שתף קטע נבחר

הכירו את המוצר שיגרום לעץ לספק לכם יותר צל

כן כן, קראתם נכון, יחד עם הקדמה הטכנולוגית שלא מפסיקה להתפתח, יש כמה דברים די בסיסיים שנשכחים מאחור, כמו למשל לנטוע עץ ולצפות שהוא יגדל למימדים אדירים. התשתיות הציבוריות כיום פשוט לא נותנות לו לעשות כך. זה המוצר שעומד לשנות את זה

כולנו יודעים שלנטוע עץ זה דבר מאוד פשוט: נוטעים, משקים, מחכים, העץ צומח במלא תפארתו ומספק לכולנו צל ברחוב בזמן שהשמש קופחת על הראש. אז זהו, שמסתבר שזה לא כל כך פשוט. "בשנים האחרונות, המרחב הציבורי שלנו הפך להיות מרובה תשתיות, הכל צפוף ולא נשאר מקום לעצים לגדול" מספרת טל דותן טלמור, מנהלת מחלקת תכנון אדריכלי בחברת אקרשטיין. "ההבדל בין עצים שנשתלו לפני קום המדינה למשל, לבין כאלה שנשתלו בשנים האחרונות ניכר. הותיקים יותר פרחו לגובה, ואילו העצים החדשים לא גדלים בגלל ריבוי תשתיות".

עצים שמספקים המון צל. עכשיו זה אפשרי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עצים שמספקים המון צל. עכשיו זה אפשרי(צילום: shutterstock)

זה נשמע דבר מאוד אלמנטרי, עצים, צל, חמצן, טבע. הערים בארץ מלאות שדרות ועצים שמעטרים אותן, משפרים את איכות האוויר, את סביבת העבודה, מייצרים CO2, חוסכים באנרגיה, מעשירים את הנוף העירוני ומייצרים נוחות אקלימית שמעודדת הליכה. כל כך הרבה יתרונות, רק שהבעיה היא שבשנים האחרונות לשורשים פשוט אין לאן לצמוח. כך בעצם, נוצר מצב שצריך למצוא כלי עזר שיעזרו לטבע לתפקד בדיוק כמו בעבר.

 

הדמיה - חתך אופייני של מדרכה ורצועת שרות.  (אינפוגרפיקה: אקרשטיין) (אינפוגרפיקה: אקרשטיין)
הדמיה - חתך אופייני של מדרכה ורצועת שרות. (אינפוגרפיקה: אקרשטיין)

 

בחברת אקרשטיין הבינו את הצורך בפיתוח מוצר שייתן מענה לבעיה, והתחברו עם מומחים לתכנון עצים במרחב העירוני- שחר צור ויעקוב אילון, בכדי לפתור את מה שאנחנו לוקחים כמובן מאליו, תוך כדי הגנה על התשתיות הקיימות ברחוב.

 

"על מנת שעץ יצליח לגדול הוא צריך הרבה אדמה" מספר צור. "עד היום, פיתחו את הרחוב בעזרת תשתיות, אספלט וריצוף אבל לא השאירו מקום לעץ להתפתח ולצמוח. בחודשים האחרונים השלמנו את הפיתוח של מוצר שנקרא בית גידול לעצים דגם אלון, שבעצם מייצר לעץ בית גידול".

אלמנט לבית גידול לעץ "דגם אלון".  (אינפוגרפיקה: אקרשטיין) (אינפוגרפיקה: אקרשטיין)
אלמנט לבית גידול לעץ "דגם אלון". (אינפוגרפיקה: אקרשטיין)

אז איך המערכת הזאת גורמת לעץ לצמוח כמו שצריך? ראשית דואגים לאדמה טובה, לאיוורור מספק, להשקייה נכונה וגם לניקוז. בנוסף, המערכת עצמה היא בעצם אבן תיחום עמוקה ששולחת את השורשים של העץ לעומק בית הגידול. כך, לשורשי העץ יש מקום והם לא ירימו את הריצוף, מה שמהווה סכנה בטיחותית של ממש.

 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
(צילום: Index Open)

אלמנט תיחום דגם "אלון" מגדיל בעצם את מרחב השורשים של העץ ונותן לו לצמוח בדיוק כמו פעם. ולא רק זה, "הגדלת פתח הנטיעה מאפשר שיפור באיוורור וקליטת נגר עילי" מציינת טלמור דותן, ומוסיפה כי מערכת דגם אלון בעצם מכווינה את צימוח שורשי העץ. "על מנת לאפשר צימוח שורשים ללא פגיעה באבני השפה, מכווינים את השורשים ומעודדים את צמיחתם לעומק".

 

צור מסכים ומוסיף: "אנחנו מנסים לייצר לעץ תנאים יותר מפנקים כדי שיתן לנו צל. אחרת הוא לא גדל. כל העצים שניטעו בשכונות החדשות היום בישראל לא יצמחו, אלא אם יקרה נס. התחלנו מהפכה לפני כארבע שנים ואקר שטיין, לשמחתי, נרתמו לעניין הזה".

 

אז מתי כל זה קורה? בשנה הקרובה יכנסו לאדמה אבטיפוסים על מנת ללמוד מהם ולהשתפר, בתקווה שעד שהקיץ הבא נרוויח אנחנו הרבה יותר צל ועצים הרבה יותר בריאים ואיתנים, בזכות דגם אלון והמפתחים שלו והטבע, לפחות במקרה הזה, יוכל להמשיך לעשות את שלו.

 

והנה, מלבד אקרשטיין, גורם נוסף שהחליט לקחת חלק במהפכה החשובה שצור דיבר עליה בנושא הצל במרחב הציבורי הוא עיריית תל אביב שלא ישבה בידיים שלובות והובילה למהלך ראשון מסוגו בישראל: הוועדה המקומית לתכנון ובניה בעיריית תל אביב קבעה כי יזמים יהיו מחוייבים להתייחס בתכניות עתידיות לסוגיית ההצללה, כמו גם למקומות חניה ולבנייה ירוקה.

עץ ותיק בתל אביב (צילום: גל חרמוני) (צילום: גל חרמוני)
עץ ותיק בתל אביב(צילום: גל חרמוני)

החשיבות היא שמרגע הכנת המסמך כל תוכנית חדשה שתתקבל תהייה חייבת להכיל בתוכה "נספח צל" שמתייחס לסוגיה זו.

 

צור, שהיה שותף להכנת המסמך מספר כי הוא דורש כיסוי צל לכל סוג של מרחב: 80 אחוז צל בצד אחד של המדרכה, 40 אחוז בכיכר, 50 אחוז בחצרות בתי ספר ועוד. "כל אדריכל יצטרך להציג בהדמייה תיאור של המרחב מבחינת צל, בשלוש עונות בשנה ובשלוש שעות שונות במשך היום והכי חשוב- פתרונות הצללה עד שהעץ יצמח למימדים הגדולים שלו, דבר שלוקח בין 7-10 שנים. בין הפתרונות שיוכלו להתפרק בקלות אחרי שיצמח העץ לגודל הרצוי פרגולה, מפרש בד או מצחיות למבנים".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים