שתף קטע נבחר

ארה"ב: ביהמ"ש העליון החזיר לתוקף את צו הפליטים

השופטים ביטלו את החלטת ביהמ"ש לערעורים מהשבוע שעבר, שהתירה כניסת פליטים שיש להם הצעה רשמית ליישוב מחדש בארה"ב. ממשל טראמפ טען כי ההחלטה הייתה מביאה לכך ש-24 אלף פליטים נוספים היו זכאים להיכנס למדינה. בחודש הבא ביהמ"ש העליון ידון בשאלה האם "צו המוסלמים" הוא חוקתי

בית המשפט העליון בארצות הברית התיר הלילה (רביעי) לנשיא דונלד טראמפ ליישם באופן נרחב את הצו שעליו חתם, האוסר על כניסתם למדינה של פליטים מרחבי העולם. השופטים נענו לבקשת ממשל טראמפ לבטל את החלטת בית המשפט הפדרלי לערעורים, שעל פי משרד המשפטים, הייתה מביאה לכך שכניסתם לארה"ב של עד 24 אלף פליטים נוספים, שלולא הפסיקה לא היו זכאים להיכנס - הייתה מתאפשרת.

 

פסק הדין מעניק לטראמפ ניצחון חלקי, בזמן שבית המשפט העליון מתכונן לדיון הגורלי שיתקיים בחודש הבא, בנוגע לשאלה האם הצו הנשיאותי השנוי במחלוקת שעליו חתם, שאוסר על כניסתם של אזרחי שש מדינות בעלות רוב מוסלמי ומגביל את כניסתם של פליטים, הוא חוקתי.

ניצחון חלקי. טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
ניצחון חלקי. טראמפ(צילום: AP)

הצו שנחתם ב-6 במרס השהה כניסה של אזרחים מאיראן, לוב, סומליה, סודאן, סוריה ותימן למשך 90 יום. בנוסף, הצו מנע את כניסתם של רוב אלה שמבקשים הכרה כפליטים בארה"ב למשך 120 יום. טראמפ טען שהצו נדרש לצורך מניעת פיגועים וכדי לאפשר לממשל להחיל הליכי בדיקה מחמירים יותר לנכנסים לארה"ב. הצו נכנס לתוקפו בסוף חודש יוני, לאחר שביהמ"ש העליון צמצם את היקפן של פסיקות בתי המשפט בדרגים הנמוכים יותר.

 

בפסק דין שניתן בשבוע שעבר, בית המשפט הפדרלי התשיעי לערעורים קבע כי סבים וסבתות, דודים ודודות ובני דודים של תושבים חוקיים בארה"ב יוחרגו מצו איסור הכניסה. משרד המשפטים בחר שלא לערער על חלק זה של החלטת בית המשפט הפדרלי לערעורים.

 

אולם, בית המשפט הפדרלי התשיעי לערעורים גם קבע כי המדיניות של טראמפ בנושא הפליטים רחבה מדי, ואפשר כניסת פליטים מרחבי העולם, אם יש להם הצעה רשמית מאחת מסוכנויות ה"יישוב מחדש". משרד המשפטים ערער על כך, והרכב מלא של ביהמ"ש העליון צידד הלילה בעמדת הממשל בפסק דין בן משפט אחד.

 

נורין שה, מנהל הקמפיינים הבכירה של "אמנסטי אינטרנשיונל" בארה"ב, טענה כי האיסור על פליטים הוא אכזרי מטבעו. "בית המשפט העליון הנחית מכה קטלנית נוספת על אנשים פגיעים, שהיו על סף השגת ביטחון עבורם ועבור ומשפחותיהם", אמרה. "הם ממשיכים להיות חשופים לאלימות ולפחד שלא יתוארו, בעוד שחייהם נמצאים בלימבו".

 

אתמול מדינת הוואי טענה במסמכים שמסרה לבית המשפט כי הממשל האמריקני עדיין יכול "לאסור את כניסתם של עשרות אלפי פליטים למדינה". הפרקליטים של הוואי הוסיפו כי כל מה שההחלטה של בית המשפט לערעורים עשתה הוא "להגן על פליטים פגיעים ועל הגופים האמריקניים שהתכוננו בלהט לקבל אותם אל חופינו". התובע הכללי של מדינת הוואי, דאג צ'ין, אמר בתגובה לפסיקה הלילה כי הוא מכבד את החלטת בית המשפט העליון ומתכונן לדיון שיתקיים שם ב-10 באוקטובר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים