שתף קטע נבחר

החוק האיסלנדי שמאפשר לרוצח להיות שופט

באיסלנד פשעים חמורים אמורים למנוע מאדם להתמודד בבחירות או לכהן בתפקידים בכירים, אבל "חוק השבת הכבוד" מאפשר לנשיא לפטור עבריינים מההגבלות, וכך למשל רישיון עריכת הדין הושב לרוצח. האבסורד הזה הפיל את הקואליציה, גם בגלל אביו של ראש הממשלה

כלי לשיקום עבריינים או סתם דרך להיטיב עם מי שקרוב לצלחת? חוק המאפשר לרוצח להפוך לעורך דין או לפדופיל להפוך לשופט הביא לאחרונה להפלת ממשלת איסלנד.

 

מקורו של חוק "השבת הכבוד", כפי שהוא מכונה, בשנות ה-40. החוק אינו מוחק את עברו הפלילי של הפושע המורשע וגם אינו מעניק לו חנינה – מטרתו היא להחזיר את זכויותיו האזרחיות של המורשע ולסייע לו להשתלב מחדש בחברה.

איסלנד. הפרוטקציה מרעילה את הפוליטיקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איסלנד. הפרוטקציה מרעילה את הפוליטיקה(צילום: רויטרס)

אלא שרוב האיסלנדים סבורים שמדובר בחוק מיושן ולא הוגן ובעוד דוגמה לפרוטקציות ששנים רבות מדי מרעילות את הפוליטיקה במדינת האי, ביתם של 335 אלף תושבים.

 

ההתנגדות הפעילה לחוק התעוררה אחרי שרוברט ארני הריידרסון, עורך דין לשעבר שנידון ב-2007 לשלוש שנות מאסר בגין קיום יחסי מין עם ארבע נערות לפחות, זכה ל"השבת כבודו" בספטמבר 2016. אחת מקורבנותיו היא בתו של ברגור תור אינגולפסון, במאי ושחקן בן 48 שהפך לאחד ממוביל המאבק בחוק.

 

"אני באמת באמת גאה במה שעשינו – להציב מראה מול פניה של המערכת ולומר 'תביטו בה, זה מטורף'", סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית APF.

 

בשני העשורים האחרונים הגישו 86 פושעים מורשעים בקשה להחיל עליהם את חוק השבת הכבוד. שני שלישים מהבקשות אושרו. "הרוח והרעיון שעומדים בבסיס החוק הם דבר די טוב", אומר אינגולפסון, "אבל אנחנו צריכים להציב גבולות רבים יותר לאנשים המבקשים תפקידים בכירים בחברה. אנשים שמנצלים ילדים אינם צריכים לקבל אוטומטית תפקידים בכירים כגון מפקד משטרה, עורך דין או חבר פרלמנט".

 

באיסלנד לאדם שנגזר עליו מאסר של יותר מארבעה חודשים אסור להתמודד בבחירות, להיות חבר במועצת מנהלים של חברה ממשלתית או להיות עורך דין. לא במקרה של אטלי גודג'ון הלגסון, כדורגלן בינלאומי שהפך לעורך דין ונידון ל-16 שנות מאסר בגין הרצח האכזרי של שותפו לעסקים בשנת 2001. הזכויות האזרחיות שלו הושבו לו לאחר מכן והותר לו לקבל בחזרה את רישיון עריכת הדין שלו.

ארץ של 330 אלף איש. איסלנד הולכת לקלפי ()
ארץ של 330 אלף איש. איסלנד הולכת לקלפי

אדם המגיש לנשיא בקשה ל"השבת הכבוד" חייב לצרף לה שני מכתבי המלצה חתומים בידי אישים רמי דרג בקהילה. בנדיקט סביינסון, שהוא אביו של ראש הממשלה בירני בנדיקטסון ואחד האנשים העשירים ביותר באיסלנד, חתם על מכתב כזה לפדופיל שהורשע ב-2004 באונס בתו החורגת כמעט מדי יום במשך 12 שנה. שמו של החותם על מכתב ההמלצה הוסתר מהתקשורת ומהציבור – רק בנו ושר המשפטים עודכנו – אבל אז הורתה ועדה בפרלמנט של איסלנד לחשוף אותו.

 

ראש הממשלה הואשם שניסה להוליך שולל את חברי הפרלמנט – ובעקבות פרישת חברים בקואליציה שלו הוא נאלץ להתפטר בספטמבר ולהכריז על בחירות חדשות. הן ייערכו ביום שבת הקרוב.

 

ההתנגדות של האיסלנדים לחוק מתמקדת בראש ובראשונה בעבריינים הפוגעים בילדים וזוכים ל"השבת הכבוד" – ופחות בפושעים מסוג אחר. בניסיון להפחית את הדאגה מהחוק הצביע הפרלמנט האיסלנדי ב-27 בספטמבר בעד השעיית סעיפים בחוק הנוגעים לעבריינים שנידונו ליותר משנת מאסר אחת. הממשלה החדשה תידרש לבחון את הסעיפים האלה בחינה מלאה, ואז יוחלט אם לבטל אותם כליל.

 

אבל ארנר תור ג'ונסון, עורך דין ושופט לשעבר ברייקיוויק, מביע צער על כך שחלק מהעבריינים לא יוכלו עוד ליהנות מחוק השיקום הזה. "הדיון הציבורי התמקד יתר על המידה בעניין הפדופילים – וזה דיון צר מדי", אמר.


פורסם לראשונה 26/10/2017 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איסלנד. שני שלישים מהבקשות התקבלו
צילום: רויטרס
מומלצים