שתף קטע נבחר

הכנסת שבה לפעול: בנט תוקף את השופטים, לפיד את נתניהו

מושב החורף של הכנסת נפתח היום ויו"ר הבית היהודי תקף את מערכת המשפט ("שופטים בירושלים שכחו שיש כאן ממשלה"). הוא הבהיר כי יקדם את הגבלת עצמאות בג"ץ. יו"ר יש עתיד נגד "החוק הצרפתי": "השם האמיתי – חוק נתניהו כדי לעצור חקירותיו". יו"ר העבודה גבאי: "הממשלה היא על תקן נוכחת-נפקדת"

 

 

 

חוק איסור חקירות ראש הממשלה, חוק הלאום, חוק הגיוס ויוזמות חקיקה שנויות במחלוקת - לאחר פגרה ארוכה נפתח היום (ב') מושב החורף של הכנסת, שצפוי להיות חם ומעניין. בישיבת מליאה שתיערך אחה"צ יישאו דברים נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין וראש האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג. ynet מעביר משדר מיוחד מהכנסת.

 

בנט: "הגיע הזמן לקבוע מתי מותר לבג"ץ לפסול חוק" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בנט: "הגיע הזמן לקבוע מתי מותר לבג"ץ לפסול חוק"(צילום: מוטי קמחי)
 

 

"אנחנו שמחים לפתוח את המושב ואנחנו יושבים כאן עם נבחרת שאין שנייה לה - וכוללת את האנשים הטובים ביותר", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת סיעת הליכוד. "אנחנו יוצאים עם כוחות מחודשים לטפס על הר וחברי הכנסת, ראשי הוועדות והשרים עושים מלאכה עצומה למען מדינת ישראל",.

 

המושב נפתח בישיבת סיעת הבית היהודי ובמתקפה של יו"ר המפלגה נפתלי בנט, שאמר: "יש שופטים בירושלים ששכחו שיש גם ממשלה בירושלים". בנט הוסיף ואמר כי היעד המרכזי של מפלגתו במושב הקרוב הוא "להעביר את התוכנית החוקתית ובמרכזה את פסקת ההתגברות, שתשיב את כוח המשילות לממשלה. הממשלה תמשול, הכנסת תחוקק - והשופטים ישפטו".

 

שר החינוך ושרת המשפטים איילת שקד הכריזו במהלך הפגרה כי בכוונתם לפעול להשלמת החוקה בישראל, לחוקק תיקון שלא יאפשר לבג"ץ להתערב בחקיקה של הכנסת ולהגביל למעשה את הביקורת השיפוטית. בנט ושקד הבהירו כי מטרתם להשיב את האיזון בין שלוש הרשויות בישראל, ולשם כך גובשה תוכנית לחוקק מחדש את "חוק יסוד: החקיקה", שישלים לטענתם את הפרק המשטרי החסר בחוקה הישראלית ויצטרף לחוקי היסוד: הכנסת, הממשלה והשפיטה.

 

"בג"ץ לא אמור להתערב ולהגיד לנו אם חוק מסוים נראה לו או לא - זו סמכות הכנסת", הבהיר היום בנט. "בג"ץ לא יכול לבטל את רצון העם רק כי לא נראה לו חוק כזה או אחר. הגיע הזמן לקבוע מתי מותר לבג"ץ לפסול חוק מול הכנסת ומתי זה באישור הממשלה - זה יחזק את מדינת ישראל ואנחנו נפעל לחוקק את זה".

 

לפיד: "חוק צרפתי? קראו לו בשמו האמיתי - חוק בנימין נתניהו"

סיעת יש עתיד הייתה השנייה להתכנס. "מה הדרמה? מה מקדם ראש הממשלה ועל מה מתווכחים בקואליציה?", אמר היו"ר יאיר לפיד. "על שכר מינימום? על החינוך? ברור שלא. הדבר היחיד שמעניין אותם הוא להעביר מהר את החוק שאי אפשר לחקור ראש ממשלה. ידנו לא תהיה במעל הזה. אין שום דבר צרפתי בחוק הזה. קראו לו בשמו האמיתי - חוק בנימין נתניהו, שנועד לעצור את החקירות שלו".

 

 

לפיד אמר כי מפלגתו תיישם סדרה שלמה של הצעות חוק שנוגעות לחיי המדינה: "ניישם שוב את חוק הגיוס ואת חוק השוויון בנטל. אני רוצה לראות בעד מי הממשלה הזו - חיילי צה"ל או בעד סחטנות פוליטית. אנחנו נעלה את חוק הלאום בגרסת בגין - ברוח מגילת העצמאות. חוק לאומי אמיתי ולא ניסיון ללבות את האש בין אזרחים ישראלים".

 

יאיר לפיד: "לא יהיה מנוס מלחקור את נתניהו בפרשת הצוללות" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יאיר לפיד: "לא יהיה מנוס מלחקור את נתניהו בפרשת הצוללות"(צילום: מוטי קמחי)

יו"ר יש עתיד הוסיף: "ניישם את החוק שמגביל את כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות - כל מי שמסתכל על נתניהו רואה כמה חשוב להעלות את החוק הזה. ארבע קדנציות זה יותר מדי - זה מייצר אסונות כמו פרשת צוללות שפוגעת בקודש הקודשים ובביטחון המדינה. לא יהיה מנוס מלחקור את נתניהו בפרשה".

 

גבאי: "הממשלה היא על תקן נוכחת-נפקדת"

גם יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, תקף את התנהלות הממשלה: "עוסקים בלהקים ועדות חקירה על עמותות, בלפלג ולהסית אותנו. אנחנו נייצר אלטרנטיבה בשלטון במושב הנוכחי. נתמקד במשותף ובמה שמאחד, בהכנת תוכניות מעשיות ליום שאחרי השלטון הנוכחי. נהיה בכל מקום שבו השלטון הנוכחי לא נמצא - והוא לא נמצא. מדובר בממשלה שהיא על תקן נוכחת-נפקדת בארץ ישראל".

 

גבאי הוסיף: "לכל החוקים שמוצעים עכשיו אין שום קשר לאזרחים. מטרתם היא רק כדי להיבחר שוב. המתקפה המשולבת על היועמ"ש ובתי המשפט היא לא עניין של משילות, אלא חיבור של אידאולוגיה משיחית שנועד לפגוע במוסדות שעל בסיסם הוקמה מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. תפקידנו במושב הזה

הוא להילחם על כל העקרונות האלה".

 

"חוקרים ראש ממשלה על דברים מהותיים, לא על סיגרים"

שר התיירות יריב לוין התייחס במשדר ynet לחוקים שצפויים לעלות לדיון במושב הקרוב והבהיר כי הוא מצפה לתמיכתם של השותפים הקואליציוניים: "אנחנו מגיעים לכנס הזה במצב שבו הממשלה מאוד יציבה, בניגוד לרוב התחזיות של עמיתינו מהאופוזיציה. אנחנו מאוד מכבדים את השותפים שלנו ומסייעים להם לקדם דברים שחשובים להם. אנחנו, בתור סיעת הליכוד, מצפים לאותו יחס מהם בכל הנוגע לחוק הלאום וחוק העמותות, שהם גולת הכותרת של המושב, ולכל החוקים שנוגעים לעבודת המשטרה. אנחנו מצפים שכולם יילכו איתנו".

 

לוין הוסיף ותקף את ההתנהלות סביב חקירות נתניהו: "זו חוצפה ממדרגה ראשונה. עברו חודשים מאז שראש הממשלה נחקר בפעם האחרונה. בכל פעם הוא פינה את הזמן, וכך עשה גם עכשיו. זו עוד דוגמא לספין לא ראוי ולא מכובד. אני חושב שדרך המלך היא שבאמת אפשר לחקור, אבל חוקרים ראש ממשלה על דברים מהותיים ולא על ענייני סיגרים".

 

ח"כ רועי פולקמן (כולנו) השיב לדבריו של לוין ונגע גם בהצעת החוק לאיסור חקירת ראש ממשלה מכהן: "הם מפלגת השלטון ובכל דבר שחשוב להם אנחנו פרטנרים, אבל אנחנו רוצים שזה ייעשה באופן ממלכתי ובצורה מסודרת. אני מרגיש קצת פספוס שזה החוק הפותח. יש לנו חוקים קצת יותר חשובים ממנו".

 

ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) התייחס להפגנות החרדים נגד הגיוס לצה"ל: "אני מאשים את בג"ץ שיוצר מלחמות בין אזרחים. ברגע שהציבור מאבד את אמונו במערכת הפוליטית ואין הכרעות והתחשבות בכל הציבורים, התוצאה היא שדברים יוכרעו בקרבות רחוב. בחיים שלי לא חשבתי שחרדים יחסמו אוטובוסים ואת הרכבת הקלה. בג"ץ חייב להפסיק לקחת את השלטון לידיים".

 

ח"כ עודה עונה לגבאי: "בלי הערבים אי אפשר להחליף את הימין"

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, התייחס לאמירתו של יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי על כך שלא יישב בממשלה עם מפלגתו. "שמעתי את ראש מחנה השלום מדבר על כך שההתנחלויות צריכות להישאר ושאין פרנטר פלסטיני. זה בדיוק המשפט שחיזק את הימין מאז שנת 2,000 ועד עכשיו. אם אין תקווה ולא יהיה שלום, אז למה להצביע לשמאל?".

 

עודה הוסיף: "כל בנאדם צריך להבין שאם רוצים להחליף את הימין, אי אפשר לעשות זאת בלי האוכלוסייה הערבית. בלעדינו זה בלתי אפשרי. זה כוח עצום וכולו נגד הימים. ברגע שאתה עושה לו דה-לגיטימציה, אתה פוגע בעצמך".

 

"לא אבי גבאי ולא אחרים שקדמו לו הצליחו לבנות את הערבי-ישראלי שהם רוצים - כלומר ערבי שאין לו רגש לאומי ואין לו שורשים. אנחנו בני המקום ויש לנו עמדות ברורות בעד מדינה פלסטינית".

 

במוקד המושב: החוק הצרפתי, חוק הלאום ומס על דירה שלישית

אחת מהצעות החוק הנפיצות ביותר שיעלו במהלך מושב החורף היא זו של ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), שלפיה החל מהקדנציה הבאה לא יהיה ניתן לחקור ראש ממשלה מכהן. הצעת החוק מתבססת על "החוק הצרפתי" והיא תאפשר חקירות ראש ממשלה בעבירות פשיעה חמורות בלבד. ההצעה אינה מתייחסת לראש ממשלה חדש כי אם לקדנציה חדשה, ומשמעותה היא שאם ההצעה תעבור ונתניהו יפזר את הכנסת וייבחר מחדש, לא יהיה ניתן לפתוח נגדו בחקירות חדשות - אולם אלה הקיימות ימשיכו להתנהל.

 

בקואליציה התעוררה מתיחות סביב החוק, שהותקף גם על ידי פרקליט המדינה שי ניצן, שהבהיר כי "מדובר בגישה מוטעית לחלוטין. מתן אפשרות לנשיא מכהן או לכל מנהיג אחר להמשיך בכהונתו תוך התעלמות מחשדות פליליים ממשיים שעלו נגדו הוא-הוא שיפגע במדינה, בכבודה ובמעמדה והוא גם שיפגע בכבודו ובמעמדו של איש הציבור".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: גיל יוחנן)

 

גם היועמ"ש אביחי מנדלבליט מתנגד לחוק ובחוות דעת שהופצה אתמול לבכירים במשרד המשפטים, נכתב: "התוצאה שאליה מובילה הצעת החוק קשה ביותר ואין לקבלה. הסדר כזה שאין בו גמישות ואיזון פוגע קשות באינטרס של שלטון החוק, אמון הציבור והשוויון בפני החוק, ועל כן מדובר בהסדר קשה שאין לאמצו".

 

בנוסף לזה כוללת התוכנית גם את קידום חוק יסוד הלאום, המצוי בשלבי חקיקה ראשונים. בחודש מאי אישרה ועדת השרים לחקיקה נוסח חוק של ח"כ אבי דיכטר (הליכוד), אולם לאחר אישורו הודיעו השרה שקד והשר המקשר בין הכנסת לממשלה, יריב לוין, על הקמת ועדה בראשות ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) שתגיש לכנסת נוסח מוסכם. לפי הנוסח שאושר, מדינת ישראל היא "הבית הלאומי של העם היהודי", "הזכות למימוש ההגדרה העצמית הלאומית במדינת ישראל ייחודית לעם היהודי" והשפה הערבית בישראל תהיה "בעלת מעמד מיוחד" - ולא שפה רשמית.

 

 

עוד בגזרת החוקים שמקדם האגף הלאומי בכנסת: ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) משתפת פעולה עם יו"ר הקואליציה, דוד ביטן (הליכוד), ומקדמת את הצעת החוק לביטול ההתנתקות בצפון השומרון, שאותה יזם ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן. היוזמים מבקשים להתיר כניסת אזרחים ישראלים לשטח המפונה של היישובים גנים, כדים, חומש ושא-נור, שפונו ב-2005, ולאפשר את השבת המתיישבים ההדרגתית לאזור.

 

גם ענייניים כלכליים צפויים לעלות על סדר יומה של הכנסת במושב החורף. אחת מיוזמות הדגל של שר האוצר כחלון להורדת מחירי הדיור היא מס על דירה שלישית - חוק שנפסל בבג"ץ בגלל כשלים בהליך החקיקה וצפוי להעסיק רבות את ועדת הכספים של הכנסת. גם חוק זה, שיוצר מתח רב בקואליציה בשל התנגדותם של אנשי הליכוד, צפוי לספק לא מעט כותרות.


פורסם לראשונה 23/10/2017 13:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים