שתף קטע נבחר

ראש הממשלה הפלסטיני בעזה: "לסיים את הפילוג"

ראמי חמדאללה ייפגש ברצועת עזה עם מנהיגי חמאס בדרך לקבלת הסמכויות מחדש. הוא קרא להידוק היחסים בין הצדדים והבהיר: "נמשיך להתנגד לכיבוש הישראלי עד להסרת המצור מעל רצועת עזה ופתיחת המעברים"

  

ראש הממשלה הפלסטינית ראמי חמדאללה הגיע היום (יום ב') לרצועת עזה דרך מעבר ארז, כשהוא מלווה בשריו ובבכירי מנגנוני הביטחון. במהלך הביקור תקבל הממשלה לידיה את האחריות השלטונית הממשלתית האזרחית על רצועת עזה. חמדאללה ייפגש עם מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה ובמנהיג הארגון ברצועה יחיא סנוואר. מחר תקיים הממשלה הפלסטינית ישיבה מיוחדת ברצועת עזה. וכל אחד מהשרים יגיע למשרדו בעזה כדי לקבל לידיו באופן טקסי את הסמכויות מחדש.

 

חמדאללה ברצועת עזה, היום. "באנו להקל על הסבל" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמדאללה ברצועת עזה, היום. "באנו להקל על הסבל"(צילום: רויטרס)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חמדאללה אמר בעת כניסתו לרצועה כי הוא מקווה ששיתוף הפעולה יצליח, וכי המרוויחה העיקרית מהפילוג היא ישראל. "אנו שבים פעם נוספת לרצועת עזה כדי לסיים את הפילוג. אני משבח את הפלגים ואנשי החברה האזרחית שהתאחדו כדי להביא לסיום הפילוג. הרכבנו כמה ועדות ממשלתיות שיישאו באחריותן, ובין היתר בעניין המעברים והגבולות", אמר ראש הממשלה הפלסטינית. "הגיע הזמן לשאת באחריות. הגורם היחיד שמרוויח מהפילוג הוא הכיבוש הישראלי. אנו משבחים את חמאס על פיזור הוועדה המנהלית ומצפים לפעילות אדוקה עם כל הפלגים ומרכיבי החברה האזרחית לטובת עמנו ברצועת עזה. הצלחת פעילות הממשלה תהיה תלויה ביכולתה להוציא את פעילותה לפועל בשטח. נמשיך להתנגד לכיבוש הישראלי עד להסרת המצור מעל רצועת עזה ופתיחת המעברים".


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

על פי חמדאללה, הוא מגיע לרצועה עם תוכנית סדורה. "בני עמי בעזה, באנו לפה כדי להקל על סבלכם. יש לנו תוכנית עבודה ברורה ונפעל לפיה. חובתנו לדאוג לצעירים, לממש את שאיפותיהם ולבנות להם עתיד טוב יותר", אמר. "אנו מבינים שהדרך עדיין ארוכה, ושאנו ניתקל במכשולים ובאתגרים, אך העם הפלסטיני יכול כיום לבנות את מולדתו ועתידו, ולחיות בכבוד כמו כל שאר העמים בכדור הארץ. אנחנו מעריכים מאוד את המאמצים המצריים בסוגיית הפיוס".

 

האם ההסכם הנוכחי יחזיק מעמד?

לא מעט הסכמים חתמו חמאס ופתח בשני העשורים האחרונים במגמה להסדיר את היחסים ביניהם ובייחוד את חלוקת הסמכויות והשליטה, אולם בכל פעם מחדש נקלעו למשבר. ההערכה הרווחת ברמאללה היא שחמאס מעוניין כעת להסיר מעליו את עול השליטה האזרחית האפרורית על הרצועה - אך להשאיר בידיו את השליטה הצבאית הזוהרת.

 

הפעם האחרונה שבה נחתם הסכם בין הצדדים הייתה ב-2014 ברצועת עזה ("הסכם שאטי") שבו הוחלט להקים ממשלת אחדות עצמאית ולערוך בחירות. ממשלת טכנוקרטים הוקמה בראשות חמדאללה ולאחריה פורקה ממשלת חמאס. אולם מהר מאוד נזעק חמאס כי הממשלה פועלת כמעט רק בגדה המערבית ומזניחה את הרצועה לחלוטין, והקים ממשלת צללים בעזה תחת השם המכובס "הוועדה המנהלית".

 

אבו מאזן החל להטיל על עזה סנקציות קשות שהובילו למשבר הומניטרי. אז נפגשו הצדדים, שוב בחסות מצרית ושוב בקהיר, והודיעו על הסכם חדש שלפיו חמאס תפרק את ממשלת הצללים, והממשלה הפלסטינית תשוב לפעול ברצועה (''הסכם קהיר 3"). לנוכח ניסיון העבר לא מפתיע ששחקנים רבים בזירה ובכללם גם הציבור הפלסטיני מתייחסים בביטול ובחשדנות רבה להסכמה החדשה. היחידים שיוצאים מגדרם בפומבי להוכיח את רצינות כוונותיהם הם ראשי חמאס. סינוואר הכריז לפני כמה ימים בסגנונו המיוחד כי הוא ''ישבור את המפרקת למי שינסה לחבל בפיוס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראמי חמדאללה ברצועה, היום
צילום: רויטרס
מומלצים