שתף קטע נבחר

אופרה סורית: חוגגים את מלחמת יום כיפור

מופע אמנותי שהועלה בדמשק מהלל את עמידתו של הצבא הסורי במלחמת אוקטובר 1973, שאותה מקשרים ללחימה בסוריה כיום. כך למשל מוזכר שחרור חלב מידי המורדים. "היצירה מספרת על ערכי מות הקדושים, כדי להוכיח לעולם שיש לנו צבא אמיץ ועם שמחבק אותו"

 

 

 

כמדי שנה מציינים בסוריה ב-6 באוקטובר את פרוץ מלחמת אוקטובר - מלחמת יום כיפור, ברוב הדר ופאר. ברקע הישגי הצבא הסורי בסיוע רוסיה, איראן, חיזבאללה ועוד חברים ב"ציר ההתנגדות", נראה שהקישור בין המלחמה מלפני 44 שנה לבין המלחמה בסוריה, מועצם עוד יותר.

 

"כל הישג שהצבא הסורי ובני בריתו נוחלים במלחמה נגד כלי השרת של ישראל והסוכנים שלה הוא המשך לניצחון שהושג במלחמת השחרור של אוקטובר נגד הישות הציונית העושקת", אמר שר ההגנה הסורי, פהד ג'אסם אל-פרייג', בסיור שקיים בשבוע שעבר בפרברי קוניטרה וליד הגבול עם ישראל בהנחייתו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד.

 

חיילי הצבא הסורי באותה גזרה קיבלו את הבכיר בתמונות של אסד ובדגלי סוריה. השר אמר להם: "סוריה כעם, צבא והנהגה ממשיכה בצעדים בטוחים להיאבק בטרור עד לעקירתו משורשיו". כידוע אזור דרום מערב סוריה ובכלל זה מחוז קוניטרה נכלל בהסכמי הפחתת המתיחות שגיבשו המשטר והמורדים בחסות רוסית, טורקית ואיראנית. אולם לאחרונה נראה שהצבא הסורי ושותפיו ללחימה מנסים להתקרב לאחד ממעוזי המורדים בחרמון הסורי, העיירה בית ג'אן. ניסיון שסביר להניח מדאיג גם את ישראל.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קהל המוזמנים במופע בבירת סוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קהל המוזמנים במופע בבירת סוריה(צילום: EPA)


גם בעיתונות הסורית הממסדית ובטלוויזיה הסורית כמובן הזכירו את אותו מאורע, ובדומה לשר ההגנה הסורי ערכו קישור בין אותה מלחמה למלחמה בסוריה היום. בעיתון "אל-בעת'" הממסדי, למשל, נכתב מאמר תחת הכותרת "האם מלחמת אוקטובר פסקה?". שם נטען: "האם יש הוכחה ברורה יותר וגלויה יותר לגבי נכונות האמירה שמלחמת אוקטובר נמשכת, מאשר המלחמה הקיומית הציונית וכוחות הריאקציה האמריקניים והאירופיים? מלחמה שמתנהלת נגד סוריה זה שבע שנים ומאגדת לתוכה צבאות ומפלצות מיותר מ-130 מדינות".

 

מ-1973 ועד לשחרור חלב

המשטר הסורי לא זנח גם את הזירה התרבותית כדי לציין 44 שנים למלחמה. בערב 6 באוקטובר התקיים בבית האופרה בדמשק מעין מחזה אמנותי תחת השם "הניצחון - שעת סבלנות", בחסות האגודה הסורית לתמיכה במשפחות החללים "תמוז". נכח שם לא אחר מאותו שר הגנה, שאף הספיק לבקר בקוניטרה באותו יום. גם אמנים, אנשי תקשורת ובני משפחותיהם של חללים הגיעו לשם, וכן המופתי של סוריה ומקורבו של אסד, דוקטור בדר א-דין חסון.

 

"החגיגה לרגל 44 שנים למלחמת השחרור של אוקטובר שצבא סוריה לקח בה חלק נגד הכיבוש הישראלי, מתרחשת בו זמנית עם המערכה שכותבים/ מנהלים אמיצי הצבא הסורי נגד המלחמה הטרוריסטית הפרועה ביותר. מאחוריה עומדים מעצמות ומשטרים אזוריים", אמר יו"ר מועצת המנהלים של האגודה, ד"ר מאזן חמיידי.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 
אופרה בדמשק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אופרה בדמשק(צילום: EPA)
 

בעיתון הסורי הממסדי "אל-ווטן" הקדישו כתבה מיוחדת למחזה שכולל משחק, שירה, ריקוד, אמנות חזותית וגם סצנות קולנועיות. המחזה מוקדש למשפחות החללים ועוסק במעשי הגבורה של הצבא הסורי, על העמידה איתנה של אזרחי סוריה ובייחוד באימהות שהקריבו את היקר להן. מאותו תיאור עולה שההצגה התמקדה לא מעט גם בקורבנות ובעמידתו של הצבא הסורי במלחמה הנוכחית, לא רק במלחמת יום הכיפורים. שחרור חלב, לדוגמה, נכלל בהצגה. "היצירה שלנו מספרת על הערכים של מות הקדושים על מנת שנוכיח לעולם שיש לנו צבא אמיץ וראשון במערכה ועם שמחבק אותו ותומך בהקרבות שלו ובניצחונותיו", אמר חמיידי ל"אל-ווטן".

 

במקביל לציון המאורע השנה התגלע משבר דיפלומטי בין ירדן לסוריה אחרי שמיופה הכוח בשגרירות סוריה בעמאן הטיל דופי בהשתתפות של ירדן במלחמת יום הכיפורים. "חיל האוויר הירדני לא ירה ולו פעם אחת", צוטט איימן עלוש. אותה אמירה הספיקה לכך שמשרד החוץ הירדני יזמן את הדיפלומט הסורי לשיחת נזיפה על דבריו הפוגעניים והתרה בו שלא יחזור על כך שנית.

 

בכל מקרה נראה ש"רוח הניצחון" של יום השנה ה-44 למלחמת יום הכיפורים לא ממש סייעה לנבחרת הכדורגל הסורית של המשטר להתקרב עוד שלב בדרך לעלייה היסטורית למונדיאל ברוסיה. באופן אירוני, הרבה דמעות נשפכו בדמשק ביום שלישי ולאו דווקא בגלל המלחמה העקובה מדם, אלא בגלל ההפסד לאוסטרליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים