שתף קטע נבחר

האם טוסט טוב לדיאטה? התשובה היא כן!

מהיכן הגיעה אלינו הגבינה הצהובה, מה קורה לערך התזונתי שלה כשמכינים ממנה טוסט, כמה סידן היא מכילה ואחת ולתמיד - האם אפשר לאכול אותה כשעושים דיאטה?

סביר להניח שבשם "גבינה צהובה" נתקלתם בפעם הראשונה לפני לא מעט שנים בקיבוץ, במטבח בצבא או במרכולים של פעם. הגבינה הצהובה הזאת היא, למעשה, שם כללי לסוגים של גבינה קשה, שכן, דומות בצבען לצבע הצהוב. המושג הזה הגיע מהשפה הגרמנית ובעצם חוץ מעברית וגרמנית, אף אחד בעולם לא משתמש בו. תזכרו את זה בפעם הבאה שאתם בחו''ל ושואלים בארוחת הבוקר אם יש Yellow Cheese. חידשנו לכם? שוחחנו עם גלית שניר, דיאטנית תנובה, וגילינו עוד כמה דברים שאולי גם אתם לא ידעתם על הגבינה הפופולארית:

 (צילום: רונן מנגן)
(צילום: רונן מנגן)

נתחיל מההתחלה -

הגבינה מגיעה אלינו מהמזרח התיכון - כן כן. צורת ההכנה שלה היא אחת מצורות ההכנה העתיקות ביותר של אוכל. בהתחלה יצרו אותן מעזים וכבשים שגדלו באיזור עוד משנת 10,000 לפנה''ס, לא פחות. המטרה הייתה ליצור מוצר חלב שניתן לאחסן אותו ושלא יתקלקל כל כך מהר למשל ע"י חיידקים ועובשים.

 

מסתבר שחיידקים הם לא רק שליליים אלא הם גם אלה שאחראים על החורים הכל כך מוכרים שבתוך הגבינה. בתהליך הייצור של הגבינה, חיידקים פולטים פחמן דו חמצני וחומצות חלב שנלכדות בתוך הגבינה. כשהיא מתקשה, מתקבלים החורים וזה למעשה תהליך מאוד דומה למה שקורה בבירה או בלחם רק ששם, מדובר על תסיסה באמצעות שמרים. כאן, התסיסה נגרמת על ידי חיידקי חלב טובים.

 (צילום: רונן מנגן)
(צילום: רונן מנגן)
 

הכנתם טוסט? שמרתם על הערך התזונתי

אז ככה, בואו נודה על האמת, המוניטין שנוצר לגבינה הצהובה בשנים האחרונות לא היה בשמיים, וחבל. כי הנתונים לחלוטין מדברים אחרת. הנה כמה נבחרים:

 

ככל שאחוז השומן נמוך יותר בגבינה, היא תכיל יותר חלבון וסידן. פרוסה אחת של גבינה צהובה תכיל בין 6.5-8.5 גרם חלבון, שזה שווה ערך לכמות חלבון שיש בביצה אחת. כמו כן, החלבון בגבינה נחשב למאוד איכותי עם ערך ביולוגי גבוה.

 

פרוסה אחת של גבינה צהובה מיוצרת מכמות של כ-1.5 כוסות של חלב. עובדה מעניינת היא שהערך התזונתי של החלבון והסידן לא נהרס בחימום, המשמעות היא שגם אם מכינים טוסט, פשטידה, או כל דבר שרוצים עם הגבינה, החימום לא גובה מחיר מהערך התזונתי.

 

פרוסת הגבינה הצהובה שתאכלו לא רק עשירה בחלבון וסידן אלא תכיל גם הרבה ויטמין B12, כ50% מכמות הצריכה היומית. מעבר לכך בגבינה צהובה יש באופן טבעי עוד,ויטמינים ומינרלים שונים בהם אבץ, זרחן ומגנזיום. ולצד מה שיש, מה שאין בגבינה צהובה זה סוכר. בגבינות צהובות תכולת הפחמימות דלה במיוחד וכמעט אפסית.

 

עוד דבר שחסר בגבינה הצהובה לשמחת אוכלוסיה לא מעטה שמתגעגעת לחלב ומוצריו- לקטוז. כמות הלקטוז בגבינה צהובה הוא כמעט אפסי. בתהליך ייצור הגבינה, הלקטוז יוצא החוצה, מאחר והכמות שנשארת בגבינה היא אפסית, גם אנשים רגישים ללקטוז יכולים להינות מהיתרונות התזונתיים והטעם של גבינה צהובה ובכך להפחית את הסיכון בחסרים תזונתיים של סידן וחלבון.

 (צילום: רונן מנגן)
(צילום: רונן מנגן)
  

שאלת מליון הדולר- האם גבנ''צ טובה לדיאטה?

הנה מה שרובכם כנראה רציתם לדעת. התשובה היא כן. בשנים האחרונים התפרסמו מחקרים שמראים שמוצרי חלב, ביניהם כמובן הגבינה הצהובה תורמים להורדה במשקל. למה? כמה סיבות: כמות הפחמימות במוצר היא אפסית והחלבון הוא איכותי, מה שמשפיע על תחושת השובע שלנו. בגבינה קיים גם רכיב שנקרא CLA, מדובר בחומצות שומן שעוזרות להפחית את רמות השומן בגוף ולשמור על מסת השריר.

 

פרוסה של גבינת צהובה 28% מכילה 97 קלוריות בלבד. אם תרצו להפחית, השתמשו בגבינה דקה יותר שמכילה רק 69 קלוריות או אחת עם אחוז שומן נמוך יותר. בפרוסה של 5% למשל, תמצאו 50 קלוריות בלבד.

גם כמות הכולסטרול בגבינה הצהובה נמוכה, בפרוסת גבינה יש 23 מ''ג כולסטרול, עשירית ממה שיש בביצה נניח, או ב"פולקע" של עוף. אם פעם דאגו מכמות הכולסטרול, היום כבר מבינים שכולסטרול מהמזון כמעט שלא משפיע על רמות הכולסטרול בגוף ואין סיבה לדאגה.

 

כמות השומן בפרוסת גבינה צהובה 28% שומן דומה לזו שבכוס חלב 3% ואם בכל זאת רוצים להפחית בכמות השומן יש גבינות צהובות במגוון אחוזי שומן נמוכים יותר.

 

עובדה נוספת ונחמדה לסיום שכנראה שלא ידעתם על גבינה צהובה היא, שהיא עוזרת למנוע עששת. כן, אחרי ארוחה עמוסה בכל טוב וסוכר, מומלץ ללעוס קוביית גבינה, מיושנת עדיפה על צעירה, שתוריד את רמת ה-PH הפה ותחזיר את רמות החומציות בשיניים לניטרליות. ככה שאם נתקעתם חס וחלילה ללא מסטיק, יש פתרון טבעי ובריא יותר.

 


פורסם לראשונה 23/11/2017 11:12

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים