שתף קטע נבחר

מחאה דיפלומטית: לא להכפיף את התרבות והמדע לאגף ההסברה

100 שגרירים ונספחי תרבות חתמו על מכתב הקורא למנכ"ל משרד החוץ שלא לפרק את אגף קשרי תרבות ומדע. "זה עלול לשמש נגדנו כחרב פיפיות". המשרד: "מדובר בשינוי ארגוני בלבד"

 

בניין משרד החוץ. "הרפורמה לא תשנה את התמיכה בתרבות" (צילום: גיא אסיאג) (צילום: גיא אסיאג)
בניין משרד החוץ. "הרפורמה לא תשנה את התמיכה בתרבות"(צילום: גיא אסיאג)
ההתנגדות הציבורית למהלך של מנכ"ל משרד החוץ לפרק את אגף קשרי תרבות ומדע (קשתו"ם) ולהכפיפו לאגף הסברה, תופסת תאוצה. 100 שגרירים ונספחי תרבות בעבר ובהווה (70 מכהנים ו-30 לשעבר), חתמו באופן חסר תקדים על "מכתב ה-100" המחזק את ידי ועד עובדי משרד החוץ בהתנגדותו למהלך. הם קוראים למנכ"ל יובל רותם שלא לפגוע באגף התרבות המשמש כמכון היצוא של תרבות ישראל בעולם ולהשאירו כיחידה עצמאית במשרד החוץ.

 

השגרירים כתבו: "האתגרים בפניהם ניצבת מדינת ישראל מעולם לא היוו מכשול בפני העשיה המבורכת של קשתו"ם. גם ברגעי משבר (מלחמות, מבצעים, טרור, הצבעות אנטי ישראליות, הפגנות וכיו"ב) עבודת יצוא התרבות של האגף לא נפסקה והמשיכה במלוא המרץ. כדיפלומטים מנוסים שמכירים היטב את ההבדל בין עבודת ההסברה לעבודת התרבות, אנו מתריעים על כך שהכפפת התרבות להסברה עלולה לשמש נגדנו כחרב פיפיות, את זה אנחנו מבקשים למנוע מבעוד מועד.

 

"אנו קוראים למנכ"ל להשיב את הסדר על כנו, לצאת כמקובל במכרז לתפקיד סמנכ"ל קשרי תרבות עצמאי ולסייע לו/לה לאחר המינוי בהגדלת תקציב האגף, כדי שיוכל להמשיך לפעול ליצוא התרבות הישראלית ביתר שאת", הוסיפו השגרירים. "מן הסיבות המובנות לא יכולנו לחתום על העצומה בשמנו אך הפקדנו בידי אחד מנציגי ועד העובדים את שמותינו. עובדים נוספים של משרד החוץ שותפים לדעתנו וכולנו תקווה שבקשתנו תתקבל על ידי המנכ"ל בלב חפץ".

 

ראובן מרחב, לשעבר מנכ"ל משרד החוץ ובכיר במוסד ומי שהיה ראש נציגות ישראל בהונג קונג ובביירות (במלחמת לבנון הראשונה), אומר כי הכפפת אגף קשתו"ם להסברה היא טעות גדולה שמעידה על חוסר הבנה. "אני חושב שצריך לראות את זה כמכלול אחד. אני חושב שהעניין התרבותי והעניין המדעי זה מכלול אחד שאפשר להשתמש בו ככלי מדיני ממדרגה ראשונה והוא חלק מהתדמית של ישראל כמדינה נאורה, שוחרת תרבות ומדינה פתוחה. מה גם שהמדע שימש בעבר וגם משמש היום ככלי לשיתוף פעולה עם ארצות שבעבר לא היה איתן שיתוף פעולה והן שוחרות את הקירבה שלנו".

 

מרחב מביא כדוגמה את סין. "הרצון של הסינים להתחבר ליכולות המדעיות שלנו היה גורם מכריע בהחלטה של הסינים לשתף איתנו פעולה. זה לא קשור להסברה אלא לשם של ישראל כמדינה שעומדת בפני עצמה ויכולה להיות מוקד של משיכה. באותה מידה זה כאילו שמחר תכפיף את כל עסקי החקלאות והתעשיה תחת הסברה. אתה לא רוצה להסביר פה עמדות. כשמדען או איש תרבות נוסעים למקום בעולם הם לא צריכים להסביר כלום, הם הכלי. כשאתה מעביר את זה להסברה אתה הופך זאת למשהו תועלתני ואתה ממזער את הערך והאותנטיות, אתה מגמד את התרבות הישראלית".

 

גם ארגון השחקנים מתנגד

במקביל, פורום מוסדות תרבות ואמנות וארגון השחקנים (שח"ם) פרסמו הודעה משותפת שבה נכתב: "אנו מודאגים מכוונת יובל רותם, כמנכ"ל משרד החוץ, להכפיף את אגף קשתו"ם ולהפכו לחטיבה באגף ההסברה. פעילות אנשי קשתו"ם, בכל הקשור לייצוא התרבות והאמנות הישראלית, חשובה מאין כמוה. למרות התקציב הקטן (קוצץ קשות בשנים האחרונות) שעומד לרשות קשתו"ם, עזרתם לאמנים הנוסעים לחו"ל יקרה מפז.

 

"כל האנשים בקשתו"ם מקצוענים ברמה הגבוהה ביותר ונותנים את נשמתם למען הייצוגיות של מדינת ישראל ללא כל אג'נדות פוליטיות", הוסיפו בארגון שח"ם. "אנו חוששים כי הכפפת הפעילות של ייצוא התרבות והאמנות להסברה, משמעותה לא עוד סדרי עדיפויות מקצועיים, לא עוד חשיבה ומבט רחב לנוכחות האמנות הישראלית ברחבי העולם, אלא שימוש באמנות ככלי לקידום מדיניות ודיפלומטיה באופן ישיר, במקום לרכוש נפשות למדינת ישראל באמצעות פתיחות, דיאלוג אמנותי והשראה".

 

מהנהלת משרד החוץ נמסר בתגובה: "אגף קשתו"ם מהווה מזה כמה שנים חלק מהמערך לדיפלומטיה ציבורית, מערך אשר בליבו אגף ההסברה והתקשורת. הרפורמה בהובלת המנכ"ל לא תשנה כהוא זה את ייעוד פעילות התמיכה בתרבות. השינוי הוא אירגוני בלבד, כאשר לאור דגשים משתנים ואילוצים בתחום התקינה, העומד בראש קשתו"ם לא יהיה במעמד סמנכ"ל אלא במעמד ראש חטיבה, שהוא מעמד בכיר ובעל סמכויות במשרד.

 

"קשה להתנער מהתחושה כי יש כאן ניסיון לקדם ויכוח סרק באצטלה אידיאולוגית", הוסיפו במשרד החוץ. "איש אינו פוגע בקידום התרבות הישראלית, נהפוך הוא - הכללת נושא התרבות באגף אשר בליבו דיפלומטיה ציבורית רק יסייע מבחינת תקציבים, כוח אדם וניהול נכון להביא את דבר התרבות הישראלית לקהלים רבים ברחבי העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא אסיאג
בניין משרד החוץ. ארכיון
צילום: גיא אסיאג
מומלצים