שתף קטע נבחר

קולונוסקופיה וירטואלית: בדיקה שמצילה חיים

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל, אך לרוב הוא מאובחן בשלב מאוחר של המחלה בשל התפתחותו ההדרגתית. פרופסור יעקב בר זיו על חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן המעי הגס ועל יתרונותיה של בדיקת הקולונוסקופיה הווירטואלית, שיכולה למנוע את המחלה ולהציל חיים

נכון לשנת 2013, 3,200 אנשים אובחנו בישראל כחולים בסרטן המעי הגס וכ-1,300 חולים נפטרו ממנו. אף שזוהי המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה והגורם השני למוות אחרי סרטן השד, המודעות למחלה ולגילויה המוקדם עדיין נמוכה מאוד בקרב הציבור הרחב.

 

מהו סרטן המעי הגס?

סרטן המעי הגס והחלחולת יכול להופיע בכל גיל אבל השכיחות הגבוהה ביותר היא מגיל 50 ומעלה ללא הבדל משמעותי בין נשים לגברים. המחלה מתפתחת בפוליפים הנוצרים על דפנות המעי הגס והרקטום. קצב ההתפתחות של הפוליפים הוא איטי והדרגתי, כמעט ללא שום תסמינים ולכן אחוזים גדולים מהחולים מאובחנים בשלב מתקדם כשסיכויי ההחלמה ממנו נמוכים.

 

למרות הנתונים הקודרים, יש נקודת אור משמעותית אחת – סרטן המעי הגס הוא אחת המחלות הממאירות הבודדות אשר ניתנות לגילוי מוקדם כיוון שהפוליפ הקדם סרטני מתפתח בהדרגתיות.

 

"פוליפ מתחיל לגדול ולהפוך לממאיר במשך עשר שנים. אם אנחנו מסירים בפרק הזמן הזה את הפוליפ כשהוא שפיר, בעצם מנענו סרטן", אומר פרופ' יעקב בר זיו, מהחלוצים בשימוש בקולונוסקופיה וירטואלית בארץ ורדיולוג בכיר במור: "בניגוד לגילוי מוקדם של סרטן השד, שכרוך כבר בבדיקות לאיתור סרטן, גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס משמעו מניעה של המחלה".

 (צילום: THINKSTOCK) (צילום: THINKSTOCK)
(צילום: THINKSTOCK)

האם הגורמים לסרטן המעי הגס הם תורשתיים או סביבתיים?

"הפרמטרים העיקריים הם גיל ותורשה. 7% מהאוכלוסייה יחלו במהלך חייהם בסרטן המעי הגס ולמי שיש קרוב משפחה מקרבה ראשונה שחלה במחלה, האחוזים עולים ל-20%. למי שאין רקע משפחתי של המחלה מומלץ להתחיל להיבדק בגיל 50 ולמי שיש רקע משפחתי מומלץ להיבדק מגיל 40. לסרטן המעי הגס אכן יש קשר סביבתי אבל הוא לא ישיר".

 

כיום קיימות מספר בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, אחת הבדיקות המומלצות היא קולונסקופיה וירטואלית המבוצעת במור. זוהי בדיקת CT חדשנית, שעורכת מספר דקות ואשר סורקת את המעי הגס לכל אורכו ומזהה פוליפים או ממצאים חשודים אחרים. הבדיקה פשוטה ואינה מכאיבה ולאחריה נבנית תמונה ממוחשבת של המעי הגס לכל אורכו, המאפשרת איתור נגעים בדופן המעי.

 

פרופ' בר זיו, אשר מבצע ומפענח בדיקות קולונוסקופיה וירטואלית, מעיד כי הקולונסקופיה הווירטואלית היא טכנולוגיה מתפתחת וכיום יש שיטות חדשות לשחזורים תלת ממדיים ותוכנות מחשב שמסייעות לרדיולוג לפענח באופן יעיל יותר את הבדיקה. "עם זאת, חשוב שהרדיולוג המפענח את הבדיקה יהיה מנוסה, נדרש ניסיון של לפחות של 50 מקרים והכשרה מספיקה לבצע את הפענוח כראוי", מציין פרופ' בר זיו.

 

מה ההבדל בין הקולונוסקופיה הרגילה לווירטואלית?

"הקולונוסקופיה הרגילה מתבצעת בהרדמה או בטשטוש. במהלך הבדיקה מוחדר לפי הטבעת צינור באורך מטר וחצי או מטר שמונים עם מנורה בקצה. הקולונסקופיה הווירטואלית היא הרבה פחות פולשנית, היא לא כרוכה בהרדמה או בטשטוש, המטופל יכול לחזור לעבודה אחרי רבע שעה. היתרונות של הקולונסקופיה הווירטואלית הן הקלות והנוחות שלה והעובדה שניתן לראות ולפענח ממצאים גם מחוץ למעי. הרבה פעמים גיליתי מחלות אחרות שלא קשורות למעי הגס וכך חיי אנשים ניצלו. מעבר לכך, התורים לקולונסקופיה רגילה הם מאוד ארוכים. זמן ההמתנה לבדיקה בקופת חולים הוא בין ארבעה לשישה חודשים ואילו במור הזמינות גבוהה".

 

למי מומלץ לעבור קולונסקופיה וירטואלית?

"ראשית, מומלץ לכל אדם מעל גיל 50, או לכל אדם מעל גיל 40 עם היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס, לבצע בדיקת קולונוסקופיה, וירטואלית או רגילה. עבור מבוגרים מעל גיל 80 קולונוסקופיה וירטואלית מומלצת במיוחד, כיוון שהם חשופים לסיכון גבוה יותר בבדיקת קולונוסקופיה רגילה בגלל הטשטוש והבדיקה הפולשנית. קולונוסקופיה וירטואלית מומלצת גם לאנשים שבדיקת הקולונסקופיה הרגילה שעברו לא הייתה מוצלחת, למשל, בגלל שלא היה ניתן לראות את כל המעי בבדיקה. כ-15% מבדיקות הקולונסקופיה הרגילה לא עוברות בהצלחה כיוון שלא היה ניתן לראות עד סוף המעי, שם יכול להסתתר גידול".

 

איך מבוצעת הבדיקה?

"אחרי הכנה וניקיון של המעי, בין היתר על ידי צום ונטילת חומר משלשל, המעי עובר תהליך של ניפוח, המסייע להרחבת המעי וליצירת תמונה ברורה יותר לסקירה. הבדיקה מבוצעת בשכיבה על הגב ובשכיבה על הבטן וכך ניתן לחפש פוליפים או גידולים".

 

מה לגבי הסיכונים שכרוכים בבדיקה? אנשים לפעמים חוששים מעניין הקרינה, למשל.

"מינון הקרינה בקולונסקופיה הווירטואלית הוא שישית ממינון הקרינה של CT רגיל. תועלת הבדיקה גבוהה הרבה יותר מהסיכון. מלבד הקרינה, בעבר היו מקרים של התנקבות המעי הגס במהלך הבדיקה, אבל למדנו מהם הגורמים לכך וכיום זה כמעט לא קורה. חשוב להדגיש כי הקולונסקופיה הווירטואלית היא בדיקה שקיימת כבר עשרים שנים ואיננה נחשבת עוד לניסויית. כיום איגודים בינלאומיים לגילוי של סרטן, כמו האגודה האמריקאית לסרטן והאגודה הרדיולוגית האמריקאית מעידים כי הקולונוסקופיה הווירטואלית היא אחת הבדיקות המומלצות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס". 

 

לפרטים נוספים על הבדיקה החדשנית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס במור היכנסו >>

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: THINKSTOCK
מכון מור - קולונוסקופיה
צילום: THINKSTOCK
מומלצים