חולת ניקיון כפיתית. היא בדיוק ניקתה אז אסור להיכנס ולדרוך על הרצפה. כל הרצפות ממוספרות אצלה - ג'3, ד'5, כמו לוח שחמט, והיא מתלוננת שד'5 לאחרונה קצת זזה, היא ניקתה אותה בספירט ומקווה שתתאושש ותרגיש טוב - הדודה הייתה מפתחת יחסים כאלה עם הרצפות".

 

סיפור אמיתי?

"הכל כעקרון אמיתי - סיטואציות מהחיים. השמות לא תמיד נכונים, הסיטואציות יכולות להיות מוגזמות, אבל הדברים עצמם נכונים".  

 

"סיטואציות מוגזמות - אבל מהחיים". הדודה אילקה (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)
"סיטואציות מוגזמות - אבל מהחיים". הדודה אילקה

עוד מאיוריו של אפרים קישון:

 

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)


 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 (מאת אפרים קישון) (מאת אפרים קישון)

 

התוכנית "א. קישון: שמו הולך לפניו" תשודר בימים ראשון עד שלישי, החל מ-17 בספטמבר, ב-HOT8 וב-HOTVOD. שידור נוסף יתקיים ב-23 בספטמבר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאת אפרים קישון
"אייר את תלאותיו של האזרח הקטן". קישון
מאת אפרים קישון
לאתר ההטבות
מומלצים