שתף קטע נבחר

רובוטים ומשאיות ללא נהג: הטכנולוגיה מול חיזבאללה

בתרגיל הגיס הגדול הקימו הכוחות בית חולים שדה תת-קרקעי והתנסו לראשונה בכלים שישמשו אותם במלחמה הבאה בצפון: משאיות שנשלטות מרחוק, מצנח חכם, רחפן שיפנה פצועים ורובוטים שיישאו ציוד לצד הלוחמים. כך נראה שדה הקרב העתידי

 

הטכנולוגיות החדשות שבהן ישתמש צה"ל במבצע הבא בעזה או בלבנון: תרגיל הגיס הגדול שנערך בצפון בחודש שעבר אפשר לאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) לערוך טבילת אש לכמה אמצעי לחימה חדשים. בין השאר מדובר במשאיות תחמושת וציוד בלתי מאוישות, רחפן שנושא פצוע, בית חולים מתחת לאדמה ומצנח עם התקן GPS שמנחית ציוד של עשרות ק"ג בשטח אויב ברמת דיוק מלאה.

 

במלחמת לבנון השנייה השתמש צה"ל במצנחים "טיפשים", ורבים מארגזי הציוד שהונחתו נפלו בסופו של דבר בידי חיזבאללה. המצנח החדש עדיין לא הוכרז מבצעי, אך מאות ממנו צפויים להירכש במסגרת התוכנית הרב-שנתית גדעון.

 

בתרגיל בוצעו כמה הדגמות של רחפנים גדולים המסוגלים לשאת בבטחה וביעילות מאות קילוגרמים של ציוד, תחמושת, מים ודלק. הדגמה יוצאת דופן כללה כאמור לראשונה שימוש ברחפן לצורך נשיאת "פצוע": על גבי האלונקה הונחה בובה שדימתה חייל, שהוטס למשך חמש דקות בגובה של 40 מטרים.

 

ההתרשמות הראשונית של אנשי חיל הרפואה הייתה חיובית. "ההדגמה בוצעה בצורה טובה. לא רחוק היום שבו הרחפן הזה יהיה מבצעי", הסביר ל-ynet קצין בכיר בחיל הרפואה. "חיברנו לבובה מוניטור כך שהצלחנו גם לנטר את מצבה כשהיא באוויר ואנחנו על הקרקע".

"פרו-רובוט". עגלת תחמושת בשלט רחוק (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"פרו-רובוט". עגלת תחמושת בשלט רחוק(צילום: דובר צה"ל)

משאית אושקוש בלתי מאוישת (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
משאית אושקוש בלתי מאוישת(צילום: דובר צה"ל)

בית חולים שדה. בהובלת המילואימניקים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
בית חולים שדה. בהובלת המילואימניקים(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

במהלך התרגיל נוסתה לראשונה שיירת משאיות תובלה בלתי מאוישות, שנשלטו באמצעות טכנולוגיה המותקנת בכלי רכב היחיד המאויש בשיירה. מדובר במשאיות "אושקוש" שכל אחת מהן יכולה לשאת שמונה טון של אמצעים לוגיסטיים.

 

"הפעלנו אותן על ידי כוח מוגן וזה פעל היטב", הסביר קצין בכיר באט"ל. "נהגים הרי לא מיומנים בלוחמה ונרצה לחסוך סיכון מאנשינו במלחמה הבאה".

 

בתרגיל הופעלו גם הפרו-רובוטים (עגלות בלתי מאוישות) שמתקדמים בצמוד לכוח הרגלי וסוחבים את ציוד הלחימה שלו, בהיקף של עד 500 ק"ג לכל פרו-רובוט. "הכלים האלה הוכיחו יכולת עבירות גבוהה בשטח טרשי, בשקט וביעילות", הוסיף הקצין. "נדע להרחיק את יחידות האחזקה שלנו מהגבול. נפעל בצורה ניידת ופחות נייחת בגלל פצ"מרי הבורקאן ופלוגות רדואן של חיזבאללה".

 

בתוך כך, במהלך התרגיל נפרס לראשונה בית החולים שדה של צה"ל באופן תת קרקעי, בחניון של קניון בנהריה, מחשש לתקיפת רקטות של חיזבאללה. כוחות בית החולים מבוססים על אנשי רפואה במילואים, בפיקודו של מנהל חדר הטראומה של שערי צדק, אל"מ (מיל') ד"ר עופר מרין. מדובר ב-200 רופאים,

אחיות וחובשים.

 

במהלך התרגיל "טיפל" בית חולים בכ-200 נפגעים מדומים, כולל פינוי במסוקי חיל האוויר ובמטוס הרקולס. בית החולים כולל חדרי מיון והלם, ארבע מיטות ניתוח, 10 מיטות טיפול נמרץ, רנטגן ומעבדה, חדרי אשפוז ואף מחלקת טיפול בילדים. המתחם מסוגל לטפל ב-200 פצועים ביממה, ולאשפז כ-100 מהם.

 

השנה הוגדר בית החולים שדה של צה"ל כטוב בעולם על ידי ארגון הבריאות העולמי. הוא מעולם לא הופעל במלחמה, אבל לקח חלק במשלחות הסיוע לאסונות הטבע בהאיטי, בפיליפינים ובנפאל, ועד לפני כשנתיים הופעל באופן חלקי בגבול ברמת הגולן במטרה לסייע לפצועים סורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
"פרו רובוט". עגלת תחמושת בשלט רחוק
צילום: דובר צה"ל
מומלצים