שתף קטע נבחר

עיראק נגד משאל העם של הכורדים: "אם צריך - נפעיל את הצבא"

בשבוע הבא יצביעו מיליוני כורדים על עצמאותם, ובעיראק חוששים שההצבעה "תוביל להסלמה אזורית מסוכנת". "לא נהסס לערב את הצבא אם תהיה אלימות", אמר ראש הממשלה, "הכורדים משחקים באש". עם זאת הבהיר: "הדלת תמיד פתוחה בפני מו"מ"

 

 

 

ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי הזהיר הערב (שבת), תשעה ימים לפני משאל העם ההיסטורי על עצמאותה של כורדיסטן, כי הוא לא יהסס להתערב צבאית אם המהלך יוביל לאלימות. בראיון לסוכנות הידיעות AP אמר אל-עבאדי כי אם האוכלוסייה העיראקית "תהיה נתונה לשימוש בכוח שלא במסגרת החוק, אז נערב את הצבא". בכלי תקשורת בעיראק דווח כי את ראש הממשלה מסר בנוסף כי הכורדים "משחקים באש"  עם משאל העם שהם מבקשים לקיים.

 

יותר מ-25 מיליון כורדים חיים בעולם, וב-25 בספטמבר הם צפויים לקחת צעד גדול קדימה בדרך לנסות להקים מדינה עצמאית ראשונה. הפרלמנט הכורדי בעיראק החליט אתמול לקיים את משאל העם המתוכנן על עצמאות כבר בימים הקרובים אל מול אופוזיציה כלל-עולמית. הממשלה האזורית של כורדיסטן, שנועדה לראשונה זה שנתיים, החליטה בבירת כורדיסטן ארביל כי המשאל יתקיים כמתוכנן בתאריך שנקבע.

חגיגות בבירת כורדיסטן, ארביל. גם דגל ישראל הגיע לשם ()
חגיגות בבירת כורדיסטן, ארביל. גם דגל ישראל הגיע לשם

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
אל-עבאדי מצדו, עם זאת, כינה היום את ההצבעה "הסלמה מסוכנת" שמעודדת הפרות על ריבונותה של עיראק וקוראת תיגר על הממשל בה. הממשלה העיראקית דחתה את משאל העם וכינתה אותו השבוע "לא חוקתי". ב-BBC נכתב כי בבגדד הסמיכו את ראש ממשלת עיראק "לנקוט את כל הצעדים הדרושים" כדי לשמר את האחדות הלאומית, כדבריהם. גם איראן, טורקיה וארצות הברית מתנגדות לקיומו של משאל העם.

 

"אם קוראים תיגר על החוקה ואם מאתגרים את הגבולות של עיראק ואת גבולות האזור, אזי זו הזמנה פומבית למדינות האזור להפר את גבולותיה של עיראק גם כן, וזו הסלמה חמורה ביותר", אמר ראש הממשלה העיראק אל-עבאדי.

 

מנהיגי החבל הכורדי של עיראק אמרו השבוע כי הם מקווים שמשאל העם ידחוף את בגדד חזרה לשולחן הדיונים כדי להוביל בסופו של דבר לעצמאות. אל-עבאדי עם זאת אמר כי משא ומתן פוטנציאלי כזה רק ייפגע ממשאל העם. "זה יהפוך את זה לקשה ומסובך יותר", אמר, אך הוסיף: "אני אף פעם לא סוגר את הדלת בפני מו"מ. מו"מ תמיד יהיה אפשרי".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)


 

 

השכנות טורקיה ואיראן, שגם בתחומיהן מיעוט כורדי גדול (כ-15 מיליון בטורקיה ויותר מ-5 מיליון באיראן) חוששות שהצבעת "כן" תוביל לחיזוק תנועות ההיפרדות בשתי המדינות. ארצות הברית, שחוששת כי הצבעה שכזו תפגע ביחסים בין עיראק לכורדים ותזיק גם למאבק מול דאעש, הציעה "אלטרנטיבות" למשאל העם, שאותן לא פרסמה פומבית.

 

הכורדים הם הקבוצה האתנית הרביעית בגודלה במזרח התיכון, אבל מעולם לא הייתה להם מדינה עצמאית. בעיראק, שם הם מהווים כ-20-15% מהאוכלוסייה, הם סבלו מדיכוי ברוטלי במשך עשורים רבים, לפני שהשיגו אוטונומיה ב-1991, אחרי מלחמת המפרץ הראשונה. בשלוש השנים האחרונות הכורדים באזור מעורבים בלחימה נגד דאעש.

 

לפני שלושה חודשים, בכירים בממשל בכורדיסטן ומנהיגים פוליטיים הסכימו לערוך משאל עם על עצמאות. הבחירות ייערכו בשלוש המחוזות שמרכיבים את האזור כולו – דאהוק, ארביל וסוליימניה – וכן "באזורים בכורדיסטן מחוץ לתחום האחריות של הממשל", ובהם כירכוכ, סינג'אר ואחרים. בכירים כורדים אמרו כי הצבעת ה"כן" הצפויה לא תוביל להכרזה מידית על עצמאות, אלא תחזק את ידיהם במשא ומתן הממושך על היפרדות מול הממשלה העיראקית.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל ישראל השתרבב להפגנה בארביל בעד הקמת מדינה עצמאית לכורדים
מומלצים